Με μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι την Τρίτη 17 Γενάρη, έστειλαν το μήνυμά τους: Μπορούμε να τους νικήσουμε. Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τα πολλά σωματεία του ιδιωτικού τομέα που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση του ΕΚΑ στην Κλαυθμώνος, δείξανε ότι ακόμη και σε δύσκολους χώρους υπάρχουν αυτή τη στιγμή αγωνιστές που θέλουν και μπορούν να αντισταθούν στην πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων 50 έτων. Επίθεση που δεν έχει προηγούμενο, με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία μηνών και το μαχαίρι στους μισθούς να έχουν τον πρώτο λόγο.

Σε αυτή τη συγκέντρωση κατέληξαν και οι προσυγκεντρώσεις του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ και του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σημαντικό ρόλο στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης έπαιξαν οι στάσεις εργασίας από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αλλά και οι πρωτοβουλίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε πρωτοβάθμιους συλλόγους του δημόσιου τομέα, όπως στο Δήμο Ζωγράφου, που έδωσε τη δυνατότητα σε εργαζόμενους στο δημόσιο να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στη μάχη να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα της παναττικής απεργίας βοήθησε η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων και η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων.

Η διεύρυνση της παναττικής απεργίας που κάλεσαν τα εργατικά κέντρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η αρνητική στάση της ΑΔΕΔΥ να καλέσει σε κινητοποίηση με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ αλλά και δυνάμεων της Αριστεράς.

Πολλά σωματεία συμμετείχαν και στην κινητοποίηση που καλούσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Για μια ακόμη φορά δυστυχώς επικράτησε η λογική των δήθεν καθαρών κατεβασμάτων, που δεν βοηθάει να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο μαζικά η διάθεση αντίστασης.

Η μαγιά των αγωνιστών που πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά κινητοποιήσεων ήταν εκεί κατανοώντας περισσότερο από ποτέ ότι η μάχη είναι μεγάλη και δύσκολη αλλά άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα δεν υπάρχει. Είναι ο κόσμος που έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαρκείας σε μια σειρά χώρους. Από τη Χαλυβουργία και το ALTER, ως το Λουκίσα και την 3 Ε. Είναι ο κόσμος που συνεχίζει με καταλήψεις σαν αυτή που ξεκινάει από την Πέμπτη 19 Γενάρη στο ΙΓΜΕ. Είναι ο κόσμος που μπορεί να αναγκάσει τις γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν σύντομα γενική πανελλαδική απεργία.