Ενοικιαζόμενοι Εργαζόμενοι: Χωρίς εμάς, γρανάζι δεν γυρνά

Φωτογραφία

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, η αλληλεγγύη και κοινή δράση όλων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων είναι ο δρόμος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώτα Λαζαροπούλου*

Η διοίκηση της ΕΘνοdata ζητάει 6% μείωση και μάλιστα από τους πιο χαμηλόμισθους, ενώ συγχρόνως αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση που να εξασφαλίζει τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας. Με τη μείωση αυτή θα εξοικονομήσει 210.000 ευρώ. Η επιλογή αυτή παρουσιάστηκε ως ήπια εναλλακτική πρόταση, με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είχαν εξαιρεθεί από τις περσινές μειώσεις ως χαμηλόμισθοι.

Η Εθνοdata είναι θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας με ουσιαστικό αντικείμενο το δανεισμό προσωπικού στη μητρική τράπεζα. Εν μέσω κρίσης οι τράπεζες έχουν εισπράξει πακτωλό χρημάτων σαν κρατική επιχορήγηση. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 255 δισεκατομμύρια ευρώ, νούμερο τεράστιο που φέρνει ζάλη.

Με την ανακεφαλαιοποίηση δόθηκαν τα τελευταία 50 δισ. ευρώ. Χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού πάνε τα χρήματα αυτά, τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών θεωρούν ότι αξίζουν για όλα τα «επιτεύγματά» τους να αμείβονται με μισθούς των 200.000 και 300.000 ευρώ. Και όμως έχουν το θράσος να ζητούν μειώσεις ακόμα και από το ενοικιαζόμενο προσωπικό.

Η Εθνοdata παρουσίασε κέρδη για το 2012 που ανέρχονται στο ποσό των 976.393 ευρώ. Το 2012, μια χρονιά που και πάλι κληθήκαμε να βάλουμε πλάτη με μειώσεις 14,5% μεσοσταθμικά, τα διοικητικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 58,5%.
Η κατάσταση είναι δυστυχώς χειρότερη για τους ενοικιαζόμενους από άλλες εταιρείες και σε άλλες τράπεζες. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται κάθε χρόνο, εξάμηνο ή τρίμηνο ακόμα και κάθε μήνα. Και αυτό μπορεί να κρατάει για χρόνια.

Αναγκάζονται να δουλεύουν σαν 4ωροι ή 6ωροι με μηνιαίο μισθό που είναι μικρότερος από το επίδομα ανεργίας. Με την απειλή της απόλυσης οι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν τροποποιητική σύμβαση με μείωση ωραρίου και μισθού και δεύτερη τροποποιητική σύμβαση από χειριστές Η/Υ σε υπαλλήλους γραφείου, για να δουν το μισθό τους και πάλι να μειώνεται 20%-30%  και να χάνουν το σχετικό επίδομα (χειριστή Η/Υ).

Στα τηλεφωνικά κέντρα οι ρυθμοί εργασίας είναι εξοντωτικοί. Η καθυστέρηση έστω και ενός λεπτού καταγράφεται και αφαιρείται από το μισθό. Τα διαλείμματα είναι προκαθορισμένα και για να πάει κάποιος στην τουαλέτα θα πρέπει πρώτα να πατήσει το κουμπί WC στην οθόνη του υπολογιστή του.

Κάθε τηλεφωνητής είναι αναγκασμένος να  ακούει τα ξεσπάσματα θυμού (δικαιολογημένου ή μη) από τους πελάτες της τράπεζας, που εκφράζονται κάποιες φορές με χυδαίες εκφράσεις, βρισιές και απειλές. Σε ανάλογο επεισόδιο, όταν ο τηλεφωνητής απάντησε «Μετά από τέτοια συμπεριφορά, δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω», απολύθηκε λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και δεν του επιτράπηκε να κάνει ακρόαση της συνομιλίας παρουσία εκπροσώπου του σωματείου.

Με την 24ωρη απεργία μας στις 25/9/2013, συνειδητοποιήσαμε ότι στο Κέντρο Μηχανογράφησης της Εθνικής Τράπεζας «χωρίς εμάς, γρανάζι δεν γυρνά». Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας, η αλληλεγγύη και κοινή δράση όλων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων είναι ο δρόμος.

Για να καταργηθεί το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας με ένταξη όλων των συναδέλφων στις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες εργάζονται, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων που θα εξομοιώνουν τις αμοιβές μας με αυτές των συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων, υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα.

 

*Η Γ. Λαζαροπούλου είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού

 

φωτό: Από την 24ωρη απεργία στην Εθνοdata στις 25/6. Την κινητοποίηση στήριξαν συνδικαλιστές από πολλούς χώρους, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 29 βουλευτές του έθεσαν το ζήτημα της «έντασης της εργοδοτικής επιθετικότητας στο δανειζόμενο προσωπικό του τραπεζικού τομέα» στο κοινοβούλιο, με σχετική ερώτηση στον υπουργό Εργασίας.
Τραπεζικού Τομέα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία