Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακούφισαν προσωρινά τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, Θ. Φέσσα. Η ανακούφιση αυτή κράτησε μόνο δύο μέρες.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πραγματοποιούν 48ωρη απεργία για την παράνομη, όπως αποφάσισε και η επιθεώρηση εργασίας πριν λίγες μέρες, απόλυση εργαζόμενου εδώ και 18 χρόνια στην εταιρεία. Για τον ίδιο λόγο και ζητώντας υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο χώρο των ταχυμεταφορών, πραγματοποιεί 24ωρη απεργία εκτός από το επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυδρομικές, Ταχυμεταφορικές Επιχειρήσεις Αττικής).

Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μαζική στην απεργία και στην περιφρούρηση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ACS στην Αθήνα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν δεκάδες συμπαραστάτες από το βράδυ της Τρίτης 19 Ιούνη, που ξεκίνησε η κινητοποίηση. Η πιο συγκινητική στιγμή του διήμερου ήταν όταν οι κρατούμενοι μετανάστες στο Μεταγωγών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις της ACS, άρχισαν να χαιρετάνε τους απεργούς, βγάζοντας τα χέρια τους έξω από τα κάγκελα των παραθύρων των κελιών τους με τη γροθιά σφιγμένη ψηλά, κουνώντας πανιά και μαντήλια και η απάντηση των απεργών ήταν το σύνθημα: «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι».

Δηλώσεις συνδικαλιστών

Το δυναμισμό της κινητοποίησης περιγράφουν με δηλώσεις τους στην «Εργατική Αριστερά» οι εργαζόμενοι στον κλάδο:

Μιχάλης Μαραγκουδάκης, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ACS και μέλος ΔΣ του ΕΚΑ:

«Με τη 48ωρη απεργία μας διαμαρτυρόμαστε για τις συνεχείς απολύσεις στην εταιρεία, παρά τη συνεχιζόμενη κερδοφορία της. Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων. Στη σημερινή εποχή απόλυση ίσον θάνατος. Κανένας με τόση ανεργία δεν θα ξαναβρεί δουλειά. Με ενότητα και αλληλεγγύη οι εργαζόμενοι θα βγουν νικητές από αυτή τη δοκιμασία».

Φώτης Θαλασσινός, ταμίας ΣΕΤΤΕΑ, εργαζόμενος στη Speedex:

«Η ασυδοσία των αφεντικών προσπάθησε να περάσει και στην ACS. Με πάτημα την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, η ACS θεώρησε ότι είναι η ευκαιρία να χτυπήσει και τη σύμβαση. Το βροντερό παρών των εργαζόμενων στην κινητοποίηση, με τη δυναμική παρουσία του επιχειρησιακού σωματείου, του ΣΕΤΤΕΑ, και των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου (Speedex, Γενική Ταχυδρομική, DHL), συμπαραστατών από άλλα σωματεία, όπως η ΕΘΝΟDATA, η WIND, η VODAFONE, αλλά και οργανώσεων της Αριστεράς όπως η ΔΕΑ, δίνουν ένα ηχηρό χαστούκι στην εργοδοσία. Πρέπει να μάθουν επιτέλους τα αφεντικά των μεγάλων εταιρειών ότι η σκλαβιά και η τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους δεν θα περάσει. Η απεργία αυτή είναι προάγγελος μιας σειράς απεργιών που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να υπογραφεί κλαδική σύμβαση».

Δημήτρης Κουναδίνης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γενικής Ταχυδρομικής (ΣΕΓΕΤΑ):

«Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα εποχή αγώνων για το δίκιο των εργαζομένων. Εγκαίνια ενότητας, αλληλεγγύης, σφοδρής αγωνιστικότητας και συνεννόησης μεταξύ των εργαζόμενων του κλάδου. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους της ACS, γιατί τα προβλήματά τους είναι και δικά μας. Κάνοντας αισθητή τη δική μας παρουσία απέναντι στην ανυπαρξία του κράτους και της μνημονιακής κυβερνητικής λαίλαπας που καταργεί συμβάσεις και μας οδηγεί να ζούμε σε εργασιακή ζούγκλα από άλλες εποχές, του μεσαίωνα και του δουλεμπορίου. Αφήνοντας ταυτόχρονα μεγάλα κέρδη στα χέρια των ιδιοκτητών και κατεβάζοντας τους μισθούς μας στα τάρταρα».