48ωρη απεργία στη ΕθνοData

εργασία / Γιώτα Λαζαροπούλου / 06.03.2012

Με μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία τις δύο πρώτες μέρες του Μάρτη οι εργαζόμενοι στην ΕθνοDατα δώσαμε μια πρώτη πετυχημένη απάντηση στην προσπάθεια της εταιρείας να μας περικόψει τους μισθούς. Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην ΕθνοDατα

Η Εθνοdata είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και όλοι οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουμε σε Διευθύνσεις και Εγκαταστάσεις της Εθνικής. Κάνουμε τραπεζικό έργο, χωρίς να αναγνωριζόμαστε ως τραπεζοϋπάλληλοι. Την Τρίτη 28/2, μετά το τέλος του ωραρίου, συνάδελφοι ειδοποιήθηκαν από τους διευθυντές τους ότι πρέπει να περάσουν και να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά, με τα οποία θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους για μείωση μισθών από 10% έως 25%. Με ωμό εκβιασμό και απειλή απόλυσης προσπάθησαν να αναγκάσουν τους συναδέλφους να υπογράψουν, γιατί τι άλλο σημαίνουν τα: «Αν επιλέξεις να μην υπογράψεις, χαράζεις διαφορετική ρότα από αυτήν της εταιρείας», «Αν δεν υπογράψεις, θα δεις την πόρτα εξόδου».

Το έργο τους συμπλήρωσε, κατά σύμπτωση(;), το ίδιο ακριβώς απόγευμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει: Αν οι αποδοχές ενός εργαζόμενου είναι σήμερα στο ύψος της κλαδικής σύμβασης (Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών για τους υπαλλήλους της Εθνοdata), ο εργοδότης θα έχει την ευχέρεια στις 14 Μαΐου να τις μειώσει κατά 22%, χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεσή τους. Για τους υπόλοιπους (που αμείβονται πάνω από την κλαδική σύμβαση, π.χ. με επίδομα ελευθεριότητας) χρειάζεται και η δική τους συγκατάθεση.

Συμπαράσταση

Η Γενική Συνέλευση, που έγινε το αμέσως επόμενο πρωί με μαζική συμμετοχή (πάνω από 200 άτομα), αποφάσισε με πλειοψηφία 99% την κήρυξη 48ωρης απεργίας. Στην περιφρούρηση της απεργίας συμμετείχαν στο κτίριο του Γέρακα πάνω από 100 συνάδελφοι. Και δεν ήμασταν μόνοι μας. Ήρθαν συμπαραστάτες από Πρωτοβάθμια Σωματεία –ΣΕΤΤΕΑ (courier), Wind– από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και μέλος του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ. Συμπαράσταση ηθική και υλική βρήκαμε και από τους συναδέλφους της ΕΤΕ, αφού σε τρεις ώρες μαζέψανε 1.278 ευρώ, οικονομική ενίσχυση για το απεργιακό μας ταμείο. Λειτούργησαν απεργιακές επιτροπές, μία ομάδα ανέλαβε το γράψιμο του πανό, άλλη τη συλλογή της οικονομικής ενίσχυσης, τις φωτοτυπίες, την αποστολή email σε εφημερίδες, blog,  κανάλια κ.λπ.

Υποχώρηση

Η κινητοποίησή μας υποχρέωσε την εταιρεία να συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης του σωματείου και να δεσμευτεί ότι η υπογραφή για τροποποίηση της σύμβασης είναι προαιρετική και δεν θα απολυθεί όποιος υπογράψει και ότι δέχεται να υπάρξει ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με το σωματείο για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Συνάντηση γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει με την εταιρεία την ερχόμενη Πέμπτη.

Έχουν το θράσος να ζητούν μειώσεις μισθών και να βάλουμε και άλλο πλάτη για να σωθεί η Τράπεζα, όταν έχουν πάρει ήδη τόσα λεφτά από το κράτος, δηλαδή από εμάς, και όταν μέσα στην κρίση οι Τράπεζες δανείζονται με 1% επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανείσουν με 5πλάσιο επιτόκιο το Ελληνικό κράτος και 20πλάσιο τους πελάτες τους. Εδώ και δύο χρόνια έχουν ακολουθηθεί οι ίδιες και χειρότερες μέθοδοι από όλους τους εργοδότες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς να έχουμε δει καμία χαραμάδα φωτός στο τούνελ.

ΟΤΟΕ

Με τη 48ωρη απεργία ανάψαμε τη σπίθα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Η επίθεση γίνεται συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου (Εθνοdata, Εθνική Ασφαλιστική) και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο και χρειάζεται συντονισμός.  Αυτό το συντονισμό είναι απαραίτητο να τον αναλάβει η ΟΤΟΕ. Ζητάμε άμεσα την ένταξη του δικού μας Συλλόγου στην Ομοσπονδία. Αν μπορούσαμε να συντονιστούμε για κοινή δράση των δύο σωματείων (ΣΥΕΤΕ, Σύλλογος Εθνοdata), τριών σωματείων μαζί με την Εθνική Ασφαλιστική, δεν θα έχαναν απλώς τον ύπνο τους, θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους.