Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας είναι το 300ό φύλλο της «Εργατικής Αριστεράς» («ΕΑ»). Το πιο πρόσφατο φύλλο δηλαδή μιας διαδρομής 13 χρόνων, που φυσικά συνεχίζεται. 
 
Στην πορεία όλων αυτών των ετών η «ΕΑ» ήταν πάντα παρούσα στις μικρές και μεγάλες στιγμές του κινήματος και της Αριστεράς. Χωρίς ίχνος «αντικειμενικότητας». Με δηλωμένη θέση και άποψη. Πάντα με μόνη επιδίωξη την ανάδειξη και την υπεράσπιση των εργατικών αγώνων, των ιδεών και των συμφερόντων των «από κάτω».
 
Με ολόπλευρη στήριξη στις προσπάθειες και τις πολιτικές μάχες για τη δημιουργία μιας δυνατής ριζοσπαστικής και επαναστατικής Αριστεράς, που θα είναι χρήσιμη για τους αγώνες της εργατικής τάξης και απολύτως απαραίτητη για την τελική νίκη των εργαζομένων ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, του πολέμου και του ρατσισμού.
 
Για μια Αριστερά στηριγμένη στις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος, ενάντια στην κεντροαριστερή διαχείριση, αλλά και ενάντια στο σταλινισμό.
 
Μια Αριστερά αντισεχταριστική, σταθερά προσανατολισμένη στο διεθνισμό και την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής ανατροπής.  
 
Με όλες μας τις δυνάμεις στηρίξαμε και ενισχύσαμε κάθε εγχείρημα που προωθούσε την ενότητα στη δράση της Αριστεράς και τη συμπαράταξη της πολιτικής Αριστεράς, αναγνωρίζοντας και μη κρύβοντας τα όποια προβλήματα. Από το «Χώρο Διαλόγου» και το Κοινωνικό Φόρουμ, τον «πρώτο» ΣΥΡΙΖΑ του 2004, έως την επανεκκίνησή του και την εκλογική εκτίναξη του 2012.
 
Χωρίς να ξεχνάμε τις διαφορετικές προελεύσεις, με σεβασμό στην παράδοση των διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, δοκιμάζοντας στην πράξη την ενότητα στο κίνημα, αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, χωρίς εύκολους αφορισμούς και καταδίκες εκ του ασφαλούς.
 
Και στην ίδια πορεία θα επιμείνουμε. Ανοίγοντας ειλικρινά και συντροφικά το διάλογο για την τακτική και τη στρατηγική που χρειαζόμαστε σήμερα για να γκρεμίσουμε το μνημονιακό καθεστώς. Για την πολιτική και τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα μεταβατικά αιτήματα του προγράμματός του και το «ρεαλισμό» των αναγκών της κοινωνίας. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς και τη σημασία της ως «πυροδότη» ευρύτερων κοινωνικών αλλαγών σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. 
 
Ανατρέχοντας στην ιστορία της «ΕΑ», πολλά ήταν τα γεγονότα που τροφοδότησαν την ύλη της: Η δυναμική επανεμφάνιση των κοινωνικών κινημάτων, με κυριότερο εκφραστή το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
 
Τα χρόνια της Γένοβας, της Φλωρεντίας και του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
 
Οργανώνοντας τη συμμετοχή των διεθνών διαδηλώσεων, με συμβολή στην επιτυχία των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και στην καταπολέμηση του δηλητηρίου της ισλαμοφοβίας.
 
Το «Όχι» στο Ευρωσύνταγμα και οι αγώνες κατά της αντιδραστικής ΕΕ του κεφαλαίου.
 
Η αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα και στις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Συρία και τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, όπως και σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη, με πιο πρόσφατες στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Βραζιλία.
 
Οι εξελίξεις και εμπειρίες (θετικές και αρνητικές) από την ευρωπαϊκή Αριστερά, η άνοδος της ακροδεξιάς, οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στη Λατινική Αμερική.
 
Με ανταποκρίσεις από τις δράσεις του κινήματος στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο κ.α. Από το «οccupy» και τους «indignados», μέχρι τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 
 
Με εμπλοκή και υποστήριξη σε όλες τις μάχες που αποτύπωναν το επίπεδο της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Με πίστη στον κεντρικό ρόλο των εργατικών αγώνων, στην αναγκαιότητα του συντονισμού, της μαζικής και ενωτικής δράσης.
 
Με αποφασιστική στήριξη στις συγκλονιστικές πανεργατικές απεργίες για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση και την απεργία διαρκείας των δασκάλων.
 
Με παρέμβαση και προσπάθεια να δώσουμε κρίσιμες πολιτικές απαντήσεις στην κοσμοπλημμύρα των συγκεντρώσεων τις ημέρες ψήφισης των Μνημονίων στο Σύνταγμα. Στις μάχες των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σχολεία και τα νοσοκομεία, στους δύσκολους χώρους του ιδιωτικού τομέα.
 
Με ειδήσεις και ρεπορτάζ από τους εργατικούς χώρους και τα συνδικάτα. 
 
Με περιεχόμενο την ίδια την κίνηση των ανυπάκουων κομματιών της κοινωνίας που αντιστέκονται και αμφισβητούν, όπως το κίνημα των πλατειών και οι επιτροπές κατοίκων για τα χαράτσια, τα διόδια, τα εισιτήρια στα ΜΜΜ και τους δημόσιους χώρους, καθώς και τα νεολαιίστικα κινήματα, με σπουδαιότερες στιγμές τον εξεγερμένο Δεκέμβρη του 2008 και τη μάχη υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου με το άρθρο 16.
 
Το σταθερό μέτωπο κατά του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού, ακόμα και σε εποχές που τέτοιες επιλογές δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς ή «έχαιραν» πρωτοφανούς υποτίμησης.
 
Με κάθετη στάση απέναντι στην κρατική καταστολή και σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης και συκοφάντησης των εργατικών και  κοινωνικών αγώνων.
 
Με αναλύσεις για θέματα επικαιρότητας, αλλά και για ιστορικά ζητήματα. Πάντα με έντιμη ιδεολογική αντιπαράθεση και αναγωγές στα τωρινά επίδικα.  
 
Μέσα στις σελίδες της «ΕΑ» παρουσιάστηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας, του κόσμου των αντιστάσεων και της Αριστεράς, τόσο εντός χώρας, όσο και διεθνώς.
 
Ιδιαίτερα σήμερα που, μπροστά στο μέγεθος της καπιταλιστικής κρίσης, οι κυρίαρχες δυνάμεις και οι κυβερνήσεις τους συντρίβουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών, διαλύοντας παράλληλα το όποιο κοινωνικό κράτος έχει απομείνει, αυτή η προσπάθεια απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και από εμάς.     
 
Με δίκτυο διακινητών τα μέλη και μη της ΔΕΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές, αγωνιστές των κινημάτων, τους καθημερινούς ανθρώπους που αναγνωρίζουν τη σημασία της συλλογικής-οργανωμένης πάλης και διεκδικούν έναν κόσμο ελευθερίας και δικαιοσύνης.
 
Με ισχυρή την πεποίθηση ότι ακόμα και στην εποχή του διαδικτύου μια αριστερή εφημερίδα άποψης αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο εργαλείο ενημέρωσης και γνώσης, πολιτικής παρέμβασης και γενίκευσης των αναγκαίων πολιτικών συμπερασμάτων. 
 
Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ, χωρίς εσάς, τους αναγνώστες μας. Όλες και όλους που μας διαβάζετε, διαδίδετε τις ιδέες μας και μας στηρίζετε οικονομικά. Γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε. 
 
Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και χρήσιμοι για τους αγώνες της τάξης μας. Ήδη από το επόμενο φύλλο ετοιμάζουμε αλλαγές και βελτιώσεις, αφουγκραζόμενοι την πρωτοφανή περίοδο απαιτήσεων, δυσκολιών, αλλά και ιστορικών ευκαιριών για το κίνημα και την Αριστερά. 
 
Η Συντακτική Επιτροπή της «Εργατικής Αριστεράς»
 
Διαβάστε επίσης: