Στο δρόμο του χαρατσιού και ο ΕΝΦΙΑ

Ξανά στους δρόμους βρίσκονται επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες κατοίκων, για τον ΕΝΦΙΑ αυτήν τη φορά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Με 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους να χρωστάνε στην Εφορία 67,6 δισ. € (τα 15,9 δισ. € δημιουργήθηκαν μέσα τον τελευταίο 1,5 χρόνο), με τόσα χαράτσια, «έκτακτες» εισφορές και λοιπούς άδικους και ταξικούς φόρους και με δεδομένο ότι οι αντιστάσεις και η ελπίδα δεν έχουν καμφθεί ακόμα στην Ελλάδα, αναζωπυρώνεται η διάθεση πολλών ανθρώπων να «το παλέψουν» και με τον ΕΝΦΙΑ.
Οι προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης υπέρ των τραπεζιτών (με τον «αναβαλλόμενο» φόρο τους να... αναβάλλεται) και υπέρ των εφοπλιστών (με την εθελοντική φορολόγησή τους) εξοργίζουν περισσότερο τον κόσμο της εργατικής τάξης. Ειδικά όσο αποδεικνύεται η ανελέητη, υπερβολική και απολύτως μονομερής στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους φόρους.
Τα νέα καλέσματα επιτροπών κατοίκων και συλλογικοτήτων Αττικής που προέρχονται από την Επιτροπή «Δεν χρωστάμε - Δεν πουλάμε - Δεν πληρώνουμε», συντονιστικών δημοτικών κινήσεων, σωματείων, φορέων κ.ά. σε όλη την Ελλάδα βρήκαν ανταπόκριση. Ξαναγέμισαν οι αίθουσες με συνελεύσεις, ξανατυπώθηκαν προκηρύξεις, ξανασηκώθηκαν πανό έξω από εφορίες και τράπεζες.
Με τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, 29 και 30/9 σε όλη τη χώρα οργανώθηκαν δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας. Στις ουρές των γκισέ, άνθρωποι που με αιματηρές στερήσεις και με το φόβο πήγαν να πληρώσουν την πρώτη δόση συνάντησαν συναγωνιστές και συντρόφους να τους καλούν σε ανυπακοή, σε κατάργηση της ληστρικής και ταξικής φορολογίας, σε νέες ενέργειες του κινήματος. Ο κόσμος με πολλή ανακούφιση «καταβρόχθιζε» τα υλικά που διακινούνταν και έπιανε κουβέντες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Να πληρώσουν οι πλούσιοι» ήταν αυτό που γραφόταν σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μας μηνύματα.
Οι ένδικες προσφυγές κατά του φόρου ακινήτων έχουν φτάσει τις 50.000. Είναι αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν και υπάρχουν και άλλες ένδικες προσφυγές, όσων θεωρούν ότι πλήττεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους και είναι άδικος ο φόρος, γι’ αυτό δεν πληρώνουν.
Πολλοί συναγωνιστές και πολλές συναγωνίστριες έχουν κατανοήσει ότι μόνη λύση είναι η ανάπτυξη κινήματος και έχει περιοριστεί το φαινόμενο (που βλέπαμε την... εποχή των χαρατσιών) να θέλει καθένας να λύσει το προσωπικό του πρόβλημα και να περιμένει πολλά από τη νομική στήριξη.
Ιδέες για τη συνέχεια υπάρχουν: για μη πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ (που έχουν ελάχιστη προσαύξηση 0,73%), για μαζικές ένδικες προσφυγές και μοίρασμα ανακοινώσεων έξω από τράπεζες, σε λαϊκές κ.λπ., για υπογραφές με αίτημα «να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ» και να διενεργηθεί δημοψήφισμα, για διοργάνωση κεντρικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας, για συσπείρωση και αντίσταση στο σύνολο των προβλημάτων που καθορίζουν τη ζωή μας: υπεράσπιση των εργαζομένων στους δήμους και στις δημόσιες υπηρεσίες από τις απολύσεις, υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αντίσταση στις συνδικαλιστικές διώξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 
Ο κόσμος δεν ησυχάζει. Να οργανωθούμε για να τους διώξουμε! Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους μνημονιακούς τους νόμους!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία