21 Μάρτη 2015: Να γκρεμίσουμε το ρατσιστικό οικοδόμημα

Φωτογραφία

Η 21η Μάρτη είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Φέτος συμπίπτει με την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών πανευρωπαϊκά, συνδυασμένη με έκρηξη της ισλαμοφοβίας. Ο σκοταδισμός αναπαράγεται από την ευρωπαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική, που παράγει χιλιάδες αθώα θύματα στη Μεσόγειο και φυλακισμένους στα κέντρα κράτησης. Μια πρακτική που επιχειρεί να συμβαδίσει με την επιθετικότητα των γερακιών ΗΠΑ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή, υπό το μανδύα του απελευθερωτικού πολέμου κατά του τζιχαντισμού, ενώ στο εσωτερικό επενδύει στην ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία ως πολιτικό αντίβαρο στη λαϊκή οργή απέναντι στη σκληρή λιτότητα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Στην Ελλάδα, από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης οικοδομήθηκε συστηματικά η πολιτική «αποτροπής» στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα σε συνεργασία με την ΕΕ. Χτίστηκαν φράχτες και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακυρώθηκε η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Με την κυβέρνηση Σαμαρά η πολιτική αυτή συμπυκνώθηκε στο απάνθρωπο δόγμα «να κάνουμε το βίο αβίωτο στους λαθρομετανάστες», προκειμένου να μη γίνει –τάχα– η Ελλάδα ελκτικός προορισμός. Ο ρατσιστικός μύθος έλεγε πως όσο περισσότερα θύματα είχαμε στο Αιγαίο, όσο μεγαλύτερο γινόταν το χρονικό διάστημα φυλάκισης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όσο περισσότερο αποκλειόταν η δεύτερη γενιά μεταναστών από στοιχειώδη δικαιώματα και όσο λιγότεροι πρόσφυγες αναγνωρίζονταν, οι «λαθρομετανάστες» θα έπαιρναν το μήνυμα και δεν θα εισέρρεαν στη χώρα. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική, ιδιαίτερα μετά τη μαζική είσοδο δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων πολέμου την τελευταία διετία. Όμως το αυτί της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν ίδρωσε. Φτάσαμε στην ανερυθρίαστη συγκάλυψη εγκλημάτων σαν αυτό στο Φαρμακονήσι, ενώ η Χρυσή Αυγή κάλπαζε στο μαύρο άλογο του Ξένιου Δία μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Σήμερα, η ιστορική νίκη της Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να γκρεμίσουμε το ρατσιστικό οικοδόμημα. Οι προγραμματικές δηλώσεις περί νέου νόμου για ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους πρόσφυγες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσαν ένα στίγμα αποστασιοποίησης από τη ρατσιστική ατζέντα. Οι δύο θάνατοι κρατουμένων στα κολαστήρια της Αμυγδαλέζας μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές οδήγησαν στις δηλώσεις της κυβέρνησης για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης με πρώτο το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Παρ’ όλα αυτά, ο διάβολος κρύβεται στις «τεχνικές λεπτομέρειες». Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις Πανούση, το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της Αμυγδαλέζας θα είναι 100 μέρες! Αντίστοιχα οι προϋποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών θα κρίνουν πόσα παιδιά θα υπαχθούν τελικά στη ρύθμιση και πόσα θα αποκλειστούν. Η δε ταχύρρυθμη αναγνώριση των προσφύγων εξαρτάται από νέες προσλήψεις στη νέα Υπηρεσία Ασύλου την ώρα που λεφτά «δεν υπάρχουν». Επιπρόσθετα, μια σειρά σημαντικών ρυθμίσεων για τους μετανάστες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα μπει στις προτεραιότητες των υπουργείων, όπως π.χ. η επαναφορά στη νομιμότητα μεταναστών που έχασαν τα χαρτιά τους, και μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης, αρχής γενομένης από όσους βρίσκονται στη χώρα επί μία πενταετία.
Γι’ αυτό η 21η Μάρτη είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία μαζικής επανεμφάνισης του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια πιέσεων από το ρατσιστικό στρατόπεδο πάνω στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που έχει την πρόθεση να αρχίσει το ξήλωμα του ρατσιστικού πουλόβερ, αλλά –όπως δείχνουν οι δηλώσεις του κ. Πανούση για τον φράχτη στον Έβρο– δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με το ξενοφοβικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Αναγκαία είναι επίσης η επιτυχία της 21ης Μάρτη λίγο πριν από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τον Απρίλη, με το Μιχαλολιάκο και τον Παππά να έχουν αποφυλακιστεί ήδη από τα τέλη Φλεβάρη. Η μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση με απαίτηση να μπει βαθιά στη φυλακή η ναζιστική ηγετική ομάδα είναι η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» που πολλές φορές έχει αποδειχθεί ανεκτική στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Αυτό δείχνει π.χ. η πρόσφατη πρόταση του κ. Σαλάτα περί μη στοιχειοθέτησης της κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης που μειοψήφησε στο Συμβούλιο Εφετών.
Τις επόμενες μέρες οργανώνονται σειρά συναντήσεων που καλούν αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, προκειμένου να συναποφασιστούν οι δράσεις της 21ης Μάρτη σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας. Ο συντονισμός συλλογικοτήτων όπως ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης με οργανώσεις μεταναστών 2ης γενιάς, τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος, καθώς και δεκάδες συλλογικότητες μεταναστών και προσφύγων μπορεί να δώσει στις 21 Μάρτη έναν ενωτικό χαρακτήρα που θα περιλαμβάνει όλα τα βασικά αιτήματα του κινήματος. Το σύνολο της Αριστεράς και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να πρωτοστατήσει για την επιτυχία των κινητοποιήσεων της 21ης Μάρτη, διασφαλίζοντας τα πολιτικά, κινηματικά και κοινωνικά καύσιμα που είναι απαραίτητα ώστε η νέα κυβέρνηση να μην κάνει «Ούτε βήμα πίσω» στη σύγκρουση με το σύνολο του ρατσιστικού θεσμικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία