Απεργία ΕΟΠΥΥ: Δυνατότητες και αδυναμίες

Οι μαζικές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 14 ως και την Τρίτη 18 Φλεβάρη έξω από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο και έδειξαν ότι το δυναμικό για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην υγεία, και όχι μόνο, είναι υπαρκτό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ταυτόχρονα έδειξαν την αδυναμία της Αριστεράς να κάνει αυτό το δυναμικό ένα μαζικό ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης και των μνημονίων.

Μόλις έγινε γνωστό ότι επιτροπές του υπουργείου υγείας προχωράνε σε καταγραφή των υλικών των πολυϊατρείων, με στόχο να βάλουν λουκέτα σε αυτά, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου-ντροπή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψήφισε στη βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι υγειονομικοί του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σε κάλεσμα υπεράσπισης των πολυϊατρείων, ώστε να μείνουν ανοιχτά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εκτός από το να απαγορευθεί η είσοδος της επιτροπής του υπουργείου στα πολυϊατρεία, υπήρχε πρόθεση να εξετάζονται κανονικά οι ασφαλισμένοι. Μια μορφή δηλαδή λειτουργικής κατάληψης που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να κρατήσει όντως ανοιχτά τα πολυϊατρεία.

Αυτό το βήμα, που τελικά λειτούργησε και συνεχίζεται μόνο στο πολυϊατρείο του Αγίου Δημητρίου Αθήνας, έπρεπε και θα μπορούσε να οργανωθεί έγκαιρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο από τη συνδικαλιστική παράταξη των υγειονομικών που έχει την πλειοψηφία στο σωματείο στην Αττική, κυρίως όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά.

Η δέσμευση του Τσίπρα ότι θα επαναλειτουργήσουν τα πολυϊατρεία, όταν υπάρξει η κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι θετική, αλλά δεν αρκεί. Η απεργία των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ δεν κέρδισε, αλλά μπροστά μας θα υπάρχουν και άλλες μάχες στο χώρο της υγείας, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει να λειτουργήσουν άμεσα οι επιτροπές αντίστασης, που από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει αποφασίσει να στηρίξει.

Άλλωστε το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας δεν λύθηκε. Χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν μπορούν να γράψουν ακόμη τα φάρμακά τους, γιατί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί συμπληρώνουν τον αριθμό των ραντεβού που μπορούν να πραγματοποιήσουν, ενώ αρκετοί ασφαλισμένοι δεν έχουν το 10ευρω γι’ αυτές τις επισκέψεις. Οι επιτροπές αντίστασης, μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και τώρα, ενώ όπου υπάρχουν, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν σε τέτοια κατεύθυνση.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία