Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό στις 10 και 11 Ιούλη.

Το λυπηρό της κινητοποίησης είναι ότι οι εργαζόμενοι καλούνται τώρα να απεργήσουν με αίτημα οι μειώσεις των μισθών τους να είναι μικρότερες από 18% που προτείνουν οι εργοδότες του κλάδου. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι ο κατήφορος της στήριξης της πολιτικής των μνημονίων δεν έχει σταματημό. Ως δικαιολογία για την προβολή αυτών των αιτημάτων οι δύο κυβερνητικές παρατάξεις επικαλούνται τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στις προηγούμενες κινητοποιήσεις.

 

Κινητοποιήσεις που δεν προσπάθησαν ποτέ οι δύο αυτές παρατάξεις να τις μαζικοποιήσουν. Δεν όργωσαν με περιοδείες τα ξενοδοχεία και απαιτούν από τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους μεγαλοξενοδόχους, όταν η κατάσταση στον κλάδο έχει γίνει δραματική με απολύσεις και εντατικοποίηση της εργασίας και βασιλεύει ο φόβος της ανεργίας. Παρ’ όλα αυτά οι δυνάμεις της Αριστεράς, ιδιαίτερα το ΚΚΕ, που έχει μακροχρόνια παρέμβαση στον κλάδο, αντί της καταγγελίας και της αποχώρησης από τις συνελεύσεις, χρειάζεται να δώσει όλες τις δυνάμεις του για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία.

 

Πολύ περισσότερο που ελέγχει αρκετά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία μέσω των οποίων μπορεί πραγματικά να επιβάλλει αλλαγή της ατζέντας των αιτημάτων της απεργίας και να διεκδικήσει να μην μειωθούν καθόλου οι μισθοί, να πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι κ.ά.