Καταστρέφουν τη Μεσόγειο με τα χημικά της Συρίας

Με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου και χρηματοδότηση της ΕΕ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Ανοιχτά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Κρήτης, σε αμερικανικό πλοίο, που έπρεπε να έχει αποσυρθεί, που ήταν φτιαγμένο για άλλους σκοπούς, που δεν είναι στεγανό και έχει μονό κύτος, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, επιχειρείται να «καταστραφούν» τοξικά όπλα από τη Συρία άκρως επικίνδυνα και θανατηφόρα: 20 τόνοι αερίου μουστάρδας, 1.000 τόνοι προδρόμων ουσιών και περίπου 700 τόνοι αερίου SARIN.

Η μέθοδος της «εν πλω» υδρόλυσης είναι πιλοτική και δεν διασφαλίζει τίποτα. Φυσικά, δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος, ούτε εγγυήσεις και κριτήρια ασφάλειας. Η περιοχή έχει μεγάλες πιθανότητες για θαλασσοταραχή και έντονη σεισμικότητα.

Ο αέρας και η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου κινδυνεύουν από ακόμα μια μεγάλη ρύπανση. Μάλιστα, στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε στις 24/2, αναφέρεται το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον από σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει πριν από 4 χρόνια στις καταθέσεις μελών της μαφίας, προς τις Αρχές Ασφαλείας της Ιταλίας, που έκαναν λόγο για παράνομη βύθιση 62 πλοίων με πυρηνικά και τοξικά απόβλητα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. 

Θα παραχθούν 800 τόνοι λάσπης για κάθε 500 τόνους χημικών, η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί πού θα καταλήξει για περαιτέρω επεξεργασία. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία –οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων– έχουν ήδη αρνηθεί την καταστροφή των χημικών όπλων εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες «έλλειψη υποδομών».  

Μέσα στην κρίση του, το σύστημα εγκαινιάζει νέες πρακτικές και, αδίστακτο όπως σε όλα, μετατρέπει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό. Αυτά τα αντιμετωπίζει ως περιττές πολυτέλειες.

Μετά τη Φουκουσίμα, με τις συνεχείς διαρροές ραδιενέργειας σε νερό, αέρα και έδαφος, και τις τραγικές συνέπειες από ναυάγια πλοίων με πετρελαιοειδή, άλλη μια φορά το σύστημα αποδεικνύει κι επιδεικνύει την αποφασιστική περιφρόνησή του προς οτιδήποτε επηρεάζει τους φτωχούς ανθρώπους. 
Η ακροδεξιάς λογικής ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τραγική την «ποιότητα» των μεταναστών στη χώρα μας και ανερυθρίαστα και με κυνισμό τους πνίγει στο Φαρμακονήσι, αλλά δεν θεωρεί καθόλου τραγική την προδιαγεγραμμένη ρύπανση της Μεσογείου, δίπλα στην Κρήτη.

Η ΕΕ διαθέτει λεφτά για να ρυπάνει το περιβάλλον και να χτίσει τείχη ενάντια σε ανθρώπους που μεταναστεύουν, αλλά επιβάλλει μνημόνια και διαλύει κάθε κοινωνική παροχή σε όλα τα κράτη μέλη της. Ο σουρεαλισμός του καπιταλισμού βασιλεύει: τα χημικά όπλα και τα τοξικά απόβλητά τους κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ οι φτωχοί άνθρωποι όχι.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν δίνει πληροφορίες ούτε για τον τόπο, ούτε για το χρόνο, ούτε για την ποσότητα, ούτε για την τύχη των πρόδρομων ουσιών που δεν θα καταστραφούν με την υδρόλυση.

Σε κοινή ανακοίνωση των νομαρχιακών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου) αναφέρεται: «…αδιαφορώντας για την υγεία του λαού μας, για την οικονομία και το περιβάλλον, το πολιτικό σύστημα της χώρας ανοίγει τις πόρτες για να μπουν μέσα τα “διεθνή απορριμματοφόρα”».  

Ο κόσμος στην Κρήτη είναι ανάστατος και αντιδρά με κάθε τρόπο, με συνεχείς μαζικές κινητοποιήσεις. Γίνονται συσκέψεις φορέων για συντονισμό δράσεων, με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, κάλεσμα σε σωματεία για πανεργατική απεργία και προγραμματίστηκε πορεία στα Χανιά ενάντια στα Χημικά την 1η Μαρτίου και Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 9 Μαρτίου στο Μπάλο. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία