Νέο μνημόνιο για το λαό

Φωτογραφία

Νέο «συγνώμη» του Σαμαρά προς τους δανειστές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πέτρος Τσάγκαρης

Η σφαλιάρα που έφαγε η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου από τις «αγορές» δεν μπορούσε να κρυφτεί ούτε από τα συστημικά ΜΜΕ (τα «Νέα», π.χ. είχαν κεντρικό τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση»). Κι όμως όταν αριστεροί δημοσιογράφοι προειδοποιούσαν ότι η έξοδος για δανεισμό από τις αγορές, που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες, δεν ήταν παρά μια τεχνητή «φούσκα», τα «παπαγαλάκια» του συστήματος πανηγύριζαν. Τώρα, που οι Σαμαροβενιζέλοι, θέλησαν να εγκαταλείψουν το ΔΝΤ (αλλά όχι τα μνημόνια και σε καμία περίπτωση τη λιτότητα) οι διεθνείς αναλυτές μαζί με τις «αγορές» «θυμήθηκαν» ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι στο 175% του ΑΕΠ καθώς και ότι πρέπει να (τους) πληρωθούν πάνω από 25 δισ. ευρώ το 2015 για τόκους, χρεολύσια και έντοκα γραμμάτια. Σε τέτοιες συνθήκες θεώρησαν την κίνηση της Αθήνας «ανεύθυνη», γι’ αυτό και «έστειλαν» αμέσως τα spreads και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων στα ύψη –εκεί όπου βρίσκονταν όταν ο Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο. 
Τώρα οι διεθνείς αναλυτές επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το μνημόνιο. «Αν και η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια ξεκάθαρη έξοδο από το πρόγραμμα, οι εξελίξεις στην αγορά καθιστούν κάτι τέτοιο απίθανο», αναφέρει σε ανάλυσή της στις 17/10 η JP Morgan, η οποία προβλέπει εκλογές σύντομα καθώς «με μόλις 155 ψήφους στην κυβέρνηση συνασπισμού» είναι δύσκολο να βρεθούν 180 ψήφοι για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Η «προληπτική γραμμή»
Ανόητη χαρακτηρίζει και το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, την προσπάθεια για «έξοδο» από το μνημόνιο, ενώ η γερμανική «Die Welt» έγραψε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα. Κυρίως του Αντώνη Σαμαρά, αλλά όχι μόνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα έδιωχνε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον «προσγείωσαν». Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους».
Η προσγείωση της κυβέρνησης έγινε ακόμη πιο ανώμαλη από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κ. Ρέγκλινγκ, που τόνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» (δηλ. κούρεμα γιοκ), εάν γίνουν οι απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» στην οικονομία. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τη δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ, εφόσον αυτή η έξοδος είναι «συνετή» και συνοδεύεται από τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης». Προέβλεψε δε ότι, ακόμη και τότε (δηλ. με την «προληπτική γραμμή»), δεν είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές «καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών».
Λιτότητα
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε ασμένως την «προληπτική γραμμή», την οποία έτσι κι αλλιώς την προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μέσω του οποίου δανειοδοτήθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ο Μηχανισμός προβλέπει ρητά ότι «όταν χορηγείται μια ενισχυμένη ή μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα υπόκειται σε αυξημένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο που θα είναι διαθέσιμη η γραμμή πίστωσης».
Ο Σαμαράς για δεύτερη φορά δήλωσε μετάνοια για την «ανταρσία» του (η πρώτη ήταν όταν αποκήρυξε το αντιμνημονιακό του παρελθόν), η Βούλτεψη διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτε χωρίς την έγκριση της τρόικας» και ο Χαρδούβελης επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθούν στο ακέραιο τα κελεύσματα του Ρέγκλινγκ λέγοντας πως «η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή: λιτότητα, απολύσεις, απορύθμιση, ιδιωτικοποιήσεις.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία