Στις 7 και 8 Ιούνη, Παρασκευή και Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, η Εναλλακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων – Alter Summit.

Είναι μια ευρωπαϊκή συνάντηση συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων, με στόχο το συντονισμό των αγώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι λαοί στην Ευρώπη από τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Τα μέλη περισσότερων από 200 οργανώσεων θα κουβεντιάσουν σε 17 θεματικές συνελεύσεις και σεμινάρια για την πανευρωπαϊκή λιτότητα, τη «σκλαβιά» του χρέους, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κράτους πρόνοιας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη κ.ά.

Θα υπάρχουν επίσης συναυλίες και παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ η διοργάνωση θα κλείσει την πρώτη μέρα με την παρουσίαση του «Μανιφέστου των Λαών της Ευρώπης» και με μια μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου 8/6 (Προσυγκέντρωση στο Μουσείο, στις 18.30).

Η επιλογή της Ελλάδας ως τόπος πρώτης παρουσίας και δράσης της Αντισυνόδου ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η χώρα αποτελεί πειραματόζωο της διαχείρισης της κρίσης, από πλευράς των θιασωτών της λιτότητας.

Δέκα χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και τις μεγάλες διαδηλώσεις του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος στη Φλωρεντία, είναι σαφές ότι το Alter Summit δεν αποτελεί ανάλογου μεγέθους και αίγλης διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά θα είναι μια καλή ευκαιρία για επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών αγωνιστών-τριών από όλη την Ευρώπη, βήμα συζήτησης για την οργάνωση των επόμενων συγχρονισμένων κινητοποιήσεων και ένα χρήσιμο διήμερο για την ενίσχυση των αναγκαίων δεσμών ταξικής-διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα σε όσους αντιστέκονται στην Ευρώπη των «ελεύθερων αγορών», της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας και της ξενοφοβίας.

Οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους, από τον ισχυρό ευρωπαϊκό Βορά μέχρι τις χώρες του Νότου, με μνημόνια ή όχι, προωθούν όλο και πιο αντικοινωνικά μέτρα. Τα ακραία προγράμματα λιτότητας οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης στη φτώχεια, καταπατούν τις εργατικές κατακτήσεις, κατεδαφίζουν κοινωνικά δικαιώματα, περιορίζουν τη δημοκρατία και καταστρέφουν το περιβάλλον. Το ίδιο ενιαία, αποφασιστική και συντονισμένη πρέπει να είναι και η απάντηση των «από κάτω».

Η δύναμη που θα σαρώσει την ευρωλιτότητα, που δημιουργεί στρατιές ανέργων και μας εξαθλιώνει, δεν είναι άλλη από την κοινή πάλη των καταπιεσμένων τάξεων σε όλη την ήπειρο. Το νήμα που θα συνδέσει τις μεγαλειώδεις απεργίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία με τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στην Ιταλία και τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με τα φλεγόμενα προάστια της Στοκχόλμης, θα είναι αποφασιστικός παράγοντας στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης όπου θα καθορίζουμε μόνοι μας τις ζωές μας, χωρίς τα «θανατηφόρα φάρμακα» του Σαμαρά, της Μέρκελ και του Ντράγκι, μιας Ευρώπης του διεθνισμού και της πραγματικής δημοκρατίας.

Περισσότερες Πληροφορίες: στο www.altersummit.eu