Φύλλο Νο 307 (26 Φλεβάρη 2014)

Νέος Μεταναστευτικός Κώδικας: Λίγα δικαιώματα για λίγους ανθρώπους

Ο «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης» συζητείται στη Βουλή σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και η επίσημη πολιτεία δεν μπορούν άλλο να κρατάνε στην αφάνεια, νομικά και διοικητικά, χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Οι προϋποθέσεις της αντεπίθεσης

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από το βάρος της αμείλικτης πραγματικότητας στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις κάλπες του Μαΐου, τίποτα δεν δικαιολογεί την «αισιοδοξία» του αμφισβητούμενου –και στηριγμένου στην κοινωνική λεηλασία– πλεονάσματος.

Στα σύντομα...

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι λέγοντας «λιγότερο κράτος» εννοούσαν λιγότερα νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Τώρα μαθαίνουμε ότι εννοούν και λιγότερη δημοκρατία: για σχέδιο Βουλής με 250 βουλευτές, γερουσία και άλλα τινά κάνει λόγο η «Καθημερινή»…

Σάββατο, 22 Μάρτη: Ενωμένοι απαντάμε στο ρατσισμό και το φασισμό

Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (Παρασκευή, 21 Μάρτη) και τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο, 22 Μάρτη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Καταστρέφουν τη Μεσόγειο με τα χημικά της Συρίας

Με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου και χρηματοδότηση της ΕΕ

Το «success story» του Σαμαρά συνεχίζεται… Μήνας οικονομικής σφαλιάρας και ο Φλεβάρης

Η κυβέρνηση βάδιζε με τη σιγουριά ότι θα χρησιμοποιήσει το λεγόμενο πρωτογενές «πλεόνασμα» του 2013 τόσο προς τους δανειστές όσο και προς το εσωτερικό της χώρας, ώστε, ενόψει εκλογών, να μπορέσει να προβεί σε κάποιες προεκλογικές ελεημοσύνες.

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης

Δύο 48ωρες απεργίες αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 14 Μάρτη.

ΟΛΜΕ: Προς πενθήμερη απεργία

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της ενάντια στις απολύσεις και την αξιολόγηση η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Απεργία ΕΟΠΥΥ: Δυνατότητες και αδυναμίες

Οι μαζικές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 14 ως και την Τρίτη 18 Φλεβάρη έξω από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο και έδειξαν ότι το δυναμικό για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην υγεία, και όχι μόνο, είναι υπαρκτό.

Σχολικοί φύλακες: Αγώνας ρήξης και ανατροπής

Το «Καραβάνι ρήξης και ανατροπής», που ξεκίνησε τη διαδρομή του από την Αλεξανδρούπολη, κατέληξε στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, όπου και πραγματοποίησε πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ).

Χαλυβουργική: Να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο σχεδόν του προσωπικού.

Praktiker

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, στο κατάστημα του Praktiker στο Αιγάλεω, με τη συμπαράσταση σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της περιοχής και όχι μόνο.

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Με μεγάλη νικήτρια την παράταξη ΕΜΕΝΑ (Ενωτικό Μέτωπο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρα) του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν οι εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

ΑΧΕΠΑ

Την Πέμπτη 20 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης), δηλαδή το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΠΕ

Απεργιακό αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) από τις 21/2.

ΟΛΠ

Με στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια της χώρας, τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου σηματοδότησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής (ε/κ) και της τουρκοκυπριακής (τ/κ) κοινότητας, με στόχο μια «λύση» του Κυπριακού, μέσα στα σημερινά δεδομένα της κρίσης, της αστάθειας, των νέων συσχετισμών και των νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.

Συμπεράσματα από την καμπάνια για τον ΕΟΠΥΥ

Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση συντρόφισσας προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών, όπου συμμετέχει, για την καμπάνια για τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπήρξαν και ΟΜ που κινήθηκαν πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι το γενικό συμπέρασμα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πανελλαδική Σύσκεψη ΑΝΑΣΑ: Βοηθούν οι ίσες αποστάσεις;

Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πανελλαδική σύσκεψη της ΑΝΑΣΑ.

Βασικές θέσεις απέναντι στην ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού

Ευρωεκλογές: Η Αριστερά να αντιπαρατεθεί στο ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο

Το νέο ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο

Το νέο ευρωπαϊκό υπερ-μνημόνιο (η νέα δομή της ΟΝΕ) αναδύθηκε μέσα στην κρίση, αρχίζοντας από το 2010 και με επιταχυνόμενους ρυθμούς στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

Παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών

Καθημερινή μάχη ενάντια στη διπλή καταπίεση

Αίμα για τα συμφέροντα ολιγαρχών και Δύσης

Το υπόβαθρο της ανατροπής του Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία

Απόπειρα αποσταθεροποίησης της μπολιβαριανής διαδικασίας

Την πρώτη απόπειρα ανοιχτής υπονόμευσης περνά η αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας, μετά το θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Το «τελευταίο οχυρό» του αστικού πολιτικού κόσμου; Η άνοδος του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία

Η Ιταλία απέκτησε τον τρίτο κατά σειρά μη εκλεγμένο πρωθυπουργό της.

Η κρίση στην Ταϊλάνδη

Εδώ και μέρες στην Ταϊλάνδη, κινητοποιούνται οι αγρότες, διεκδικώντας την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, που έχουν «παγώσει».

ΗΠΑ: Αντιδράσεις Συντηρητικών

Έντονες αντιδράσεις σε υπερσυντηρητικούς Αμερικανούς έχει προκαλέσει η πρόταση του νέου Δημοκρατικού δημάρχου της Ν. Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ώστε να αναλάβουν οι πλούσιοι δημότες το κόστος του σχεδίου της επέκτασης της δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Διαδηλώσεις στην Τουρκία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν με αφορμή το νέο νομοσχέδιο ελέγχου του διαδικτύου που έχει πέρασε η τούρκικη κυβέρνηση.

Έξω από τα σχολεία η αστυνομία

Στο στόχαστρο οι μαθητές που αγωνίζονται

Η συγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε: Να οργανώσουμε τις μάχες που έρχονται!

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, μετά από τρεις συνεδριάσεις του εκλεγμένου Κεντρικού Συμβουλίου και δύο μήνες μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων της νεοσύστατης Νεολαίας. Ήταν μια διαδικασία που δυστυχώς κράτησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, καθώς οι μάχες της περιόδου ήταν και είναι πολλές και οφείλαμε να μας βρουν πιο γρήγορα παρατεταγμένους.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το Σάββατο, 22 Φλεβάρη, γύρω στα 100 άτομα της τοπικής πρωτοβουλίας «Σβήστε τους» πορεύτηκαν στο Χαλάνδρι, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, ως απάντηση στον περιφερόμενο θίασο των ναζί από τα Λιόσια, που ήρθε στην πόλη του Χαλανδρίου για να μοιράσει εμετικά κείμενα. Ούτε στο Χαλάνδρι, ούτε πουθενά!

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στέλνει «μήνυμα» στα Βαλκάνια

Η εργατική-λαϊκή εξέγερση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί ένα εξαιρετικά σπουδαίο γεγονός για το κίνημα και την Αριστερά διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.