Νίκος Χουντής: Μόνη επιτρεπτή πολιτική στην ΕΕ, η λιτότητα

Φωτογραφία

Ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται και ο μοναδικός ευρωβουλευτής του την περασμένη περίοδο (2009-2014), Νίκος Χουντής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σε μια αποκαλυπτική ειδική έκδοση το περασμένο φθινόπωρο, περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο των κυρίαρχων τάξεων της Ευρώπης και τη δομή της νέας ΟΝΕ: 

«Οι ελίτ της Ευρώπης είδαν τη σημερινή κρίση ως την καλύτερη ευκαιρία για την επαναθεμελίωση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας και πολιτικής στην Ευρώπη σε νέες, πιο αυστηρές και αυταρχικές βάσεις, με κυριότερο στοιχείο την ενδυνάμωση της οικονομικής και πολιτικής θέσης των πλεονασματικών χωρών, και συγκεκριμένα της Γερμανίας. Μια επαναθεμελίωση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη πάνω σε πολιτικές που αποτελούν ένα μείγμα ορθόδοξης οικονομικής σκέψης με έμφαση στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και πειθάρχησης των λεγόμενων “απείθαρχων κρατών”, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα το έλλειμμα δημοκρατίας και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Πολιτικές που ήδη έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, με πολλές κυβερνήσεις να έχουν ανατραπεί λόγω των μέτρων που ακολουθούν ενώ άλλες δεσμεύονται σε πολιτικές που δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης ενοποίησης και της νέας ΟΝΕ;

Πρώτα και κύρια, η θεσμοποίηση, σε ευρωπαϊκό και εθνικό πεδίο, της λιτότητας ως της μόνης επιτρεπτής δημοσιονομικής πολιτικής. Δεύτερον, η ύπαρξη ενός “τιμωρητικού” ευρωπαϊκού μηχανισμού “ύστατης καταφυγής” για τα κράτη-μέλη, ενός μηχανισμού που θα δανείζει κάθε χώρα που αδυνατεί να βρει τα αναγκαία κεφάλαια από τις χρηματαγορές, αλλά με όρους σκληρούς, βίαιους, αντιδημοκρατικούς και αντικοινωνικούς. Τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι χαρακτηριστικά. Τρίτον, ο παραμερισμός των δημοκρατικών διαδικασιών και της πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης των οικονομικών πολιτικών». 

Συγχρόνως, με τις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο (ανάμεσα στα πολλά θέματα που ανέδειξε), καταδίκασε την επερχόμενη απειλή για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αποτέλεσμα της ακόμα πιο αντιδραστικής μετάλλαξης της ΕΕ. Στις 12/3/13, αιτιολογώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς την καταψήφιση των κανονισμών για τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισφράγισε την εντατικοποίηση και τη θεσμοθέτηση της λιτότητας και έδωσε τη χαριστική βολή στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που καταδικάζουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη μία μετά την άλλη στην ύφεση, τη λιτότητα, την υπανάπτυξη, την ανεργία και τη φτώχεια, συνεχίζεται.

Οι δυο νέοι κανονισμοί ήρθαν συμπληρωματικά για να αυστηροποιήσουν το νεοφιλελεύθερο πακέτο της οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο με τη σειρά του αυστηροποιούσε το αποτυχημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, και να διασφαλίσουν τον εγκλωβισμό των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών στον μονόδρομο της συνεχούς λιτότητας.

Η αυστηροποίηση της εποπτείας των κρατών-μελών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, η προληπτική εποπτεία, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και τα μηδενικά ελλείμματα θα αποτελέσουν ακόμα έναν μοχλό πίεσης για την εφαρμογή σκληρότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Τα δημοσιονομικά και επενδυτικά προγράμματα ευθυγραμμίζονται πλήρως με το δόγμα της λιτότητας και αποκλείεται η άσκηση οποιασδήποτε εναλλακτικής πολιτικής με αναπτυξιακό και αναδιανεμητικό ρόλο, που θα ενισχύσει την πλήρη απασχόληση. Οι προϋπολογισμοί θα σχεδιάζονται, θα ελέγχονται και θα επιτηρούνται κατευθείαν από το Βερολίνο...

Για άλλη μια φορά, ενισχύεται η λάθος απάντηση στην κρίση και οι λαθεμένες νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές που συνδέονται άρρηκτα με αυτήν.

Πρόκειται για την επιβολή πολιτικών χωρίς καμία κοινωνική συναίνεση και καμία δημοκρατική νομιμοποίηση! Ερήμην των πολιτών και των λαών της Ευρώπης, λαμβάνονται αποφάσεις και εφαρμόζονται πολιτικές που επιδεινώνουν την κατάσταση και υπονομεύουν το μέλλον γενεών. Οικοδομείται μια Ευρώπη εχθρική στη θέληση και τα συμφέροντα των λαών της!»

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία