Φύλλο Νο 293 (3 Ιούλη 2013)

Άλλο ένα δράμα παίζεται το τελευταίο δεκαήμερο στην επιχείρηση ειδών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και τροφίμων NUTRIART ΑΒΕΕ (πρώην Κατσέλης).

Μετά το στραπάτσο της ΕΡΤ, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιλέγει το μοντέλο της συγχώνευσης των λεγόμενων «αμυντικών» βιομηχανιών μέσω της εξυγίανσης, για να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Τις τελευταίες μέρες του Ιούνη οι υπάλληλοι στις εφορίες πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

Συγκέντρωση για τη διάσωση της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), τη Δευτέρα 1 Ιούλη, μπροστά στο κτίριο του ΕΚΠ.

Με την εκπροσώπηση για πρώτη φορά στο ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) των Εκπαιδευτικών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ), της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισαν οι διαδικασίες της 82ης Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας.

Η απόφαση του Σαμαρά να μαυρίσει την τηλεοπτική οθόνη, κλείνοντας ακαριαία την ΕΡΤ, πυροδότησε την κοινωνική αντίδραση και την αποδοκιμασία του αυταρχισμού σε βαθμό πλειοψηφικό, καθώς και την κινηματική συσπείρωση δεκάδων χιλιάδων σε όλη την χώρα με επίκεντρο το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή.

Ο  εργατικός αγώνας και η συμπαράσταση στην ΕΡΤ άλλαξαν τα δεδομένα. Η κυβερνητική σταθερότητα κλονίστηκε ανεπανόρθωτα, η κοινωνική συναίνεση με το success story της οικονομίας κατέρρευσε, ο μύθος της κοινωνίας που υποχώρησε στην παθητικότητα και την ηττοπάθεια διαλύθηκε, καθώς ο αγώνας στην ΕΡΤ έσπασε το γύψο της επιστράτευσης και της καταστολής.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πολιτικά και προγραμματικά ζητούμενα για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που θα αντιστοιχεί σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτά θα καθορίσουν και την αριθμητική των συσχετισμών.

Ό τι το ελληνικό success story έχει καταρρεύσει είναι πλέον κοινός τόπος –με την εξαίρεση των κυβερνητικών στελεχών και των προπαγανδιστών του συστήματος, που το βλέπουν να ανασταίνεται μέσω της λειτουργίας (από το 2019 το νωρίτερο) του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ! Η κυβερνητική προπαγάνδα, εκτός του ότι αποκτά έντονα φαιές αποχρώσεις, βρομάει πλέον και φυσικό αέριο…
Όμως το συμπέρασμα μένει μετέωρο. Αν το ελληνικό success story έχει καταρρεύσει, ποιες είναι οι συνέπειες; Αν μιλάμε για τις προοπτικές της ταξικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα το επόμενο κιόλας διάστημα, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Μόνο έτσι θα απαντήσουμε και σε ένα άλλο ερώτημα που είναι στη σκέψη όλων το τελευταίο διάστημα. Τι κρύβεται πίσω από την ΕΡΤ;

Η πλέον αντικομουνιστική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση Σαμαρά, έρχεται διαρκώς σε αντίφαση με την ιδεολογία της: Πρώτα δίνει σε «κομουνιστές» (Κινέζους εν προκειμένω) το λιμάνι του Πειραιά…

Με ανησυχία παρακολουθούμε στην προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ την επιμονή στο αδιέξοδο θέμα της «αυτοδιάλυσης» των συνιστωσών, στα πλαίσια του –αναγκαίου– μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εμείς είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις.

Έγγραφο απόλυσης με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα τον «ειδικό διαχειριστή» Γκίκα Μάναλη (μέχρι πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ) παρέλαβαν από το πρωί της περασμένης Πέμπτης οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ…

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση με νέα μέτρα (κλεισίματα σχολείων-νοσοκομείων, νέοι φόροι, χιλιάδες απολύσεις) και ιδεολογικό πόλεμο

Ο μύθος του PT έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η πραγματικότητα βάζει στην ημερήσια διάταξη μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς φτάνουμε σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και πώς την νοηματοδοτούμε (συμμαχίες, πρόγραμμα, τακτική, κομματική συγκρότηση).

Το μεγαλύτερο μαζικό επαναστατικό κίνημα της Αραβικής Άνοιξης βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να κατευθύνουν τον αγώνα για το μέλλον της Συρίας σε έναν σεχταριστικό πόλεμο που τοποθετεί τη Σουνιτική πλειοψηφία ενάντια στους Σιίτες και άλλες θρησκευτικές μειονότητες.

Μετά από 2 μήνες προετοιμασίας, εκατομμύρια Αιγύπτιοι στους δρόμους

Για τη συγκρότηση των νέων ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές. Ωστόσο, εν όψει συνεδρίου και κυρίως λόγω του ότι ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, ώστε η νέοι του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθούν στη νεολαία, χρειάζεται να επανάλαβουμε κάποια πράγματα.

Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία του αριστερού και δημοκρατικού κόσμου για την άνοδο των νεοναζιστών; Χωρίς περιστροφές, ναι, αλλά πρέπει να πούμε επίσης ότι έχουμε ακόμη τις ευκαιρίες με το μέρος μας.

Το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας πραγματοποιήθηκε 27, 28 και 29 Ιούνη στο ΟΑΚΑ (στο ποδηλατοδρόμιο). Συμμετείχαν περίπου 235 μεταναστευτικές κοινότητες και σύλλογοι, αντιρατσιστικές κινήσεις, συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, LGBT κ.ά.

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Νιγηριανέ, Νιγηριανέ. Εκτός και αν σε επιλέξουν στο ντραφτ του NBA, οπότε από «σκυλάραπας», «λαθρομετανάστης» και ένα από τα χιλιάδες ξεχασμένα παιδιά μεταναστών γεννημένα στην Ελλάδα χωρίς επίσημα έγγραφα, προβιβάζεσαι στο «μέλλον του ελληνικού μπάσκετ» ή «στην καλύτερη θέση που πήρε ποτέ Έλληνας αθλητής». H υποκρισία τους δεν έχει όρια...

Στο φθινόπωρο παραπέμπει τα νέα κλεισίματα νοσοκομείων, κέντρων υγείας και υποκαταστημάτων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.