Η συγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε: Να οργανώσουμε τις μάχες που έρχονται!

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, μετά από τρεις συνεδριάσεις του εκλεγμένου Κεντρικού Συμβουλίου και δύο μήνες μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων της νεοσύστατης Νεολαίας. Ήταν μια διαδικασία που δυστυχώς κράτησε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, καθώς οι μάχες της περιόδου ήταν και είναι πολλές και οφείλαμε να μας βρουν πιο γρήγορα παρατεταγμένους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Εύα Παπατζανή, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις συνεδριάσεις αυτές του ΚΣ τους δύο τελευταίους μήνες, εκλέχτηκε ο Ηλίας Παντελεάκος ως γραμματέας της οργάνωσης, η 15μελής γραμματεία και βγήκαν οι χρεώσεις των μελών του ΚΣ για τους διάφορους τομείς δουλειάς. Η διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψαν όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, εμπεριείχε τις διαμάχες που είχαν προκύψει από την έναρξη του διαλόγου πριν τη συνδιάσκεψη και λίγο είχαν να κάνουν με πολιτικές διαφωνίες. Άλλωστε, όπως έχουμε ξανασημειώσει, πολιτική πλειοψηφία στην οργάνωση υπάρχει και είναι αυτή που από κοινού στήριξε το πολιτικό κείμενο βάσης και αυτός είναι ο λόγος που απορεί κανείς γιατί η πλειοψηφία αυτή δυσκολεύτηκε τους τελευταίους δύο μήνες να συμφωνήσει στη συγκρότηση των οργάνων και στην εκλογή των προσώπων. 

Σε όλα τα παραπάνω, η Αριστερή Πλατφόρμα(ΑΠ) τοποθετήθηκε πολιτικά όπως είχε κάνει από πριν τη συνδιάσκεψη. Η αρχική ξεχωριστή μας πρόταση για γραμματέα βασίστηκε σε αυτή τη (διαφοροποιημένη επί του πολιτικού) στάση. Επιλέξαμε επιπλέον, κατά τη διάρκεια των ατέρμονων συζητήσεων για την εκλογή των οργάνων, να θέσουμε τα ζητήματα της επικαιρότητας που «έκαιγαν» και να μεταφέρουμε ξανά τη συζήτηση στις κρίσιμες πολιτικές αναγκαιότητες της περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόταση της ΑΠ, υιοθετήθηκε κείμενο-ψήφισμα του Κεντρικού Συμβουλίου για τα ζητήματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την υποψηφιότητα Βουδούρη. Με αυτό έγινε απεύθυνση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας τη διαφωνία της νεολαίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε στην ΚΕ η εν λόγω υποψηφιότητα και ζητώντας από το κόμμα την επανεξέταση της συγκεκριμένης επιλογής. 

Σε ό,τι αφορά τον επίσημο σχεδιασμό της Νεολαίας για την περίοδο μέχρι τις Ευρωεκλογές, προτάθηκε κείμενο εκ μέρους της πλειοψηφίας, το οποίο, όπως υποστήριξε και η ΑΠ στις τοποθετήσεις της στο τελευταίο ΚΣ, βασιζόταν στους άμεσους εκλογικούς στόχους της περιόδου σχετικά με τις αυτοδιοικητικές και φοιτητικές εκλογές.

Θεωρώντας πως ένα κείμενο δομημένο με αυτό τον τρόπο δεν μας καλύπτει, κατεβάσαμε προς ψήφιση μια σειρά τροπολογιών που έβαζαν το στόχο της ανατροπής της τωρινής κυβέρνησης (ενάντια σε μια λογική «του ώριμου φρούτου» για την κυβέρνησης της Αριστεράς), έθεταν την αναγκαιότητα σύστασης λαϊκών επιτροπών αγώνα σε κάθε γειτονιά και κοινωνικό χώρο (όπως οι σχολές όπου επιμείναμε στη δημιουργία πλατιών μετώπων αντίστασης), έθεταν ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και, τέλος, έβαζαν ζητήματα σχετικά με το θέμα της ΕΕ γύρω από το κεντρικό σύνθημα «Καμιά θυσία για το ευρώ».

Δυστυχώς οι τροπολογίες αυτές δεν υπερψηφίστηκαν από το ΚΣ, με εξαίρεση αυτή που καλεί στην κινητοποίηση για τις 21 Μάρτη και για μήνα αντιφασιστικής δράσης σε συντονισμό με αντιφασιστικές πρωτοβουλίες. 
Από εδώ κι εμπρός, σαν ΑΠ και πολύ περισσότερο σαν Κόκκινο Δίκτυο, θα  δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΟΜ Νεολαίας στις γειτονιές, σε κινηματική και ριζοσπαστική κατεύθυνση, με σκοπό να είμαστε πρωταγωνιστές στους αγώνες της επόμενης περιόδου. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία