Πολύ επιτυχημένη η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή

Φωτογραφία

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου και συλλογικοτήτων

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό στο λόφο του Κολωνού. Πάνω από 3.500 κόσμος, ντόπιοι και μετανάστες, κόσμος της γειτονιάς αλλά και από κάθε περιοχή της Αθήνας, πέρασαν από το λόφο του Κολωνού. Ήταν, όπως πάντα, ένα μεγάλο γεγονός, με κέντρο τη συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών. 
Στις δύο συζητήσεις η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον του κόσμου διατηρήθηκε αμείωτο σε όλη τη διάρκειά τους. Υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις τόσο από τους ομιλητές όσο και από τον κόσμο, κάτι που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συζήτηση γύρω από τα θέματα του φασισμού και του ρατσισμού.
ΜΜΕ και φασισμός
Στη συζήτηση της πρώτης μέρας με θέμα «ΜΜΕ και φασισμός» ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς (Εφημερίδα των Συντακτών), ο Κώστας Αρβανίτης από το ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ και απολυμένος της ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Ψαρράς επισήμανε τη σχέση του ιστορικού φασισμού με τα ΜΜΕ, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και τις σημερινές εξελίξεις. Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, που σήμερα μας φαίνονται γελοίοι, «για τους οπαδούς τους υπήρξαν μεγάλοι ηγέτες, χάρη στον τρόπο που χειρίστηκαν μαεστρικά τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης που τότε για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους σε μαζική κλίμακα». Επίσης συνέδεσε τη σημερινή προβολή της ΧΑ από τα μέσα με τα εφοπλιστικά συμφέροντα που σχετίζονται με τα ΜΜΕ και υποστηρίζονται από τη ΧΑ. Ο Κώστας Αρβανίτης απέδωσε βαριές ευθύνες στα μέσα, που έκαναν το φασισμό φαινόμενο της καθημερινότητας, και θύμισε ότι το ακροδεξιό μόρφωμα του ΛΑΟΣ χτίστηκε εξ ολοκλήρου στα στούντιο των καναλιών. Ο Π. Καλφαγιάννης μίλησε για το ραδιόφωνο και την προσπάθεια ελέγχου του από την πρώτη μέρα της εμφάνισής του στην Ελλάδα και αφού κατάλαβαν οι εξουσίες τη δύναμή του. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ  τη στιγμή που «οι συχνότητες είναι του ελληνικού λαού». Παρεμβάσεις έκαναν ο Χάρης Σαββίδης (Παρατηρητήριο ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στα ΜΜΕ) και ο Νίκος Αργυρίου από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος».
Η δεύτερη μέρα της 8ης Αντιρατσιστικής Γιορτής στον Κολωνό άνοιξε με τη συζήτηση «Να σταματήσουμε το θεσμικό ρατσισμό που θρέφει τους νεοναζί». Ο Ταχίρ Αλιζαντά, πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, αφού τόνισε τη σημασία για τους μετανάστες αντιρατσιστικών γεγονότων όπως η 8η Γιορτή, περιέγραψε την παράνοια της αντιμετώπισης των Αρχών μέσα από την περίπτωση της δικής του οικογένειας: Ο ίδιος έχει άδεια παραμονής –ως μετανάστης–, η γυναίκα του πολιτικό άσυλο –ως πρόσφυγας– ενώ ο οκτάχρονος γιος του άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους που λήγει σε έναν χρόνο και το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης εστίασε στην ανάγκη καθαρών απαντήσεων από την Αριστερά τόσο όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων όσο και απέναντι στον καλλιεργούμενο εθνικισμό, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την υπόθεση της προδιαγεγραμμένης «ελληνικότητας» του τάφου της Αμφίπολης και τη μετατροπή της ανασκαφής σε ριάλιτι σόου με εντολή Σαμαρά. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε πως δεν πρέπει να έχουμε καμία αναστολή για την αποτελεσματικότητα της δίωξης των φασιστών, που χρειάζεται να μην αφεθεί στα χέρια της επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβέρνησης αλλά να αποτελέσει κεντρικό σημείο παρέμβασής μας ώστε να επιτευχθεί η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Τάκης Γιαννόπουλος από το «Ξεκίνημα» και ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος.
Οι συναυλίες ήταν επίσης πολύ επιτυχημένες. Την πρώτη μέρα η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Μανώλης Φάμελλος, οι Encardia, το συγκρότημα της αφγανικής κοινότητας και οι «Φίλοι του Στέλιου» προσέλκυσαν πολύ κόσμο και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πολύ αργά. Τη δεύτερη μέρα τα συγκροτήματα Σπυριδούλα, Βήτα Πεις, Τοξικά Απόβλητα και Anfo γέμισαν το θεατράκι του λόφου με κατά κύριο λόγο νεανικό κοινό. 
Συμμετοχές
Στη γιορτή υπήρχαν ακόμα θεατρική παράσταση, προβολές και έκθεση φωτογραφίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση αντιφασιστικού σκίτσου. Όπως πάντα υπήρχαν κουζίνες από μεταναστευτικές κοινότητες, που συνέβαλαν στον πολύχρωμο χαρακτήρα της γιορτής. 
Πάνω από 70 συλλογικότητες –μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές κινήσεις, σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, οργανώσεις LGBT κ.ά.– συμμετείχαν στη γιορτή, δηλώνοντας τη στήριξή τους και συμβάλλοντας στην ευρύτητά της. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι από τις συλλογικότητες αυτές βοήθησαν στην προπαγάνδιση και την προετοιμασία της γιορτής, αλλά και κατά τη διάρκειά της. Σε ειδικό χώρο υπήρχαν οργανώσεις αλληλεγγύης που συγκέντρωναν ρούχα και τρόφιμα αλλά και χώρος Ιντιφάντα με παλαιστινιακές οργανώσεις. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η στήριξη του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο 105,5», της EΡTopen και της Εφημερίδας των Συντακτών, που συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προβολή της γιορτής. 
Πολύ θετικά ήταν τα σχόλια των ανθρώπων που ήρθαν στη γιορτή, τόσο για τη μεγάλη συμμετοχή όσο και για την άψογη οργάνωση. Η μεγάλη επιτυχία της γιορτής δείχνει αφενός τη μεγάλη απήχηση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα της Αριστεράς και του κινήματος, και αφετέρου τη συνειδητοποίηση από πολύ περισσότερους ανθρώπους της ανάγκης για αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις. Ακόμα αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που μετά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα που είχαν στο 4ο διαμέρισμα θεώρησαν ότι η περιοχή μπορεί να γίνει «προπύργιό» τους. Το γεγονός ότι αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά γεγονότα μπορούν να παίρνουν τόσο μεγάλες διαστάσεις δείχνει ότι ούτε ο Κολωνός ούτε καμία άλλη περιοχή μπορεί να γίνει προπύργιο φασιστών και ότι το αντιφασιστικό κίνημα έχει τη δύναμη να απομονώσει τους φασίστες πολιτικά και κοινωνικά. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες απόψεις περί εκφασισμού της κοινωνίας εκφράζονται δεν έχουν καμία βάση. 
Όλοι μαζί, ντόπιοι και μετανάστες, μετατρέπουμε τις γειτονιές μας σε γειτονιές συνύπαρξης, αλληλεγγύης και αγώνα. Παλεύουμε ενωμένοι ενάντια στα μνημόνια, στον αυταρχισμό, στο ρατσισμό και στην καταστολή. Και θα νικήσουμε!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία