Και όμως γυρίζει

Ανθρακωρύχοι:
Από τις 28 Γενάρη οι ανθρακωρύχοι στην Πολωνία δίνουν έναν πολύ σκληρό αγώνα, τον μεγαλύτερο απεργιακό αγώνα στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ενάντια στην JSW, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο. Η απεργία αντιμετωπίστηκε πρώτα με την απόλυση των «πρωταιτίων» στο ορυχείο όπου ξεκίνησε. Επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα ορυχεία της χώρας. Δέχτηκε επιθέσεις της αστυνομίας, ακόμα και με πλαστικές σφαίρες, αλλά οι απεργοί ανθρακωρύχοι αντιστάθηκαν στην καταστολή. Στις 12/2, το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομη την απεργία και ακολούθησε διαδήλωση των συζύγων και των παιδιών των ανθρακωρύχων. Καθώς η απεργία γενικευόταν και απλωνόταν και σε άλλα ορυχεία, κυκλοφόρησε η είδηση πως ο γενικός διευθυντής θα παραιτηθεί (κάτι που είχε εξελιχθεί σε κεντρικό αίτημα των απεργών), ενώ τα μέτρα «περικοπής του κόστους» (από μειώσεις μέχρι και κλείσιμο μονάδων) φαίνεται πως πλέον επανεξετάζονται.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Καταλήψεις
Ο αγώνας των φοιτητών στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ενάντια στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση κλιμακώνεται. Τον περασμένο Δεκέμβρη έγιναν τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από την ανεξαρτησία της χώρας. Τώρα, οργανώθηκαν οι πρώτες καταλήψεις πανεπιστημίων στην ιστορία της χώρας. Τα τμήματα Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Νομικής και Οικονομίας στα Σκόπια έχουν καταληφθεί και ανακηρύχθηκαν «αυτόνομες περιοχές». Οι καταλήψεις οργανώνονται γύρω από το Πλένουμ (Ολομέλεια) των Φοιτητών, που έχει συμμαχήσει με το Πλένουμ των Καθηγητών. Ένα «δάνειο» από τα πλένουμ που συγκρότησε ως όργανα η εξέγερση στη Βοσνία. Ο μέχρι πρότινος ανυποχώρητος Γκρούεφσκι δήλωσε πρόθυμος να αναστείλει το νόμο για έναν χρόνο, ενώ το πλένουμ δήλωσε επιφυλακτικό και θα συνεχίσει να κινητοποιείται. 

Τρομοκρατία
Καθώς το κίνημα ενάντια στο «τέλος ύδρευσης» φουντώνει στην Ιρλανδία, οι Αρχές οργάνωσαν μια απαράδεκτη ενέργεια τρομοκράτησης των ακτιβιστών και της Αριστεράς. Η ιρλανδική αστυνομία, με πρωινές «εφόδους» σε σπίτια, συνέλαβε 21 αγωνιστές, ανάμεσά τους και τον βουλευτή του Socialist Party, Πολ Μέρφι, αλλά και έφηβους μαθητές.  Οι συλληφθέντες ανακρίθηκαν για τον «εγκλωβισμό» της αναπληρώτριας πρωθυπουργού στο αυτοκίνητό της για 2 ώρες, στη διάρκεια διαμαρτυρίας του κινήματος για το νερό και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες. Απέναντι σε ένα κίνημα που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις, αλλά και τη δημοσκοπική άνοδο του Σιν Φέιν, το σύστημα αντιδρά στοχοποιώντας την πιο μαχητική πτέρυγα αυτού του κινήματος, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν ένα σοβαρό μέγεθος στα αριστερά του Σιν Φέιν…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία