Φύλλο Νο 307 (26 Φλεβάρη 2014)

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι λέγοντας «λιγότερο κράτος» εννοούσαν λιγότερα νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Τώρα μαθαίνουμε ότι εννοούν και λιγότερη δημοκρατία: για σχέδιο Βουλής με 250 βουλευτές, γερουσία και άλλα τινά κάνει λόγο η «Καθημερινή»…

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (Παρασκευή, 21 Μάρτη) και τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο, 22 Μάρτη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση βάδιζε με τη σιγουριά ότι θα χρησιμοποιήσει το λεγόμενο πρωτογενές «πλεόνασμα» του 2013 τόσο προς τους δανειστές όσο και προς το εσωτερικό της χώρας, ώστε, ενόψει εκλογών, να μπορέσει να προβεί σε κάποιες προεκλογικές ελεημοσύνες.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από το βάρος της αμείλικτης πραγματικότητας στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις κάλπες του Μαΐου, τίποτα δεν δικαιολογεί την «αισιοδοξία» του αμφισβητούμενου –και στηριγμένου στην κοινωνική λεηλασία– πλεονάσματος.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της ενάντια στις απολύσεις και την αξιολόγηση η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Οι μαζικές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 14 ως και την Τρίτη 18 Φλεβάρη έξω από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο και έδειξαν ότι το δυναμικό για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην υγεία, και όχι μόνο, είναι υπαρκτό.

Το «Καραβάνι ρήξης και ανατροπής», που ξεκίνησε τη διαδρομή του από την Αλεξανδρούπολη, κατέληξε στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, όπου και πραγματοποίησε πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ).

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, στο κατάστημα του Praktiker στο Αιγάλεω, με τη συμπαράσταση σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της περιοχής και όχι μόνο.

Με μεγάλη νικήτρια την παράταξη ΕΜΕΝΑ (Ενωτικό Μέτωπο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρα) του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν οι εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης), δηλαδή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

Απεργιακό αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) από τις 21/2.

Με στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια της χώρας, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου σηματοδότησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής (ε/κ) και της τουρκοκυπριακής (τ/κ) κοινότητας, με στόχο μια «λύση» του Κυπριακού, μέσα στα σημερινά δεδομένα της κρίσης, της αστάθειας, των νέων συσχετισμών και των νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση συντρόφισσας προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών, όπου συμμετέχει, για την καμπάνια για τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπήρξαν και ΟΜ που κινήθηκαν πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι το γενικό συμπέρασμα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο (η νέα δομή της ΟΝΕ) αναδύθηκε μέσα στην κρίση, αρχίζοντας από το 2010 και με επιταχυνόμενους ρυθμούς στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Εδώ και μέρες στην Ταϊλάνδη, κινητοποιούνται οι αγρότες, διεκδικώντας την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, που έχουν «παγώσει».

Έντονες αντιδράσεις σε υπερσυντηρητικούς Αμερικανούς έχει προκαλέσει η πρόταση του νέου Δημοκρατικού δημάρχου της Ν. Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ώστε να αναλάβουν οι πλούσιοι δημότες το κόστος του σχεδίου της επέκτασης της δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν με αφορμή το νέο νομοσχέδιο ελέγχου του διαδικτύου που έχει πέρασε η τούρκικη κυβέρνηση.

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, μετά από τρεις συνεδριάσεις του εκλεγμένου Κεντρικού Συμβουλίου και δύο μήνες μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων της νεοσύστατης Νεολαίας. Ήταν μια διαδικασία που δυστυχώς κράτησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, καθώς οι μάχες της περιόδου ήταν και είναι πολλές και οφείλαμε να μας βρουν πιο γρήγορα παρατεταγμένους.