Την προηγούμενη Τετάρτη έως Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

 

Το συνέδριο έκλεισε την Παρασκευή με τις εκλογικές διαδικασίες για το 85μελές Γενικό Συμβούλιο.
 
Αποτελέσματα:
692 ψηφίσαντες, 690 έγκυρα.
 
ΠΑΣΚΕ: 174 και 22 έδρες στο ΓΣ (2010: 376, 38 έδρες) ΕΕ4.
ΔΑΚΕ: 153 και 19 έδρες (2010: 236, 24 έδρες) ΕΕ4.
Αυτόνομη Αγωνιστή Ριζοσπαστική Συνεργασία: 114 και 14 έδρες (2010: 84, 9 έδρες) ΕΕ3.
Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (διάσπαση ΠΑΣΚΕ): 63, έδρες 8, ΕΕ2.
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 99 και 11 έδρες (2010: 96, 10 έδρες) ΕΕ2.
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις: 68, 8 έδρες (2010: 43, 4 έδρες) ΕΕ2.
Δίκτυο Εργαζομένων (ΔΗΜΑΡ): 10, 1 έδρα.
Ταξική Πορεία (ΜΛ): 8, 1 έδρα.
Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση (Ανεξάρτητοι δάσκαλοι): 8, 1 έδρα.
 
Το  συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Με ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, το συνέδριο αναλώθηκε στη μάχη των συσχετισμών για τις νομιμοποιήσεις ομοσπονδιών και δεν στάθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, για τη στρατηγική και τακτική απάντηση του εργατικού κινήματος.
 
Οι πιο σημαντικές στιγμές του συνεδρίου ήταν οι παρεμβάσεις των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που με τη μαχητική τους παράσταση απαίτησαν τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις.
 
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι πέρα από τα εκλογικά αποτελέσματα που καταδεικνύουν  την πτώση της ΠΑΣΚΕ, η ζωντανή εικόνα του συνεδρίου έδειξε την κατάσταση αποσάθρωσης της παράταξης που ηγεμόνευε στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα για δεκαετίες, αφού δεν κατάφερε στη διήμερη διάρκεια των διαδικασιών του συνεδρίου να συσπειρώσει τους συνέδρους της, με αποτέλεσμα σε όλες τις ψηφοφορίες για τη νομιμοποίηση ομοσπονδιών (ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΕΥΠ) να πάρει την πλειοψηφία η Αριστερά.
 
Παρά τα προβλήματα, οι ανάγκες της ταξικής πάλης και η πίεση των κλαδικών των αγώνων με αιχμή την αντίσταση στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και την υπεράσπιση των δημόσιων-κοινωνικών υπηρεσιών, θα υποχρεώσουν σύντομα τις δυνάμεις της Αριστεράς να πάρουν πρωτοβουλίες στο νέο ΓΣ για τον συντονισμό των μαχόμενων κλάδων.
 
Το συνέδριο κατέγραψε την αναβάθμιση των δυνάμεων της Αριστεράς που από καλύτερες πλέον θέσεις πρέπει να παλέψει από κοινού για ένα σχέδιο απεργιακών αγώνων με κλιμάκωση, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συγκρότηση απεργιακών επιτροπών για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των μνημονίων τους.  
 
Η απεργία των διοικητικών των ΑΕΙ, η εμπειρία της απεργίας των καθηγητών του Σεπτέμβρη έδειξαν το δρόμο. Αυτή την τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε σε πανδημοσιοϋπαλληλική και πανεργατική κλίμακα.
 
*Ο Αντώνης Καραβάς είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ