Παναθηναϊκή Συνέλευση ΑΡΕΝ

Φωτογραφία

Την Παρασκευή, 18 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Παναθηναϊκή Συνέλευση της Αριστερής Ενότητας. Αναλύθηκε η συγκυρία, ο σχεδιασμός και η λειτουργία της ΑΡΕΝ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Άγγελος Κάπαρης

Κοινό τόπο των σχημάτων αποτέλεσε η διαπίστωση ότι η επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας θα σκληρύνει κι άλλο το επόμενο διάστημα, με όξυνση της καταστολής και επίθεσης στους χώρους των ΑΕΙ-ΤΕΙ, για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο.

Στο ζήτημα της επίθεσης στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις η ΑΡΕΝ πήρε ξεκάθαρη θέση αλληλεγγύης στους αγωνιστές. Επισημάνθηκε από πολλούς ότι αυτές οι επιθέσεις θα στραφούν και ενάντια στην Αριστερά και συνολικά σε όσους αντιστέκονται.

Εκτεταμένη κουβέντα έγινε σε σχέση με τις σχολές και επισημάνθηκε ότι στο άμεσο επόμενο διάστημα τα πανεπιστήμια θα έρθουν αντιμέτωπα με το σχέδιο Αθηνά, τις περικοπές συγγραμμάτων, τις απολύσεις διοικητικών.

Έγινε ξεκάθαρο ότι οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει οποιοσδήποτε αγώνας μόνος του και πως μέσα στις σχολές η ΑΡΕΝ πρέπει να συνδέει τους αγώνες, να βάζει κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις, για την ανατροπή των μνημονίων και της τρικομματικής.

Ακόμα συζητήθηκε πολύ το ζήτημα της απονέκρωσης των συλλόγων και τους τρόπους που πρέπει να βρούμε για να αναζωογονηθούν. Οι προτάσεις, που ακούστηκαν, αφορούσαν τις κοινές πρωτοβουλίες καθηγητών-φοιτητών-εργαζομένων και τις δομές αλληλεγγύης.

Η τοποθέτησή μας ως ΦΕΣ εστίασε στο ότι η ΑΡΕΝ πρέπει να παίξει πρωτοπόρο ρόλο αφενός στην επαναλειτουργία των πρωτοβουλιών και αφετέρου στο στήσιμο καινούριων.

Συνολικά τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοιχτούν στις γειτονιές και τα σωματεία, ώστε το αίτημα για δημόσια παιδεία να γίνει αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας.

Πρέπει να έχουμε στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης, με την ένταξη και της ειλικρινούς κοινής δράσης της φοιτητικής Αριστεράς, έτσι ώστε να βάλουμε στους συλλόγους προοπτική νίκης. Έτσι θα αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα οι δομές αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στο άνοιγμα της πολιτικής κουβέντας και στην επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η συζήτηση γύρω από τη λειτουργία της ΑΡΕΝ. Με πρόταση της Νεολαίας Συνασπισμού μπήκε το θέμα να επικυρώσει το Παναθηναϊκό ζητήματα ψηφοφορίας και μάλιστα στην κατεύθυνση κάποιες φορές της ψήφου ανά σχήμα. Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, που συναπαρτίζουν την ΑΡΕΝ, διαφώνησαν με αρκετούς κοινούς άξονες.

Η έλλειψη πολιτικής λύνεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αναθερμάνουν την πολιτική κουβέντα και θα φέρουν νέες εμπειρίες. Προφανώς, χρειάζεται καλύτερη δικτύωση των σχημάτων, πιο συχνές διαδικασίες. Θετικές ήταν και οι προτάσεις για δημιουργία site και για ανοιχτό συντονιστικό.

Αποφασίστηκε να γίνει κεντρική εκδήλωση της ΑΡΕΝ για το σχέδιο Αθηνά, ώστε να ανοίξει περαιτέρω η κουβέντα και να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Τέλος στηρίχθηκε ψήφισμα για τις 9 Φλεβάρη, όπου θα γίνει αντιφασιστική διαδήλωση στους Αμπελόκηπους ενάντια στο άνοιγμα των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Η ΑΡΕΝ δεσμεύτηκε να ανοίξει το θέμα στους φοιτητικούς συλλόγους στα πλαίσια και της δημιουργίας αντιφασιστικών πρωτοβουλιών μέσα σε αυτούς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία