Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Στο Ναύπλιο οι Χρυσαυγίτες άνοιξαν γραφεία και επιχείρησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης. Αφού πέρασαν μέσα από κάποιους άδειους από κόσμο δρόμους κάτω από την «προστασία» πολλαπλάσιων αστυνομικών, δεν κατάφεραν να μπουν στο κέντρο της πόλης, λόγω της παρουσίας περισσότερων αντιφασιστών που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία, στην είσοδο της παλιάς πόλης. Αφού οι χρυσαυγίτες γύρισαν στη φωλιά τους με σκυμμένα κεφάλια, οι αντιφασίστες έκαναν πορεία στους δρόμους της παλιάς πόλης, κάτω από τα χειροκροτήματα των ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα καταστήματα και στους δρόμους της παλιάς πόλης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Αφίσα των ναζί του μεσοπολέμου στη Γερμανία έγραφε: «Σύντροφε 60.000 μάρκα το χρόνο στοιχίζει σε δικό σου χρήμα αυτός ο μόνιμα ανάπηρος». Με ελάχιστες διαφορές το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» πριν λίγες μέρες έγραφε: «3 φορές ακριβότερο το γεύμα του λαθρομετανάστη από του φοιτητή». Αμέσως μετά τη δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν από Χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα, το «Πρώτο Θέμα» αγωνίζεται να επαναφέρει τη ρατσιστική ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Άξιος ο μισθός του «κομιστή» Θέμου Αναστασιάδη της αλήστου μνήμης υπόθεσης «μίζες Ζαχόπουλου».

***

Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» πάει θέατρο, την Παρασκευη 25 Γενάρη, στις 9μμ, στο θέατρο Ακροπόλ, στην παράσταση «Η Aγία Ιωάννα των σφαγείων». Ένα εξαιρετικό θεατρικό έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ που μεταξύ άλλων ερμηνεύουν Χειλάκης, Βολιώτη, Γεωργίου, Δεγαΐτης. Μην το χάσετε!

***

Απαλλάσσεται από την κατηγορία για κακούργημα ο Πέτρος Καπετανόπουλος που βρέθηκε να διώκεται και να απειλείται με αποπομπή του από τον ΟΑΕΔ, όπου εργάζεται, επειδή αντέδρασε στην κακοποίηση μετανάστη από αστυνομικούς τον περασμένο Ιούλιο. Σημαντικό ρόλο για την απόσυρση της συγκεκριμένης κατηγορίας έπαιξε η αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων φορέων που του συμπαραστάθηκαν, υπογράφοντας εναντίον της δίωξής του.

***

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι απάτριδες που δεν έχουν υπηκοότητα και σε κανένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στερούμενοι το δικαίωμα «να έχουν δικαιώματα» και τη δυνατότητα να αποτελούν μέλη μιας κοινότητας. Άνθρωποι και παιδιά που χαρακτηρίζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως «μη πολίτες» ή ως «πρόσωπα απροσδιόριστης ιθαγένειας». Το επιμελώς αγνοημένο θέμα ανέδειξε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά χωρίς ιθαγένεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πολύ σωστά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θέση έχει για τα παιδιά προσδιορισμένης ιθαγένειας που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε χώρες μέλη της ΕΕ και αποκλείονται από το στοιχειώδες δικαίωμα να αποκτούν την ιθαγένεια της χώρας όπου ζουν. Με αποτέλεσμα π.χ. στην Ελλάδα να μετατρέπονται σε «παράνομους» στα 18 τους...

***

Με απόφαση της Βουλής να διορίζονται από το κράτος ιμάμηδες στα τζαμιά της Θράκης, παραβιάστηκε η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής πολιτείας. Τόσο ωμή επέμβαση στα εσωτερικά θέματα επιλογής θρησκευτικών λειτουργών δεν έχει παρατηρηθεί ούτε από τα πιο εχθρικά προς τους Μουσουλμάνους καθεστώτα του πλανήτη.

***

Πρέπει να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε χαρτιά; Αυτό ήταν το σύνθημα του αγώνα 120 περίπου μεταναστών, που στις 5 Νοέμβρη ξεκίνησαν στη Γαλλία απεργία πείνας για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ανθρώπινη ζωή. Η κυβέρνηση Ολάντ αποφάσισε να δείξει το πιο σκληρό ρατσιστικό της πρόσωπο. Στις 4 Δεκέμβρη, η αστυνομία τους έδιωξε βίαια από την εκκλησία, όπου στέγαζαν τον αγώνα τους. Σε οποιαδήποτε προσπάθειά τους να βρουν χώρο για να συνεχίσουν να αγωνίζονται, η κυβέρνηση εξακολούθησε να τους διώχνει ακόμα και από νοσοκομεία. Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, παρά τις διαδηλώσεις και την αλληλεγγύη και χωρίς να λάβει επίσης υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασής τους, καθώς βρίσκονταν στην 59η μέρα της απεργίας, ο υπουργός Εξωτερικών απέλασε 2 απεργούς πείνας στην Αλγερία για παραδειγματισμό. Στις 13 Ιανουαρίου οι μετανάστες αποφάσισαν να λήξουν την απεργία πείνας, καταφέρνοντας να κάμψουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, πετυχαίνοντας συμβιβασμό και ικανοποιώντας τμήμα των αιτημάτων τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία