Προσχέδιο προϋπολογισμού: Συνέχεια της φοροεπιδρομής και της λιτότητας

Φωτογραφία

Αυξημένους φόρους κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και νέο «τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπάνες προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στη βουλή η κυβέρνηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Το υπεραισιόδοξο αυτό κείμενο, που ακολουθεί πιστά το μνημονιακό πλαίσιο, τελεί βέβαια υπό την αίρεση της συμφωνίας με την τρόικα. Οι τελικές προβλέψεις θα αποτυπωθούν στο σχέδιο προϋπολογισμού, στο τέλος Νοέμβρη.  
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2015 θα υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα (μαζί με τη δαπάνη για αποπληρωμή τόκων) στο 0,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τόκους) στο 2,9% του ΑΕΠ το 2015,  ενώ το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316,1 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ από 318,6 δισ. ευρώ που θα ανέλθει φέτος και η ανεργία θα πέσει ελαφρά στο 22,5 %. 
Τα «μαγικά» αυτά νούμερα του Χαρδούβελη προκύπτουν από τη συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά νοικοκυριά (μονιμοποίηση ΕΝΦΙΑ, «εισφορά αλληλεγγύης») και την περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις.
Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη θα μειωθούν στα 13,9 δισ. ευρώ το 2015 έναντι των 14,3 δισ. ευρώ που ήταν φέτος  (–2,7%). 
Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 805 εκατ. ευρώ στα 22,1 δισ. ευρώ και από την έμμεση κατά 930 εκατ. ευρώ στα 25,2 δισ. ευρώ. 
Αντίθετα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό του νεοφιλελεύθερου κυνισμού του οικονομικού επιτελείου είναι η αναφορά του προσχεδίου για τα επιδόματα ανεργίας: «το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων» (σελ. 31). Την ίδια ώρα βέβαια, το κονδύλι για τις επιστροφές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι), μετά τις δικαστικές αποφάσεις για το 2014, φτάνει τα 541 εκατ. ευρώ.  Συγχρόνως, οι ταμειακές πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ. 
Η συνέχιση της ακραίας λιτότητας, το ξεζούμισμα των φτωχών και η περιθωριοποίηση των ανέργων και των συνταξιούχων, στο όνομα του χρέους και της πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι η μόνη «έξοδος από το μνημόνιο» που ετοιμάζει ο Σαμαράς. Αυτό το παραμύθι, μία ώρα ταχύτερα, πρέπει να έχει πικρό τέλος για τον ίδιο και τους συμμάχους του.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία