Η Δημόσια Υγεία καταδικάζεται σε αργό ή άμεσο θάνατο: Κοινός αγώνας εργαζομένων-χρηστών για να τους σταματήσουμε

Φωτογραφία

Στο φθινόπωρο παραπέμπει τα νέα κλεισίματα νοσοκομείων, κέντρων υγείας και υποκαταστημάτων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, που δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και βρήκε στο πρόσωπο του φασίστα με γραβάτα Α. Γεωργιάδη τον πιο γνήσιο εκφραστή των μνημονιακών πολιτικών για να ολοκληρώσει την επίθεσή της στη δημόσια υγεία.

Ακόμη και τότε όμως δεν θα τους είναι εύκολο. Ήδη οι εργαζόμενοι μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και κατοίκους των περιοχών, όπου εδρεύουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας που ετοιμάζονται να τα κλείσουν, ξεσηκώνονται και προετοιμάζουν τις αντιστάσεις τους από τώρα.

Η συγκυβέρνηση ταυτόχρονα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να έχει τακτοποιήσει το ζήτημα της ΕΡΤ και να προχωρήσει με όσο το δυνατό πιο ανώδυνο για την ίδια κόστος στο κλείσιμο νοσοκομείων. Άλλωστε στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ήδη πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν και είναι πλέον πιθανό να κλείσουν από μόνα τους λόγω της παντελούς έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το Νοσοκομείο Λοιμωδών Αγία Βαρβάρα. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη προχωρήσει το σχεδιασμό της υποβάθμισης, μετακινώντας γιατρούς του νοσοκομείου στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους έχουν συνταξιοδοτηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα το νοσοκομείο να λειτουργεί με πληρότητα  μόλις 22% στις κλίνες του.

Ο Άδωνις ισχυρίζεται ότι θα κλείσει και νοσοκομεία, αν χρειαστεί, υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, αλλά στους δήμους γύρω από το «Αγία Βαρβάρα» (Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι) εργαζόμενοι και κάτοικοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου.

Αυτό διατυπώθηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσε το σωματείο των εργαζομένων τη Δευτέρα 1 Ιούλη, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της Αριστεράς, διάφοροι φορείς, δημοτικές παρατάξεις των περιοχών, εργαζόμενοι από τα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας (Αττικό και Θριάσειο) και κάτοικοι.

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε επίσης μια πρώτη μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Ιούλη, ενώ, για δεύτερη φόρα σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την ΕΡΤ αποτυπώθηκε η δυνατότητα ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς, αφού στη σύσκεψη τη συμφωνία τους με τις κινητοποιήσεις εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αιμοδοσίες
Πέρα από το κλείσιμο των νοσοκομείων, τα προβλήματα στη δημόσια υγεία πολλαπλασιάζονται, επειδή υπολειτουργούν αυτά που υπάρχουν, αφού έχουν έλλειψη από νοσηλευτές-τριες και τεχνολόγους. Έτσι ήδη έχουν σταματήσει να λειτουργούν οι απογευματινές βάρδιες αιμοδοσίας στον «Ευαγγελισμό», το «Ιπποκράτειο» και το «Αλεξάνδρα», ενώ στο «Αττικό» δεν έχει λειτουργήσει ποτέ και στον «Άγιο Σάββα» και το Κρατικό Νίκαιας η απογευματινή βάρδια λειτουργεί μόνο τη Δευτέρα και την Τετάρτη.

Οι απογευματινές βάρδιες είναι σημαντικές για την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και για όσους είναι εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η λευχαιμία. Και ενώ ήδη τα νούμερα στη χώρα είναι μικρά. Απ’ τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται κάθε χρόνο, καλύπτεται μόνο το 50%, ενώ οι δότες για σοβαρές ασθένειες είναι 30.000, τη στιγμή που χρειαζόμαστε 100.000, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Το γεγονός ότι δεν προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό οδηγεί σε κλείσιμο τα Κέντρα Υγείας, αλλά και καταστήματα του ΕΟΠΥΥ. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι σύντομα θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ακόμη και αυτές μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει και η ανανέωση των συμβάσεων έχει παγώσει από τα μέσα του περασμένου Μάη. Έτσι, για παράδειγμα, οδηγείται αργά στο κλείσιμο το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου πολλοί από τους γιατρούς του εργάζονται με προφορικές δεσμεύσεις για ανανέωση των συμβάσεών τους και πληρωμή για το διάστημα που δουλεύουν με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας παράνομα χωρίς συμβάσεις.

Ίδια σχεδόν είναι η κατάσταση και στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου, όπου εδώ και δύο μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις 9 γιατρών όλων των ειδικοτήτων και η Μονάδα λειτουργεί με μειωμένο κατά σχεδόν 50% προσωπικό και πολλοί Ρεθυμνιώτες στερούνται περίθαλψης για παθήσεις καρδιακές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές, ΩΡΛ κ.α., αφού προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν και το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού. Αυτή η κατάσταση δεν είναι άσχετη από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για 10% μείωση των υπηρετούντων γιατρών του ΕΟΠΥΥ το 2013 και άλλα 10% το 2014.

Φάρμακα για λίγους
Ένα παλιό σύνθημα έλεγε «Όχι υγεία για λίγους και εκλεκτούς». Υγεία για λίγους και εκλεκτούς προσπαθούν να κάνουν και με τα φάρμακα. Ήδη η μέση δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε τους τελευταίους 9 μήνες κατά 29,5%, κάτι που σημαίνει ότι οι χτυπημένοι από τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις άνεργοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πλήρωσαν κατά 22-24% πιο μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με το 2010. Αγόρασαν δηλαδή πολύ πιο ακριβά τα φάρμακά τους.

Ο ουσιαστικότερος λόγος γι’ αυτή την αύξηση συμμετοχής είναι η καθιέρωση της Ασφαλιστικής Τιμής, που αποζημιώνεται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία και την υποχρέωση του αρρώστου να πληρώνει (εκτός απ’ την προβλεπόμενη συμμετοχή μέχρι 25%) και το 50% της διαφοράς μεταξύ της τιμής του φαρμάκου που του υποδεικνύει ο γιατρός και της Ασφαλιστικής Τιμής.

Στόχος τους είναι ξεκάθαρα να έχουν υγεία μόνο οι πλούσιοι και όλοι οι άλλοι είτε θα πεθαίνουμε είτε θα χρυσοπληρώνουμε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για να γλιτώσουμε. Άλλωστε σε κάποια νοσοκομεία, όπως το Ερρίκος Ντυνάν, το δίλλημα είναι απλό ξεπούλημα ή κλείσιμο. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτό το νοσοκομείο είναι απλήρωτοι για 10 μήνες και σε εκατοντάδες νοσηλεύτριες-ες οφείλονται αμέτρητα ρεπό.

Αντιστάσεις
Την Τρίτη, 2 Ιούλη, τα σωματεία Εργαζομένων Πολυκλινικής (που κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο) και του σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής διοργάνωσαν συγκέντρωση και συναυλία στην Ομόνοια ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων και ενάντια στη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ και τις απολύσεις.

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη 27 Ιούνη, συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας. Μια συγκέντρωση πρόχειρα οργανωμένη από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και δυσανάλογη συμμετοχή με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σε αυτή ο νέος υπουργός δεσμεύθηκε ότι μόνο 1.250 υγειονομικοί θα μετακινηθούν μέσα στο 2013. Αντί να δεσμευθεί για προσλήψεις. Αλλά η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι διατεθειμένη να οργανώσει σοβαρά τους αγώνες. Αυτοί που χρειάζεται να μπούμε μπροστά είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Το παράδειγμα του Παναγιά στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα έδειξε το δρόμο για το πώς μπορούμε έστω και προσωρινά να τους σταματήσουμε.
Ένα μαζικό κίνημα επιτροπών αγώνα σε κάθε γειτονιά και πόλη, όπου σχεδιάζεται να κλείσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πρέπει να εξαπλωθεί άμεσα και να συντονιστεί με στόχο να σώσουμε τη δημόσια υγεία.

Τέτοιας σημασίας ήταν η μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27/6 ενάντια στο κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής ήταν μαζικότερη από κάθε άλλη φορά, όπως και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των σωματείων άλλων νοσοκομείων, που χαρακτηρίζο-νται ως «μικρά» και «περιττά». Όλοι δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν συντονισμένα τους αγώνες, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της «νέας» δικομματικής κυβέρνησης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία