Η  21η Μάρτη είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Κηρύχτηκε από τον ΟΗΕ ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση της 21ης Μαρτίου του 1960, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ και δολοφόνησε 70 ανθρώπους. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Από τότε –όπως όλοι έχουμε καταλάβει– ο ρατσισμός δεν σταμάτησε να υπάρχει, επειδή ο ΟΗΕ αποφάσισε να τον καταδικάσει. Συνεχίζει να αποτελεί ένα πρώτης τάξης εργαλείο των «από πάνω» για τον αποπροσανατολισμό των φτωχών ανθρώπων και τη διάσπαση της εργατικής τάξης, τόσο στη θεσμική εκδοχή του (από κυβερνήσεις και κρατικούς μηχανισμούς), όσο και ως εργαλείο ανάπτυξης φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων που καταλήγει σε δολοφονίες αθώων.
 
Μετανάστες
Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό κινηματικό σταθμό διεκδίκησης δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων τόσο στις μέρες της ανάπτυξης, όσο και στα χρόνια της κρίσης. Από την εποχή των νομιμοποιήσεων με το σταγονόμετρο, όταν το αντιρατσιστικό κίνημα και οι μετανάστες πετυχαίναμε κατακτήσεις, όπως οι νομιμοποιήσεις ως το 2005, η ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών και η ψήφος στις δημοτικές εκλογές, μέχρι τα πρώτα χρόνια της κρίσης, με τα ρατσιστικά εγκλήματα και τις απεργίες των εργατών γης στη Μανωλάδα ή τον αγώνα των απεργών πείνας στην Υπατία.
 
Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού σηματοδοτεί την αντίσταση στην Ευρώπη-Φρούριο-Κρατητήριο, μια Ευρώπη που φτάνει να καταλήγει σε δολοφονίες παιδιών στο Φαρμακονήσι, ενώ την ίδια ώρα ξηλώνει κάθε δικαίωμα που είχε κερδηθεί τα προηγούμενα χρόνια χάρη στους αγώνες των μεταναστών και του αντιρατσιστικού κινήματος: από την ιθαγένεια συγκεκριμένων κατηγοριών παιδιών μεταναστών ως την ψήφο στις δημοτικές εκλογές.
 
Ο θεσμικός ρατσισμός του Δένδια, που αποκαλεί ξεδιάντροπα τους μετανάστες στην Ελλάδα «κακής ποιότητας» και βάζει τον αρχηγό της αστυνομίας Παπαγιαννόπουλο να κάνει «το βίο αβίωτο» στους μετανάστες με 18μηνη κράτηση σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντιμετωπίζεται μονάχα με έναν τρόπο: με τον κοινό αγώνα των μεταναστών μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους για την ανατροπή της κυβέρνησης της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού. Με στόχο τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, άσυλο και ξενώνες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, ίσα δικαιώματα στους μετανάστες και τις οικογένειές τους σε κάθε επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
 
Φασισμός
Η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού θα είναι φέτος μια πρώτης τάξης ευκαιρία απάντησης και στους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζουν να απειλούν στους δρόμους των πόλεων, παρά τα σοβαρά προβλήματά τους. Οι φασίστες αρχίζουν να ξαναξεμυτίζουν με τάγματα εφόδου που το τελευταίο διάστημα μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα είχαν αποσυρθεί. Οι ρατσιστικές επιθέσεις αρχίζουν και ξαναπυκνώνουν (τις τελευταίες μέρες σε Καλλιθέα, Νίκαια, Πλατεία Βικτωρίας).
 
Στο Κερατσίνι και στο κέντρο της Αθήνας (με αφορμή τα Ίμια) η Αστυνομία παρείχε στους τραμπούκους πλήρη κάλυψη για να επιτεθούν σε στέκια όπως το Ρεσάλτο, ή να πραγματοποιήσουν πορείες που η Αστυνομία υποτίθεται είχε απαγορεύσει, την ίδια ώρα που δεκάδες αντιφασίστες συλλαμβάνονταν.
 
Φαίνεται πως οι «από πάνω» κάνουν ό,τι μπορούν για να νεκραναστήσουν τον σκληρό πυρήνα των ναζί που αποσυσπειρώθηκε επικίνδυνα (από 5-6.000 άτομα στην περσινή πανελλαδική συγκέντρωση των Ιμίων έπεσαν στους 1.500-2.000 φέτος). Η πάλη για να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής σε κάθε πόλη και γειτονιά, για να πάνε φυλακή οι φυσικοί αυτουργοί και οι πολιτικοί καθοδηγητές των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου και να απονομιμοποιηθούν οι φασίστες σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης συνεχίζεται.
 
Απάντηση
Σ’ αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε τη συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και τον εξοπλισμό με επιχειρήματα που να απαντούν στα ρατσιστικά ψέματα. Οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε σχολεία την Παρασκευή 21 Μάρτη με κάλεσμα της ΟΛΜΕ, είναι μεγάλης σημασίας και χρειάζεται να προετοιμαστούν από τώρα από συλλόγους εκπαιδευτικών και μαθητές σε δεκάδες σχολεία.
 
Για να απαντήσουμε στα ρατσιστικά επιχειρήματα και να εξοπλίσουμε τον κόσμο στη μάχη ενάντια στο φασισμό, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» οργανώνει μαζί και με άλλους τοπικούς φορείς εκδηλώσεις σε μια σειρά γειτονιές και πόλεις της χώρας από τώρα ως τις αρχές Μαρτίου. Ήδη μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση της ΚΑΡ Σεπολίων στο χώρο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών για το Φαρμακονήσι και τις ρατσιστικές πολιτικές Ελλάδας-ΕΕ το Σάββατο 8 Φλεβάρη.
 
Ακολουθούν οι εκδηλώσεις στους Αμπελοκήπους στις 15 Φλεβάρη (συνδιοργάνωση με τοπικούς φορείς), το Αιγάλεω και το κέντρο της Αθήνας (Πολυχώρος Ανοιχτής Πόλης) την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στον Κορυδαλλό-Νίκαια τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στις αρχές Μάρτη θα γίνουν εκδηλώσεις της ΚΑΡ με συνδιοργάνωση ή με καλεσμένους τοπικούς φορείς σε Ζωγράφου, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
 
Την ίδια ώρα, σε μια σειρά από γειτονιές και πόλεις, τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν εκδηλώσεις και θεματικές συνελεύσεις με θέμα τα δικαιώματα των μεταναστών ενόψει της 21ης Μάρτη (όπως στο Ρέθυμνο στις 12 Μάρτη), ενώ αλλού προγραμματίζονται με πρωτοβουλία μελών της ΚΑΡ αντιρατσιστικές εκδηλώσεις των τοπικών δημοτικών κινήσεων της Αριστεράς (π.χ. Καισαριανή).
 
22 Μάρτη
Το Σάββατο 22 Μάρτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έχουν ήδη εξαγγελθεί αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις από αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις (π.χ. ΚΕΕΡΦΑ-ΣΕΚ). Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, ώστε να υπάρχει ενωτική πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης με όλες τις αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και μεταναστευτικές δυνάμεις και τις οργανώσεις της Αριστεράς, καθώς και με ένα πλατύ φάσμα φορέων (σωματεία, δημοτικές παρατάξεις, φοιτητικούς συλλόγους κλπ).
 
Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και συσκέψεις και πολύ σύντομα θα ξέρουμε σε ποιο βαθμό υπάρχει η πρόθεση συνδιοργάνωσης των κινητοποιήσεων στις 22 Μάρτη από όλες τις δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσουν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στις 22 Μάρτη, με γνώμονα να εξασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η κοινή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.