Οι εκπρόσωποι των μνημονιακών παρατάξεων δεν δίστασαν προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους και τις καρέκλες τους να χρησιμοποιήσουν κάθε μη θεμιτό τρόπο για να επιβληθούν. Αποκλεισμοί συνέδρων, διάσπαση των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους και νοθεία στην εκλογική διαδικασία. Για την Αριστερά οι χειρισμοί αυτοί σε ένα συνέδριο μιας Ομοσπονδίας χρειάζεται να ειδωθούν πολύ συγκεκριμμένα. Τέτοιες στάσεις θα έχει να αντιμετωπίσει όλο το επόμενο διάστημα σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα όσο αποδεικνύει ότι γίνεται χρήσιμη στον κόσμο της εργασίας και άρα επικίνδυνη για τους καπιταλιστές και τους τοκογλύφους, επικύνδινη για το σύστημα.

Σε συνέδριο νοθείας εξελίχτηκε το 41ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του, την Παρασκευή 27 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη. Η νοθεία ήταν κυριολεκτική αλλά και ουσιαστική, με αποκλειστικό στόχο να κρυφτεί η ξεκάθαρη φθορά των συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (συνολικά πήραν 112 ψήφους λιγότερους από το 2009) και η άνοδος της Αριστεράς. Η Αριστερά παρά την αποχώρηση της ΔΑΣ-ΟΤΑ, της παράταξης του ΚΚΕ, από τις διαδικασίες του συνεδρίου και τη μη συμμετοχή της στις εκλογές, κερδίζει 26 ψήφους και 4 έδρες περισσότερες από το 2009.

 

Οι εκπρόσωποι των μνημονιακών παρατάξεων δεν δίστασαν προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους και τις καρέκλες τους να χρησιμοποιήσουν κάθε μη θεμιτό τρόπο για να επιβληθούν. Αποκλεισμοί συνέδρων, διάσπαση των εργαζομένων σε μόνιμους και συμβασιούχους και νοθεία στην εκλογική διαδικασία. Για την Αριστερά οι χειρισμοί αυτοί σε ένα συνέδριο μιας Ομοσπονδίας χρειάζεται να ειδωθούν πολύ συγκεκριμμένα. Τέτοιες στάσεις θα έχει να αντιμετωπίσει όλο το επόμενο διάστημα σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα όσο αποδεικνύει ότι γίνεται χρήσιμη στον κόσμο της εργασίας και άρα επικίνδυνη για τους καπιταλιστές και τους τοκογλύφους, επικύνδινη για το σύστημα. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ποια ότι χρειάζεται η Αριστερά να παρουσιαστεί ενωμένη, οργανωμένη και με σαφείς προσανατολισμούς το επόμενο διάστημα όχι απλά για να ανταπεξέλθει στις επιθέσεις αλλά για να κατορθώσει να αλλάξει πραγματικά τους συσχετισμούς.

 

Τα «όργανα» είχαν ξεκινήσει λίγες μέρες πριν το συνέδριο, με την καθαίρεση εκπροσώπων της Αριστεράς. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι και στα 18 σωματεία που αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες πλειοψηφία ήταν η Αριστερά. Όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις περισσότερες εκλογικές διαδικασίες το τελευταίο εξάμηνο στα πρωτοβάθμια σωματεία των δήμων η Αριστερά καταγράφει σαφή άνοδο. Οι εργαζόμενοι δείχνουν ότι έχουν τον δικό τους τρόπο να καταγράφουν το ποιος στηρίζει πραγματικά τους αγώνες του και ποιος όχι. Η πρόφαση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ήταν ότι στα συγκεκριμμένα σωματεία είχαν ψηφίσει και οι συμβασιούχοι κάτι που δεν προβλέπεται από το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Παρέπεμπαν το ζήτημα στην ΑΔΕΔΥ αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους, διασπώντας τη δύναμη της ενότητας του κλάδου απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που έχουν γνωρίσει συνολικά οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Η νόθευση της θέλησης της βάσης ολοκληρώθηκε την τελευταία μέρα του συνεδρίου όταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ που είναι και πρόεδρος σε πρωτοβάθμιο σωματείο πιάστηκε από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να έχει στην κατοχή του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, 11 σφραγισμένους και υπογραμμένους φακέλους, που χρησιμοποιήθηκαν με το σύστημα «αλυσίδα» για τον εκβιασμό συνέδρων και την νόθευση του αποτελέσματος. Η ΑΣΚ-ΟΤΑ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε ένσταση κατά της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας και ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τη σύλληψη των συνέδρων που συμμετείχαν στη νοθεία.

 

Αυτά τα γεγονότα έκαναν το συνέδριο άνευρο και χωρίς να συζητηθεί κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος το επόμενο διάστημα. Η αξιολόγηση και οι απολύσεις που αυτή θα φέρει κατ’ απαίτηση των όρων της τελευταίας δανειακής σύμβασης, τα μέτρα του Ιούνη που αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο, το ήδη χτυπημένο από το ενιαίο μισθολόγιο της πείνας εισόδημα των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση, κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι. Η Ομοσπονδία πέρα από την άμεση αντίδρασή της να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά, απαντώντας στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η 1η Μάη είναι εργάσιμη ημέρα, αλλά και το κάλεσμα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ να απέχουν από κάθε εργασία που έχει να κάνει με την προετοιμασία, τη διεξαγωγή των εκλογών και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων εξαιτίας της κοινής Υπουργικής Απόφασης όπου οι δικαιούχοι εκλογικής αποζημίωσης εργαζόμενοι περιορίζονται στους 6.500 σε όλη την Ελλάδα, δεν προχώρησε στον καταρτισμό ενός απαραίτητου προγράμματος δράσης και πάλης ενάντια στη λαίλαπα που θα αντιμετωπίσουν άμεσα οι εργαζόμενοι. Το συνέδριο δεν απολόγισε επίσης τα συμπεράσματα από την μεγάλη απεργία του Οκτώβρη.

 

Οι δυνάμεις της Αριστεράς που παρέμειναν στο συνέδριο, ΑΣΚ-ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δώσανε τη μάχη και για την νομιμοποίηση όλων των συνέδρων που είχαν εκλεγεί, αλλά και για να ανατρέψουν όσο πέρναγε από το χέρι τους τους συσχετισμούς. Η ΑΣΚ-ΟΤΑ, παρόλο που πλήρωσε ακριβά τον αποκλεισμό συνέδρων με αποκορύφωμα τη μη νομιμοποίηση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Γ. Χαρίση, αγωνίστηκε για τη συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και με ανακοίνωσή της κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς να δημιουργήσουν ένα «πλατύ ενωτικό μέτωπο με στόχο την ανατροπή των συμβιβασμένων ηγεσιών για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την ενιαία δράση όλων των εργαζομένων μέσα από τα Συνδικάτα, την ενιαία έκφραση όλων των εργαζομένων σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νικηφόρες μάχες τους εργατικού κινήματος».

 

Η ενότητα της Αριστεράς θα είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο το επόμενο διάστημα. Και αυτό αφορά και τις δυνάμεις της ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΚΚΕ), παρότι η αποχώρησή της από τις διαδικασίες εκλογής δεν ήταν τίποτε άλλο από μια στείρα αντιπαράθεση με τις μνημονιακές δυνάμεις που δήλωνε την καθαρότητά της. Αυτή η «καθαρότητα» είχε ως αποτέλεσμα η ΠΑΣΚΕ να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία (18 από 35 έδρες), παρά το ότι χάνει 98 ψήφους και η ΔΑΚΕ να κερδίζει 1 έδρα παρά το ότι χάνει 14 ψήφους. Αν οι δυνάμεις του ΚΚΕ κάνουν το λάθος να προχωρήσουν σε ανεξάρτητα δήθεν ταξικά συνδικάτα. Αν δηλαδή την στάση που επέδειξαν στο συνέδριο πάνε να την εφαρμόσουν στους χώρους διασπόντας τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, τότε θα έχουν διαπράξει έναν φόνο εκ προμελέτης, αφήνοντας αδυνατισμένη την προσπάθεια να ανατραπούν με αγώνες τα μνημόνια και οι πολιτικές που επιβάλουν οι ντόπιοι καπιταλιστές και οι διεθνείς τοκογλύφοι.

 

Το πως τελικά θα κριθούν τόσο αυτός ο μεγάλος αγώνας αλλά και οι μάχες του κλάδου, θα εξαρτηθεί από την καθημερινή δράση στους χώρους, σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο του κλάδου. Θα κριθεί από το αν η Αριστερά θα συμπαραταχθεί για να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων δίνοντας τη μάχη να οργανωθούν αγώνες και να συντονιστεί ο κλάδος με κάθε εργαζόμενο και συνδικάτο που αγωνίζεται, έτσι ώστε να γίνουν δυνατότερα τα πλήγματα που μέχρι σήμερα δέχονται οι παρατάξεις που στηρίζουν το μνημόνιο, να αναδεικνύεται καθημερινά σε κάθε εργαζόμενο ότι αυτοί μάχονται για τις καρέκλες τους και όχι για τα προβλήματα των εργαζομένων και την ενότητά του κλάδου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν πραγματικά να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον κλάδο.