Μικρά αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Την Παρασκευή 17/1 αργά το βράδυ στην πλατεία Εξαρχείων δύο τρανς γυναίκες (μέλη του Queer trans) δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις και απειλές. Την επόμενη ακριβώς ημέρα στη στάση Πανεπιστήμιο του μετρό μία τρανς γυναίκα, η οποία διαμαρτυρήθηκε στο άκουσμα τρανσφοβικών και βαθύτατα προσβλητικών σχολίων, ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα τραμπούκων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Έλενα Παπαγεωργίου
Ως απάντηση, το Σάββατο 25/1 οργανώσεις και φορείς κάλεσαν σε συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στην ομοφοβία, στην τρανσφοβία και στον κοινωνικό αποκλεισμό στην πλατεία Εξαρχείων. Έχουμε καθήκον να ξεμπερδεύουμε με την ομοφοβία και το σεξισμό. Είναι μία από τις πιο αποκρουστικές όψεις του εμφυλίου των φτωχών που έχουν κηρύξει οι ρατσιστές και οι φασίστες.
 
***
Μάρθα Φριντζήλα: Η Τέχνη μπορεί να σε ταρακουνήσει, να σου αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή υποστηρίζεται από “καλλιτέχνες” της υποκουλτούρας, της καψούρας, της μαγκιάς και της αρπαχτής. Δεν θα βρεις κανέναν σοβαρό καλλιτέχνη να παρακινεί τον κόσμο στον τραμπουκισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό.
 
***
Ο φασισμός κοστίζει. Ο Σφακιανάκης, σταμάτησε να εμφανίζεται στο σκυλάδικο στο οποίο κακοποιούσε την μουσική -και την αισθητική γενικότερα- κάθε Σάββατο βράδυ. Το τρελό μελαχρινό αμόρφωτο ακροδεξιό αγόρι, προσπάθησε ανεπιτυχώς το τελευταίο διάστημα να προκαλέσει ντόρο γύρω από το όνομά του ξερνώντας τις γνωστές αηδίες για τη χούντα, τον Παπαδόπουλο κ.λπ, αλλά το κόλπο δεν έπιασε αυτή την φορά και δεν πάτησε άνθρωπος στο μαγαζί. Ε, είδε και απόειδε ο ιδιοκτήτης του γαβγάδικου, και τον σούταρε τελικά.
 
***
Μάθαμε ότι ο Σαββόπουλος στο show μαζί με το Μαχαιρίτσα και το Ζουγανέλλη σατιρίζει ιδιαίτερα τη Χρυσή Αυγή. Να υποθέσουμε ότι οι δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα ότι τους μετανάστες πρέπει να τους πάμε σε άγονα νησιά ήταν απλά ατυχείς;
 
***
Ηλιόπουλος, Γερμενής και Μπούκουρας προφυλακίστηκαν. Μάλιστα ο Μπούκουρας έβαλε το δικηγόρο του, τον Α.Κούγια, να ισχυριστεί ότι δεν είναι μέλος αλλά απλός φίλος της Χρυσής Αυγής. Φίλη της Χρυσής Αυγής δήλωσε και η αγανακτισμένη του Αγ. Παντελεήμονα Θέμις Σκορδέλη, εις βάρος της οποίας έχουν απαγγελθεί πάμπολλες και βαρύτατες κατηγορίες. Προφυλακίστηκε κι αυτή με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας Αφγανού μετανάστη το Δεκέμβριο του 2011. Το ερώτημα που απομένει να διευκρινιστεί είναι πότε θα γίνουν επιτέλους οι περιβόητες δίκες της.
 
***
Νεοναζί επιτέθηκαν σε περίπου 30 αντιφασίστες στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη   των συντρόφων τους που δολοφονήθηκαν  στη Μόσχα πριν από 5 χρόνια. Επρόκειτο για την Αναστασία Mαμπούροβα - δημοσιογράφο που ήταν μέλος της Αυτόνομης Δράσης και  διερευνούσε αδυσώπητα για τους νεοναζί – και τον Στανισλάβ Μάρκελοβ,  δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τελικά οι ναζί υποχώρησαν πίσω από τις γραμμές της αστυνομίας για να προστατευτούν αφού ξυλοκοπήθηκαν  από την αντιφασιστική ομάδα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία