Η  κατάσταση στη δημόσια υγεία έχει γίνει εφιαλτική μετά από 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Η φιέστα στην Ιθάκη δεν μπορεί να κρύψει τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστική, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), η κατάσταση στο ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), ειδικά στην περιφέρεια, σε αγροτικές και ορεινές περιοχές και στα νησιά.
Σε αυτές τις περιοχές οι διακομιδές καλύπτονται κυρίως από τα διαθέσιμα πληρώματα Ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, γιατί δεν φρόντισαν να φτιάξουν σταθμούς του ΕΚΑΒ ή γιατί, ακόμη και όπου έφτιαξαν, αυτοί δεν είναι στελεχωμένοι με πληρώματα Ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως αυτό στα Κέντρα Υγείας είναι στις καλύτερες περιπτώσεις τρεις άνθρωποι. Πολύ λίγοι δηλαδή. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις στη μεταφορά ασθενών, που μπορεί να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χρειάστηκαν 4 ώρες για να ολοκληρωθεί η διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο. 
Αποκορύφωμα αυτών των ελλείψεων ήταν ο θάνατος ασθενή στην Κρήτη την Πέμπτη 16/8, καθώς τα 2 ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κισσάμου στο νομό Χανίων ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι απολύσεις, στις 19 Αυγούστου, 26 διασωστών του ΕΚΑΒ που υπηρετούσαν με συμβάσεις σε νησιά του Αιγαίου, καταλαβαίνουμε ότι το φως στο τούνελ, που είδε ο Τσίπρας στην Ιθάκη, για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία είναι μαύρη τρύπα.
Στις 20/8 στην Κάλυμνο κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις 05.35 το πρωί για τροχαίο ατύχημα και η απάντηση ήταν: «Η βάρδια ξεκινά στις 7.00»! Δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και των οποίων η σύμβαση είχε λήξει μια μέρα πριν. 
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση οργανώνει φιέστες, βλέπουμε προσωπικό των προνοιακών δομών της δημόσιας υγείας να μένει επί μήνες απλήρωτο και χωρίς προοπτική άμεσης εξόφλησης στον μεταμνημονιακό παράδεισο που μας υπόσχονται ότι εισερχόμαστε. Μεγάλο μέρος των επικουρικών εργαζομένων στον τομέα της Πρόνοιας εδώ και αρκετούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι, αφού οι υπηρεσίες επιτρόπων δεν θεωρούν τα σχετικά εντάλματα, επειδή οι συμβάσεις τους έχουν υπερβεί το 24μηνο.
Οι διοικήσεις των προνοιακών δομών δηλώνουν με θράσος στους εργαζόμενους, που συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ότι για να πληρωθούν πρέπει να απευθυνθούν στα δικαστήρια! Η δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού εργασίας Θ. Φωτίου ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν για να μπορούν να φάνε τουλάχιστον ένα πιάτο γεμιστά, μετά από κινητοποίησή τους στις αρχές του καλοκαιριού, αποδείχθηκε άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Και δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αν δεν μετατραπούν οι συμβάσεις του προσωπικού αυτού, που καλύπτει πάγιες ανάγκες, σε αορίστου χρόνου, αν δηλαδή δεν μονιμοποιηθούν.
Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε για όλα τα παραπάνω, και όχι μόνο, να προχωρήσει σε 48ωρο κινητοποιήσεων την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Έτσι την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη πραγματοποιεί 8ωρη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια για τα σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας και 3ωρη στάση εργασίας 8-11 για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Την επόμενη μέρα θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που καλούν τα συνδικάτα και στην απογευματινή συγκέντρωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.