Φύλλο Νο 312 (14 Μάη 2014)

Ουκρανία: Πολιτικό στραπάτσο των ΗΠΑ, αμήχανη η ΕΕ

Μαζική η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα παρά το αιματοκύλισμα

Μόνος δρόμος η ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Στις τριπλές εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου, η λαϊκή οργή για τα τέσσερα και πλέον χρόνια μιας λιτότητας άδικης, μονομερούς και αναποτελεσματικής, ως προς τους διακηρυγμένους στόχους, θα βρει την έκφρασή της.

Στα σύντομα...

Έδωσαν τη διανομή ενέργειας στους «καλούς» ιδιώτες, αυτοί φάγανε φόρους και δημοτικά τέλη ύψους 250 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε το κράτος ούτε ο δήμαρχος Καμίνης παρίστανται στη δίκη ως πολιτική αγωγή (υπόθεση Energa και Hellas Power). Το «κερασάκι» στην τούρτα; Συνήγορος των κατηγορουμένων κλεφτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης.

Της (ν)τροπολογίας το ανάγνωσμα

Λίγο πριν την οριστική κατάρρευσή της, η συμμορία Σαμαρά-Βενιζέλου, διευθετεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα που την στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Με έναν καταιγισμό (ν)τροπολογιών -σε άσχετα νομοσχέδια- την εβδομάδα πριν κλείσει η Bουλή για την προεκλογική περίοδο, είχαμε την αποθέωση της λογικής «όλα για το κεφάλαιο».

Ξεπουλάνε ακόμα και τις ακτές!

Εδώ και λίγες μέρες, η κυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Η επιθανάτια αγωνία της συγκυβέρνησης

Πνιγμένοι στα αδιέξοδά τους, Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν με κάθε μέσο να περιορίσουν τα φαινόμενα διάλυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η αναμενόμενη ήττα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές άνοιξε ήδη θέμα βιωσιμότητας της συγκυβέρνησης, ενώ το μετεκλογικό τοπίο μοιάζει με αληθινό ναρκοπέδιο.

Μαζική ανυπακοή στην αξιολόγηση

Σε διαθεσιμότητα να τεθεί η κυβέρνηση

Το διακύβευμα των εκλογών για τους εργαζομένους στα αεροδρόμια

Ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις ή ανατροπή;

Διοικητικοί πανεπιστημίων

Προς νέο κύκλο κινητοποιήσεων οδεύουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Coca Cola 3Ε

Μια σημαντική νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι της Coca Cola 3Ε στη Θεσσαλονίκη.

SPEEDEX

Κινητοποιήσεις και 24ωρες απεργίες πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 8 και 9 Μάη, από τους εργαζομένους στον κλάδο της ταχυμεταφοράς-ταχυδρόμησης στην εταιρεία SPEEDEX.

Ναυτεργάτες

Με το νόμο 4254/2014, η κυβέρνηση Σαμαρά καθιέρωσε τις επιχειρησιακές συμβάσεις στη ναυτιλία.

ΕΔΟΘ

Με σημαντική άνοδο της Αριστεράς και ιδιαίτερα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου στην ΕΔΟΘ, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο νομό Θεσσαλονίκης.

Καθαρίστριες: Μία βδομάδα στα αντίσκηνα

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει για 8η συνεχόμενη μέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Η διαθεσιμότητά τους λήγει στις 18 Μάη (ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών), οπότε και απολύονται.

Το «εθνικό συμφέρον» ξεπλένει πραξικοπηματίες

Από όταν έγινε σαφές ότι ο αιγυπτιακός στρατός ανακτά την πρωτοβουλία κινήσεων στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του Μόρσι, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ο πιο πρόθυμος συνομιλητής του καθεστώτος, τη στιγμή που διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και η αμερικανική κυβέρνηση ή η ύπατος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις και να εκφράζουν έστω «ανησυχίες» για τις άγριες διώξεις κατά αντιφρονούντων στην Αίγυπτο.

Στις 18 Μάη λέμε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Την Κυριακή 18/5 στη Θεσσαλονίκη στήνονται τρεις κάλπες. Μία για το Δήμο, μία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μία για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το νερό.

Ψηφίστηκε το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα άγριας λιτότητας: Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί

Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα άγριας λιτότητας, το πρόγραμμα προετοιμασίας για το επόμενο μνημόνιο. Μάλλον, επειδή αυτή η αλήθεια δύσκολα κρύβεται, αφαιρέθηκε ο προκλητικός τίτλος «Χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο». Παρ’ όλα αυτά, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης επιχείρησαν να πείσουν για το αντίθετο.

Ψηφίστηκε το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα άγριας λιτότητας: Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί

Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα άγριας λιτότητας, το πρόγραμμα προετοιμασίας για το επόμενο μνημόνιο. Μάλλον, επειδή αυτή η αλήθεια δύσκολα κρύβεται, αφαιρέθηκε ο προκλητικός τίτλος «Χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο». Παρ’ όλα αυτά, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης επιχείρησαν να πείσουν για το αντίθετο.

Οι οργανωτικές «αδυναμίες» είναι πολιτικές: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προκλήσεις της ανατροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμα καθήκοντα μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής. Οι αντίπαλοί του –π.χ. η διαβόητη «μονταζιέρα» της ΝΔ– δεν διστάζουν να μεταχειριστούν ακόμα και τα πιο βρώμικα χτυπήματα προκειμένου –με τη βοήθεια των ΜΜΕ– να ανακόψουν το ρεύμα υπέρ της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, ματαιοπονούν.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Αν και οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα παίρνουν το χαρακτήρα μιας κατεξοχήν εσωτερικής μάχης, «δημοψηφίσματος» ή «πρόβας» εθνικών εκλογών, παραμένουν μια πανευρωπαϊκή μάχη. Όχι με την έννοια κάποιων νέων συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο, που τάχα θα επιτρέψουν μια κάποια αλλαγή πορείας της ΕΕ, αλλά με την έννοια πως εμπλέκεται σε έναν αγώνα η ευρωπαϊκή Αριστερά: καταγράφει δυνάμεις, επιχειρεί να στείλει μήνυμα, βρίσκει την ευκαιρία να συζητήσει στο εσωτερικό της, αλλά και με τις λαϊκές τάξεις, τη δική της προοπτική για την Ευρώπη.

Για μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ! Για μια μεγάλη νίκη της Αριστεράς...

Συνέντευξη με τον Σωτήρη Μάρταλη, υποψήφιο ευρωβουλευτή

Νίκος Χουντής: Μόνη επιτρεπτή πολιτική στην ΕΕ, η λιτότητα

Ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται και ο μοναδικός ευρωβουλευτής του την περασμένη περίοδο (2009-2014), Νίκος Χουντής.

«Όπως στην Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας το 1848, οι λαοί πρέπει να ανατρέψουν τους τυράννους»

Ο Τζόρτζιο Κρεμάσκι είναι συνδικαλιστής στους μεταλλεργάτες, επικεφαλής μιας προσπάθειας συγκρότησης αριστερής πτέρυγας μέσα στη συνομοσπονδία CGIL και μέλος της συλλογικότητας Ross@ που επιχειρεί να ενώσει και να ανασυγκροτήσει την κοινωνική και πολιτική Αριστερά. Η Ross@ επέλεξε να μη συμμετέχει ως συλλογικότητα στη Λίστα Τσίπρα, με άλλα μέλη της να τη στηρίζουν προσωπικά και άλλα να ασκούν κριτική. Ο Κρεμάσκι έδωσε συνέντευξη στο controlacrisi.org για την ιταλική «Λίστα», όπου επεκτάθηκε και στα ζητήματα της Ευρώπης αλλά και στις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλήρης συνέντευξη θα αναρτηθεί στο Rproject.gr. Εδώ παρουσιάζουμε αποσπάσματα. Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Δ. Μυλωνάς.

Το «Die Linke» στη Γερμανία και το συνέδριό του για τις ευρωεκλογές

Κείμενο του Manuel Kellner, ο οποίος είναι μέλος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Αριστεράς (ISL) και της συντακτικής επιτροπής της SoZ – Sozialistische Zeitung. Τα μέλη της ISL -μίας από τις δύο οργανώσεις της Τέταρτης Διεθνούς στη Γερμανία- είναι ενεργά στο Die Linke.

Ενάντια στους ανταγωνισμούς και τον πόλεμο, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την αναφορά, του 2014, της ΜΚΟ Oxfam, «τα 67 πιο πλούσια άτομα του κόσμου κατέχουν όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη»!

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ: Η θανάσιμη επίθεση των πολυεθνικών ενάντια στους λαούς

Από τις 8/7/2013 η Κομισιόν (εκ μέρους της ΕΕ) και η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισαν διαπραγματεύσεις για την ονομαζόμενη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ).

Νέο τοπίο στη Νότια Αφρική: Κοινωνική οργή, εργατικοί αγώνες, αναζητήσεις προς τα αριστερά

Η νίκη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στις εκλογές της 7ης Μάη στη Νότια Αφρική δεν ήταν σε καμία περίπτωση έκπληξη. Το κόμμα που καθοδήγησε τον αγώνα ενάντια στο Απαρτχάιντ και εκλέγεται με άνετες νίκες ανελλιπώς από το 1994, παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα. Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη ήταν η μικρή πτώση των ποσοστών του (από 65,9% το 2009 σε 62,1% φέτος), καθώς πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι δεν θα κρατιόταν πάνω από το 60%.

Μουντιάλ: Πίσω από τη βιτρίνα

Εν όψει Μουντιάλ διεξάγεται ένας πραγματικός κοινωνικός πόλεμος, ανάμεσα από τη μία στην εργοδοσία, την κυβέρνηση PT και τη FIFA και από την άλλη τους εργάτες και τους φτωχούς.

Χιλή: 100.000 διαδηλωτές

Στις 8 Μάη, το φοιτητικό κίνημα της Χιλής επέστρεψε στους δρόμους με μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, καθώς 100.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο Σαντιάγο, απαιτώντας και πάλι δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Βρετανικό κολαστήριο

Στις 2 Μάη, 150 κρατούμενοι μετανάστες άρχισαν απεργία πείνας και κατέλαβαν το προαύλιο του Κέντρου Απομάκρυνσης Harmondsworth κοντά στο Χίθροου του Λονδίνου, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες υγιεινής και αλλαγές στις διαδικασίες εξέτασης για χορήγηση ασύλου που οδηγεί σε «φαστ-τρακ» απελάσεις.

Συμβολική δικαίωση

Ο Μάικλ Σαμ έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος δηλωμένα ομοφυλόφιλος αθλητής που αγωνίζεται στο NFL (το επαγγελματικό πρωτάθλημα του αμερικανικού «φούτμπολ»).

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν γκρέμισαν τη ΔΑΠ - Νίκη της Αριστεράς, κατάρρευση της ΠΑΣΠ

Φέτος οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό κλίμα. Στο φόντο της κατάρρευσης των μνημονιακών κομμάτων στην κοινωνία για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, αυτή η κατάρρευση αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Αποτυχημένη η προεκλογική εξωστρέφεια της Χρυσής Αυγής

Οι Χρυσαυγίτες επιχείρησαν προεκλογικά να ανακαταλάβουν τον δημόσιο χώρο που έχασαν μετά τη δολοφονία Φύσσα και τη δυναμική αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν τους βγήκε όμως.

«Ανοιχτή Πόλη» και αντιρατσισμός

Ένα από τα θέματα που οφείλει μια δημοτική παράταξη της Αριστεράς να έχει ψηλά στην ατζέντα είναι τα ίσα δικαιώματα για όλους και η υπεράσπιση των πιο αδύναμων στρωμάτων της τοπικής κοινωνίας, ένα από τα οποία είναι οι μετανάστες. Η «Ανοιχτή Πόλη» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απέδειξε ότι είναι μια παράταξη που βάζει πάνω από όλα τις ανάγκες του κόσμου της πόλης, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν φωνή ούτε δικαίωμα ψήφου. Πολλές ήταν οι δράσεις και εκδηλώσεις που είχαν κέντρο τα δικαιώματα των μεταναστών. Eνδεικτικά θα αναφέρουμε κάποιες.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στην Ξάνθη η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει μια πλανόδια πωλήτρια από την Κίνα και να κατασχέσει τα προϊόντα που πουλούσε. Ο κόσμος που ήταν κοντά της αντέδρασε αμέσως και η σύλληψή της αποφεύχθηκε. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια ότι για τα προβλήματά του δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά οι τραπεζίτες!

Η Ευρώπη-Φρούριο δολοφονεί: Να τους σταματήσουμε

Το πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου κόστισε τη ζωή σε 22 πρόσφυγες - ακόμα αγνοούνται επτά. Οι συνθήκες ανατροπής του σκάφους που τους μετέφερε παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστες. Υποκριτικά ο Δένδιας προσέφερε αναβολή απέλασης για τους 32 διασωθέντες πρόσφυγες από τη Συρία, τη Σομαλία και την Ερυθραία, χώρες από τις οποίες θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η απόδοση της προσφυγικής ιδιότητας.