31ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ: Όχι στη διάλυση των Tαμείων

εργασία / Χρήστος Βαγενάς, μέλος της ΠΟΠΟΚΠ / 21.10.2015

Στις 8-9 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε το 31ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής). Στο συνέδριο παραβρέθηκαν σύνεδροι από 7 σωματεία της ομοσπονδίας (Σύλλογοι Εργαζομένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ, ΕΟΠΥΥ, πρώην ΟΕΚ-ΟΕΕ, πρώην ΤΥΔΚΥ-ΟΠΑΔ), καθώς και αντιπρόσωποι από τα συνδικάτα και την ομοσπονδία του ΙΚΑ και την ΑΔΕΔΥ.

Παρατέθηκαν πολλά στοιχεία για την κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τις ευθύνες αυτών που τα οδήγησαν έως εδώ, αλλά και για τους αγώνες που χρειάζονται ενάντια στη νέα προσπάθεια, που ξεκινάει με το 3ο Μνημόνιο για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, το έλλειμα των Ασφαλιστικών Ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,6 δισ., ενώ εκκρεμούν 150.000 κύριες, 130.000 επικουρικές συντάξεις και 30.000 εφάπαξ. Ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης είναι 12 μήνες για ένα ταμείο και 20 μήνες για διαδοχική, που φτάνει και τα 3,5 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Στον ΕΟΠΥΥ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς οι οφειλές του ξεπερνούν τα 7 δισ. και, αν δεν εισπράξει άμεσα 900 εκατ., κινδυνεύει με παύση πληρωμών.
Η Ενωτική Αριστερή Κίνηση Ασφαλιστικών Ταμείων, που συμμετέχει στο ΜΕΤΑ (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής), είχε κεντρική παρουσία στο συνέδριο. Στις τοποθετήσεις και στις ανακοινώσεις μας θέσαμε τα προβλήματα των Ταμείων και των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και προτείναμε οργάνωση αγώνων και απεργιών ενάντια στη νέα επίθεση που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση.
Αναδείξαμε τη νέα προσπάθεια για τη μετατροπή του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε βασική και αναλογική, με τους Ατομικούς Λογαριασμούς «νοητής κεφαλαιοποίησης», με τη ρήτρα μηδενικού ελλείματος και τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε καθαρά επαγγελματική.
Στο ζήτημα των ενοποιήσεων θέσαμε τους κινδύνους με την εξίσωση των παροχών προς τα κάτω, αλλά και για ενδεχόμενες απολύσεις εργαζομένων στο άμεσο μέλλον.
Προτείναμε απεργίες οργανωμένες και κάλεσμα σε συμμαχία προς όλους τους φορείς των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Επίσης, προτείναμε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, για συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους διοικητικούς στα ΑΕΙ, λόγω των πολυήμερων απεργιών για τις διαθεσιμότητες, ενώ από το προηγούμενο ΔΣ είχε υιοθετηθεί ψήφισμα, που είχε καταθέσει το ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες.