Μεροληπτικά...

Περί φορολογίας:
Αφού «είμαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος», τότε πώς μπορούμε να ζητάμε να καταβληθούν φόροι που έχουν καταγγελθεί ως –και είναι– εξόφθαλμα αντισυνταγματικοί (επειδή δεν έχουν αναλογικότητα, επειδή δεν συμβαδίζουν με τη φοροδοτική ικανότητα και επειδή δεν επιβαρύνουν πραγματικό εισόδημα); Γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και άλλα φτωχά στρώματα πρέπει να πληρώσουν π.χ. τον ΕΝΦΙΑ, το ΕΕΤΗΔΕ ή το τέλος επιτηδεύματος; Η επίκληση προς το λαό για στήριξη των εσόδων μιας φιλολαϊκής κυβέρνησης δεν μπορούσε να αφορά μόνον άλλους φόρους (εισόδημα, εισφορές αλληλεγγύης, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ) που έτσι κι αλλιώς χρωστάει; Αλλά ακόμη και το αφορολόγητο των 12.000 δεν έπρεπε να ισχύσει από το οικονομικό έτος 2015 για να ελαφρυνθούν άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες; Θα μας πάει έως τον Ιούνιο του 2016 η «αδράνεια»;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ

Συνεχίζεται η αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ, με όσους ζητούν αλλαγή ηγεσίας να συγκροτούν πλέον φανερό στρατόπεδο και να ανεβάζουν καθημερινά τους τόνους κατά του Σαμαρά.  Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, την Πέμπτη 19/2, όπου θα «άνοιγε λογαριασμό» στη διαμάχη και στα κομματικά όργανα, αποφασίστηκε να αναβληθεί, με επίσημη δικαιολογία την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των Σαμαρά-Καραμανλή, παγώνουν για την ώρα και τα δείπνα αμφισβήτησης-διαδοχής, όπως αυτό των «14» στελεχών της ΝΔ, με οικοδέσποινα τη Μαριέττα Γιαννάκου. Ανάλογο δείπνο, με τους ίδιους καλεσμένους και μενού «τον Σαμαρά και την ακροδεξιά τακτική του» προγραμματιζόταν στο σπίτι της Ντόρας. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις αρκετών για επιστροφή της ΝΔ στις «καραμανλικές ρίζες», όπως και του ίδιου του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος (εξού και η ανακίνηση της υπόθεσης για το «σχέδιο δολοφονίας» του σε δημοσιεύματα του τύπου), ο τελευταίος, φαίνεται-επισήμως-να κινείται στη γραμμή «δεν εγκρίνω και δεν παροτρύνω. Απλά αποδέχομαι αιτήματα συναντήσεων». Όσο και να δυσφορούν στα κανάλια ο Βορίδης και ο Άδωνις για τους δελφίνους, φαίνεται ότι οι μέρες του Σαμαρά είναι μετρημένες. Όχι χωρίς αντίσταση από τη μεριά του πάντως…

Νεοφιλελεύθερα «γεράκια» 
Η διαδρομή της Έλενας Παναρίτη, συμβούλου του Γιάννη Βαρουφάκη και μέλους της ελληνικής αποστολής διαπραγμάτευσης, είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Υπήρξε συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας για πάνω από 10 χρόνια, με θητεία στο Περού του άγριου νεοφιλελευθερισμού επί Φουτζιμόρι. Πρόεδρος που εγκατέλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά. Στο μεταξύ η κα Παναρίτη του έπλεκε το εγκώμιο με βιβλία: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» (1995), «Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» (1999), «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης»). Πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Panel Group (ειδική συμβουλευτική εταιρεία που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας). Αν μπορεί, ας μας εξηγήσει κάποιος τι δουλειά έχουν τέτοια στελέχη σε μια κυβέρνηση που θέλει να εφαρμόσει φιλολαϊκά μέτρα κόντρα στα «γεράκια» των αγορών. 

Κοινωνική συμμαχία των «από κάτω»
Σύμφωνα με την ανάλυση της κοινωνικής συμμαχίας που στηρίζει την πολιτική κατά της λιτότητας και ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μαυρής, «Αυγή» 9/2/15): «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα που εκπροσωπεί, κατεξοχήν, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας που έπληξε βίαια το Μνημόνιο και τους ανέργους που μαζικοποίησε η οικονομική ύφεση. (…) Με βάση την υποκειμενική αυτοτοποθέτηση σε κοινωνική τάξη, η μεγαλύτερη αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στην “κατώτερη κοινωνική τάξη” (+15,7%), διπλάσια από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε στη “μεσαία” (+8,1%) ή στη “μεσαία-κατώτερη” (+7,1%). (…) Σε “αμιγώς αστικές” περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστά κάτω από 15% (Εκάλη 10%, Φιλοθέη 14,3%, Ψυχικό 14,9%) και η ΝΔ πάνω από 55%. Αντιστρόφως, σε “αμιγώς εργατικές” 43%-45% (Δραπετσώνα 45,2%, Περιστέρι 43,4%, Νίκαια 43,2%, Αιγάλεω 43,1%), ενώ η ΝΔ κάτω από 20%».
Τα παραπάνω στοιχεία αρκούν για να θυμίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ποιους εκπροσωπεί και τα συμφέροντα ποιων πρέπει να υπερασπίζεται αταλάντευτα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία