Φύλλο Νο 321 (8 Οκτώβρη 2014)

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Συνέχεια της φοροεπιδρομής και της λιτότητας

Αυξημένους φόρους κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και νέο «τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπάνες προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση.

Δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε

Αυτή την ετοιμόρροπη κυβέρνηση πρέπει να τη ρίξουμε, για να μην της αφήσουμε περιθώρια ανασύνταξης και αξιοποίησης των εφεδρειών, που πάντα διαθέτει το αστικό καθεστώς.

Στα σύντομα...

Μαζί με τα απόνερα από το «ξέπλυμα» του Βενιζέλου στο Σκαραμαγκά σχετικά με τα υποβρύχια, μαθαίνουμε και καμιά αλήθεια για τους εξοπλισμούς. Λοιπόν, το υποβρύχιο «Πιπίνος», που έπεσε προχτές στο νερό, είναι το δεύτερο της υπερσύγχρονης σειράς 214 που διαθέτει το ελληνικό ναυτικό, το οποίο περιμένει άλλα τρία 214: τα «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός». Σημειώνεται ότι τα 214 είναι σκάφη «αναερόβιας πρόωσης», που τους επιτρέπει να μείνουν σε κατάδυση επί 15 μέρες, σε αντίθεση με τα «συμβατικά» που οφείλουν να αναδύονται κάθε 24 ώρες. Γενικά, θεωρούνται «επιθετικά» όπλα, με επιχειρησιακές δυνατότητες «μεγάλης αποστάσεως». Σημειώνεται, επίσης, ότι το τουρκικό ναυτικό δεν διαθέτει, ακόμα, κανένα υποβρύχιο ισάξιο του 214…

Η ΔΗΜΑΡ κοιτάει ξανά προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει ή να μην μπει;

Η ΔΗΜΑΡ έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής επιβίωσης. Το σκορ στις ευρωεκλογές (1,2%) μοιάζει ήδη υπερβολικά θετικό και ένα αυτόνομο κατέβασμα στις εθνικές εκλογές –με βάση τη σημερινή εικόνα της– θα έβαζε τους τίτλους τέλους σε πολλές πολιτικές σταδιοδρομίες. Έτσι κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ως ειλικρινείς τις διακηρύξεις για μια κάποια αριστερή στροφή της ΔΗΜΑΡ.

Αγοράζουν χρόνο, περιμένοντας βοήθεια απ’ έξω…

Η πραγματικότητα για τους Σαμαρά-Βενιζέλο είναι σκληρή. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραπαίει, έχοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας άτακτης κατάρρευσης.

Συνέντευξη με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη: «Να κινηθούμε αποφασιστικά, συντονισμένα και με απόλυτη ταξική μονομέρεια»

Οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν συνεχώς στο τραπέζι κυβέρνησης και τρόικας. Γι’ αυτές τις αλλαγές, αλλά και την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει τον βασικό μισθό και τις ΣΣΕ, συνομιλούμε με τη Μαρία Μπόλαρη, βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΕΚΕ Εργασίας της ΚΟ. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

ΓΣΕΕ

ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών! Αυτό το σύνθημα, που ακούστηκε τη δεκαετία του 1990 για να στηλιτεύσει τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είναι περισσότερο επίκαιρο σήμερα.

ΟΛΜΕ

Εξώδικο απέστειλε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης σε όσους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες περικοπές στη μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Δημόσια Υγεία

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, αντιδρώντας στη διάλυση της δημόσιας υγείας με την ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ, το κλείσιμο νοσοκομείων και την αξιολόγηση.

Αναβολή

Αναβλήθηκε η δίκη των τριών εργαζομένων που συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στη διαθεσιμότητα με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας, Φούχτελ, τον Νοέμβριο του 2012.

Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Tα τελευταία χρόνια στο χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών λειτουργεί ένα «σωματείο» φτιαγμένο από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και στελεχωμένο από λίγα συγγενικά τους πρόσωπα, με σκοπό να παρακάμψουν το ιστορικό σωματείο του κλάδου, «Ο Βύρων».

ΟΑΣΘ: Παχυλή χρηματοδότηση για ένα ιδιωτικό μονοπώλιο - αυξημένα εισιτήρια για τους επιβάτες

Ο  ΟΑΣΘ είναι ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό, με σημαντικά κέρδη. Στα χρόνια της κρίσης τα κέρδη των μετόχων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με το επιβατικό κοινό που καλείται για τρίτη φορά από το 2010 να πληρώσει πανάκριβα τη μετακίνησή του: από 0,50 το 2009 σε 1 ευρώ το απλό εισιτήριο, ενώ τα μηχανήματα εντός του λεωφορείου -πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία- δεν δίνουν ρέστα!

Στο δρόμο του χαρατσιού και ο ΕΝΦΙΑ

Ξανά στους δρόμους βρίσκονται επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες κατοίκων, για τον ΕΝΦΙΑ αυτήν τη φορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Οι γόρδιοι δεσμοί λύνονται ή κόβονται;

Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις «προγραμματικές αιχμές» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της τελικής σύγκρουσης για την κυβερνητική εξουσία.

Ανατροπή της λιτότητας με «πάγωμα» χρέους και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη συνιστούν σύγκλιση με τους δύο θεμελιώδεις πυλώνες του μνημονίου: τις συμφωνίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη «γερμανική μέθοδο» για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς διαγραφή, αλλά με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου.

Η Εργατική Κυβέρνηση ως βήμα στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού

Η ιδέα μιας εργατικής κυβέρνησης είναι το αμήχανο παιδί των πρώτων συνεδρίων της Κομουνιστικής Διεθνούς. Εκφράζει μια ιδέα που είναι κεντρική στο Μαρξισμό, ότι δηλαδή η εργατική τάξη πρέπει να παλέψει για να πάρει την πολιτική εξουσία. Από τις διατυπώσεις, όμως, μέχρι και σήμερα, αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει σημεία που είναι αμφιλεγόμενα για τους Μαρξιστές. Μπορεί η εργατική τάξη να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα στα πλαίσια του αστικού κράτους;

Ο ξεσηκωμός στο Χονγκ Κονγκ

Ένα μαζικό κίνημα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ έχει φέρει την άρχουσα τάξη της Κίνας απέναντι στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση μετά την εξέγερση στην Τιεν Αν Μεν το 1989 και τη σφαγή της. Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά, καθώς αναμενόταν η στάση των διαδηλωτών απέναντι στο τελεσίγραφο της αστυνομίας να αδειάσουν τους δρόμους.

Ιταλία: Η τελική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Αναδημοσιεύουμε -σε συντομευμένη εκδοχή- άρθρο που αναρτήθηκε στο anticapitalista.org, σάιτ της ιταλικής οργάνωσης Sinistra Anticapitalista, για την ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που οργανώνει η (κεντροαριστερή) κυβέρνηση Ρέντσι. Ολόκληρο το άρθρο υπάρχει στο rproject.gr. Τη μετάφραση από τα ιταλικά έκανε ο Γιώργος Δ. Μυλωνάς.

Η πάλη για ανεξαρτησία στην Καταλονία

Η απάντηση του ισπανικού κράτους στην ψήφιση του νόμου για συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ήταν άμεση.

Η κρίση στην Υεμένη

Η κρίση στην Υεμένη έλαβε τέλος με τη συμφωνία για εκεχειρία.

Οι εκλογές στη Βραζιλία

Η Ντίλμα Ρούσεφ προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, συγκεντρώνοντας το 41,6% των ψήφων.

Πού πάει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ;

Η  απουσία νεολαίας από το πολιτικό σκέλος του φεστιβάλ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ (πολιτικές συζητήσεις για τους μεγάλους, συναυλίες για τους μικρούς) είναι μια καλή αφορμή για να ξανανοίξουμε τη συζήτηση του τι νεολαία θέλουμε ή δεν θέλουμε.

Χιλιάδες κόσμου στο 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Το φετινό Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, το τρίτο στη σειρά, ήταν ίσως από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ της νεολαίας.

Πολύ επιτυχημένη η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου και συλλογικοτήτων

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ο καταυλισμός των Ρομά Χαλανδρίου υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, και σύμφωνα με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης έπρεπε να μετεγκατασταθεί σε άλλο χώρο. Πολλοί αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν εκεί τη μέρα που είχε προγραμματιστεί η κατεδάφιση προκειμένου να την εμποδίσουν, με αποτέλεσμα η κατεδάφιση να αναβληθεί. Πρόκειται για μια πρώτη νίκη των Ρομά και των αλληλέγγυων, καθώς και της νέας δημοτικής αρχής που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα αμέσως μόλις ανέλαβε. Ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία σε αυτή την περίπτωση θα έφταναν σε πρωτοφανή όρια, με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφερθούν με τη βία άνθρωποι μακριά από τα σπίτια τους. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία λύση χωρίς τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργολάβων δεν σταματάει πουθενά.

Συνέντευξη με την Τζες Λένεχαν, αγωνίστρια από την Αυστραλία: «Θέλουν μια εκστρατεία “νόμου και τάξης” για να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω από την κυβέρνηση»

H Jessica Lenehan, στέλεχος του φοιτητικού σωματείου στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και μέλος της σοσιαλιστικής οργάνωσης Socialist Alternative, βρέθηκε στην Ελλάδα για να μιλήσει στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσαμε μαζί της για τη φιλοπαλαιστινιακή δράση στην Αυστραλία, το πρόσφατο κύμα διώξεων ενάντια σε φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στα πανεπιστήμια, αλλά και τη συνολικότερη κλιμάκωση της καταστολής και του ρατσισμού στο πλαίσιο του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», που αναβιώνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Πέτρου.