Η νεολαία συζητά, οργανώνεται, παλεύει

Το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 27, 28, 29 Σεπτέμβρη (Δέλτα Φαλήρου)  σε μια περίοδο που, όπως όλα δείχνουν, χαρακτηρίζεται ήδη από την κλιμάκωση κάθε είδους κινητοποιήσεων: Μαζικότατες απεργίες των καθηγητών της Πρωτοβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απεργίες των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πρώτη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για τις 24 και 25 Σεπτέμβρη.

Αλλά και μια ανάσα μετά την πολιτική δολοφονία του αντιφασίστα Π. Φύσσα και τις μαζικές, δυναμικές και ενωτικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, δίνοντας ισχυρή απάντηση ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι εδώ και θα παλέψει με κάθε τρόπο συνδεόμενο με τους εργατικούς αγώνες για την εξάλειψη του φασισμού.  

Έτσι το φεστιβάλ των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα πολιτικά και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Να είναι ένα φεστιβάλ που όχι μόνο θα συζητά για την επικαιρότητα, αλλά θα προτάσσει την αναγκαιότητα της οργάνωσης των μαχών στο δρόμο για τη συνολική ανατροπή του συστήματος της κρίσης.

Ένα φεστιβάλ που θα αποπειραθεί να οργανώσει τον κόσμο της νεολαίας στους αγώνες που είναι ήδη εδώ, αλλά και έρχονται. Μια νεολαία που το μεγαλύτερο κομμάτι της βιώνει την ταξικότητα της επίθεσης με τους χειρότερους τρόπους, με την ανεργία, τη «μαύρη» εργασία, την έλλειψη συλλογικότητας για τη διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων κλπ.

Τις μέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τέσσερεις κεντρικές εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 27/9, 19.00: «Δε θα γίνουμε η χαμένη γενιά της κρίσης. Εικόνες από τις αντιστάσεις της νεολαίας διεθνώς», με ομιλητές τους Patricia Enola Kahle (απεργία fast food, ΗΠΑ), Nuno Moniz (Κίνημα Επισφαλώς Εργαζομένων,  Πορτογαλία), Μέλος του Κινήματος Ανέργων Ισπανίας και Mohamed Ben Ghazi (Προεδρείο Ένωσης Τυνήσιων Φοιτητών).

Σάββατο, 28/9, 18.00: «Παιδεία στον καιρό του μνημονίου: Δικαίωμα ή προνόμιο; Συζήτηση για τις αντιστάσεις, τις προοπτικές και το όραμα της Αριστεράς για ένα άλλο σχολείο», με παρεμβάσεις από τους Θέμη Κοτσυφάκη (πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ) και Νατάσσα Σπανούδη (νέα εκπαιδευτικός, νέοι-νέες ΣΥΡΙΖΑ).

Την ίδια μέρα στις 19.00: «Η Μεσόγειος φλέγεται: Από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στον εμφύλιο της Συρίας», με ομιλητές τους Gilbert Achcar (καθηγητής SOAS, Λονδίνο), Κώστας Ήσυχος (γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ) και Akram Ismail (Πολιτικός ακτιβιστής, Αίγυπτος).

Κυριακή, 29/9, 19.00: «Η ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη: Πόσο μακριά, αλλά και πόσο κοντά», με ομιλητές τους Αλέξη Τσίπρα, Tariq Ali (συγγραφέα) και Katjia Kipping (συμπρόεδρος Die Linke).

Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και άλλες συζητήσεις οργανωμένες από τις θεματικές ομάδες του φεστιβάλ, με θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν κατεξοχήν τη νεολαία. Επισημαίνουμε και προτείνουμε δύο από αυτές.

Πρώτα απ’ όλα την Ανοιχτή συνέλευση αντιφασιστικών συλλογικοτήτων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/9  στις 19.00 και αποκτάει ειδικό βάρος μετά τα τελευταία γεγονότα της φασιστικής δολοφονίας. Με ομιλητές από διάφορες αντιφασιστικές συλλογικότητες (μεταξύ άλλων και τον Θανάση Κούρκουλα από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και την αντιφασιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ), έχει σκοπό να συζητήσει, αλλά και να δώσει απαντήσεις πάνω στα ζητήματα του αντιφασιστικού αγώνα και μετώπου που κρίνονται αναγκαία σήμερα.

Προτείνουμε επίσης την εκδήλωση της Θεματικής Εργασιακών του φεστιβάλ, που θα γίνει την Κυριακή στις 18.30, με θέμα: «Οργανώνοντας τις αντιστάσεις των νέων επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων», με ομιλητές τον Απόστολο Καψάλη (Εργατολόγο INE-ΓΣΕΕ), τη Γιώτα Λαζαροπούλου (Mέλος ΔΣ Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα και Αντιπρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Eθνοdata), το Δημήτρη Τσακαλωμάτη από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τέλος την Patricia Enola Kahle από το κίνημα «fight for 15» στις ΗΠΑ.
Η συζήτηση αυτή έχει σκοπό να θέσει ερωτήματα πάνω στο πώς μπορούν να οργανωθούν οι νέοι επισφαλώς εργαζόμενοι (για τους οποίους τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν σωματεία να τους καλύπτουν), αλλά και να παραθέσει και να αναλύσει παραδείγματα επιτυχούς οργάνωσης σωματείων και δομών νεολαίας σε χώρους δουλειάς, που κατάφεραν μέσα από συνεχείς μάχες να πετύχουν νίκες.

Καλούμε όλες και όλους να παρευρεθούν για να συζητήσουμε, να γνωριστούμε, να οργανωθούμε, αλλά και να οργανώσουμε τους αγώνες που έρχονται!