Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Ο καταυλισμός των Ρομά Χαλανδρίου υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, και σύμφωνα με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης έπρεπε να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο. Πολλοί αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν εκεί τη μέρα που είχε προγραμματιστεί η κατεδάφιση προκειμένου να την εμποδίσουν, με αποτέλεσμα η κατεδάφιση να αναβληθεί. Πρόκειται για μια πρώτη νίκη των Ρομά και των αλληλέγγυων, καθώς και της νέας δημοτικής αρχής που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα αμέσως μόλις ανέλαβε. Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία σε αυτή την περίπτωση θα έφταναν σε πρωτοφανή όρια, με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφερθούν με τη βία άνθρωποι μακριά από τα σπίτια τους. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία λύση χωρίς τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων δεν σταματάει πουθενά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει βίαια τα ψυχιατρεία μέχρι τον Ιούνιο του 2015, χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα για τους ψυχικά πάσχοντες. Είναι προφανές πως λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, εκτοξεύοντας και όλους τους δείκτες εμφάνισης κάποιας μορφής ψυχικής νόσου, είναι τα χαμηλά στρώματα και ευνόητα ανάμεσά τους και οι μετανάστες. Με δεδομένη αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, τασσόμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν ψυχικής υγείας και της αναβάθμισης των υπηρεσιών που μέχρι τώρα προσφέρει, με βάση την τομεοποίηση και τη διασύνδεση με την κοινότητα, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την παραπάνω ανάπτυξη των εξωνοσοκομειακών δομών (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ξενώνες, Οικοτροφεία), αλλά και την απρόσκοπτη επανένταξη τόσων ανθρώπων που έχουν δώσει σκληρή μάχη με τον ψυχικό πόνο. H εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας θα δημιουργήσει αποκεντρωμένες αποθήκες ανθρώπινων ψυχών αμφίβολης θεραπευτικής αξίας, ώστε να κερδοσκοπούν ασύστολα οι ιδιώτες, αλλά και μια στρατιά νεοαστέγων από όσους ήδη φιλοξενούνται στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
***
Σύμφωνα με το «Ποτάμι» θα πρέπει να δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές και να φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους. Και επίσης κάθε γειτονιά να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. Τέλος, η τοπική αυτοδιοίκηση να βάζει κανόνες για το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή. Με λίγα λόγια: οι νόμιμοι μετανάστες δεν θα ζουν όπου γουστάρουν, θα προσαρμόζονται στην αγορά της γειτονιάς τους κι όταν μένουν άνεργοι θα πηγαίνουν από εκεί που ήρθαν. Παλιά τους έλεγαν σκλάβους.
***
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, στις 3 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη είχαμε τη σύλληψη άλλου ενός πολιτικού πρόσφυγα, του Μουσταφά Λαφτσί. Κατηγορείται και αυτός για την υπόθεση της Τριανδρίας! Είναι ένας βιοπαλαιστής (χαρακτηριστική φιγούρα της πόλης που πουλάει κουλούρια) και η περίπτωσή του είναι ίδια ακριβώς με του Τσετίν (Hasan Kosar). Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του. Η κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει της μόδας τις εθνικιστικές κορόνες, κατά τα άλλα συνεργάζεται με την κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στους Τούρκους αντικαθεστωτικούς αγωνιστές.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία