Η κεντρική αντιφασιστική πορεία στις 24 Νοέμβρη στην Αθήνα ήταν μια εξαιρετικά μαζική και μαχητική απάντηση στις προκλήσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Πάνω από 5.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στους φασίστες και την κρατική καταστολή.

Παρά το γεγονός πως υποτιμήθηκε από κάποιες δυνάμεις, ήταν ένα θετικό πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων της κοινής αντιφασιστικής δράσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς.

Συμμετείχαν αντιφασιστικές πρωτοβουλίες περιοχών όπως του Μεταξουργείου, της Σαλαμίνας, του Γκύζη, της Καλλιθέας και της Ηλιούπολης, αντιρατσιστικές κινήσεις όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», το Δίκτυο και η ΚΕΕΡΦΑ, μαθητικές και γυναικείες πρωτοβουλίες, ενώ σε πολίτικό επίπεδο η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης έδωσε το στίγμα της κοινής αντιφασιστικής δράσης και το έναυσμα σε χιλιάδες αγωνιστές να στηρίξουν την πρωτοβουλία με τη συμμετοχή τους.

Η 24η Νοέμβρη ήταν ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα του αντιφασιστικού κινήματος του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα, γιατί ήταν μια πρωτοβουλία που ανταποκρίθηκε στοιχειωδώς στην ανάγκη συντονισμού του αντιφασιστικού αγώνα από τα κάτω.

Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα ο σπόρος να πιάσει και σε τοπικό επίπεδο και να ξεπεραστούν διαχωρισμοί και σεχταριστικές αγκυλώσεις που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στο αναπτυσσόμενο αντιφασιστικό κίνημα. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά μπορούμε και πρέπει να βαδίζουμε συχνότερα μαζί, με στόχο την αποδυνάμωση των φασιστών και της κάλυψης που τους παρέχεται από την τρικομματική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί!