Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη), διοργανώνονται κινητοποιήσεις και δράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές και ελληνικές πόλεις.

Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση περίπου 30 συλλογικοτήτων θα γίνει στις 22 Μάρτη στις 13:00 στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στις 2 στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, το κάλεσμα είναι για τις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Για πάρα πολλούς λόγους, η απάντηση που θα δώσουμε στο ρατσισμό και το φασισμό μπορεί και πρέπει να είναι ηχηρή, δυναμική, μαζική.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού συμπίπτει με την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων από το Φαρμακονήσι ως τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο. Μετά τις δολοφονίες στο Φαρμακονήσι, είχαμε πυροβολισμούς από το Λιμενικό και σε πλοιάριο όπου επέβαιναν Σύριοι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, χάνουν τη ζωή τους στα ανατολικά και τα δυτικά σύνορα, φυλακίζονται και βασανίζονται επί 18 μήνες σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης στο όνομα του δόγματος της «αποτροπής των λαθρομεταναστών» κυβέρνησης και ΕΕ. Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία, βρίσκει λεφτά για φράχτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης, που προφανώς κρίνονται πιο απαραίτητα.

Δικαιώματα
Από την άλλη μεριά, στοιχειώδη δικαιώματα, όπως η ιθαγένεια στα παιδιά και η ψήφος των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αίρονται, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος. Ακόμα και ο άτολμος νόμος Ραγκούση, που έδινε τη δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό μεταναστών να πάρουν ιθαγένεια, κρίθηκε αντισυνταγματικός και αποσύρθηκε. Έτσι αυτή τη στιγμή ακόμα και τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να απελαθούν μετά τα 18.Ο νέος μεταναστευτικός κώδικας δίνει κάποιες δυνατότητες για άδειες πενταετούς παραμονής, αλλά προφανώς πρόκειται για ημίμετρα που μπαλώνουν προσωρινά ένα τεράστιο κενό. Την ίδια ώρα, αφαιρείται από τους μετανάστες –ακόμα και από τον μικρό αριθμό που τους είχε δοθεί δικαίωμα ψήφου– το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα ζητήματα της γειτονιάς και της πόλης, όπου ζουν και εργάζονται.

Επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής
Στις 22 Μάρτη απαντάμε και στη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί να αξιοποιήσει τον θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης, των μεγάλων ΜΜΕ και της αστυνομίας, για να επανεμφανίσει τα τάγματα εφόδου της στο Κερατσίνι, τον Πειραιά, το κέντρο της Αθήνας και σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Μετά την αναγκαστική οπισθοχώρηση στη δημόσια προβολή τους και τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν στην αρχή δειλά και τελευταία πιο έντονα να ανακαταλάβουν το χώρο τους στο δρόμο, τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς.
Είναι δεδομένο ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα επιχειρήσουν να έχουν μια πιο συστηματική παρουσία,  γι’ αυτό χρειάζεται το αντιφασιστικό κίνημα να είναι έτοιμο να απαντήσει και να τους κόψει τη φόρα. Όπου εμφανίζονται, ήδη γίνονται μεγαλύτερες και μικρότερες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εξορμήσεις. Όλα αυτά τα ρυάκια, στις 22 Μάρτη, πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι από τη μεριά του κινήματος και της Αριστεράς, σε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης που θα συμβάλει στην απονομιμοποίηση των φασιστών στη συνέχεια σε κάθε γειτονιά, πόλη και εργασιακό χώρο, σε κάθε χώρο εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση και η Χρυσή Αυγή θέλουν εμφύλιο των φτωχών. Εμείς σε αυτό έχουμε μία απάντηση: Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών, εργαζομένων, ανέργων και φτωχών ανθρώπων ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης, την καταστολή, το ρατσισμό και το φασισμό.
Τα επιχειρήματα του «εμφυλίου των φτωχών» δεν αντέχουν, όταν η αντιπαράθεση γίνεται σοβαρά, επιθετικά και συγκροτημένα από τη μεριά μας: Για τους 1.500.000 άνεργους δεν ευθύνονται οι μετανάστες, αλλά οι χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τα λουκέτα στα μικρομάγαζα που κλείνουν από τα δυσβάσταχτα χρέη. Για την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας δεν φταίνε οι αυξανόμενοι ανασφάλιστοι «τζαμπατζήδες» –ντόπιοι ή μετανάστες–  αλλά οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων, οι τραγικές περικοπές δαπανών των αρμόδιων υπουργείων. Η αύξηση της παραβατικότητας δεν οφείλεται στα γονίδια κανενός, αλλά στην εξαθλίωση μεγάλης μερίδας ανθρώπων –ντόπιων και μεταναστών– που γίνονται εύκολη βορά εγκληματικών κυκλωμάτων που θησαυρίζουν.
Η αστυνομοκρατία και η καταστολή, με πρόσχημα τους «λαθρομετανάστες», γενικεύεται σε όποιον αγωνίζεται. Εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες σέρνονται στα δικαστήρια για ψύλλου πήδημα, η αστυνομία φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «παιδαγωγού» στα σχολεία, διαδηλώσεις απαγορεύονται και καταστέλλονται άγρια καθημερινά, φασίστες επιτίθενται ανενόχλητοι σε στέκια όπως το Ρεσάλτο στο Κερατσίνι, σε όσα τουλάχιστον δεν έχει ακόμα προλάβει να βάλει λουκέτο η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Δένδια.
Κάλεσμα
Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σάββατο 22 Μάρτη, κινητοποιούμαστε ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, την καταστολή και τη μνημονιακή εξαθλίωση. 
Στα Προπύλαια στη 1 το μεσημέρι, το Σάββατο 22/3, καλούν ως τώρα:
* Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης * Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά * ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό * Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέου Ηρακλείου Αττικής * Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά * Αφγανική Κοινότητα * Action Congo * Οργάνωση ASANTE * BLOCK 15 – Χαϊδάρι * Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα * Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών * Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός *  Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων KASAPI-Ελλάς * ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας-Ελλάδας) * Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» * Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών * Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας * Μυρμήγκι-Δομή Αλληλεγγύης 6ης Διαμερισματικής Κοινότητας * Ομάδα Queetrans * Πίσω Θρανία * Σύλλογος Συρίων * Συριακή Κοινότητα * Στέκι Μεταναστών * Φεμινιστική Πρωτοβουλία Αθήνας * ΣΥΡΙΖΑ * Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ * Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη».