Δήλωση τριών βουλευτών του Die Linke: «Γιατί καταψηφίσαμε τη συμφωνία»

Τον εκβιαστικό-αρνητικό χαρακτήρα της απόφασης του Eurogroup σε βάρος του ελληνικού λαού, κατανόησαν όχι μόνο δυνάμεις της Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και τμήμα του γερμανικού Die Linke. Τρεις βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν τη συμφωνία ενώ άλλοι δέκα ψήφισαν λευκό. Παραθέτουμε τη δήλωση εκείνων που καταψήφισαν, στην οποία εξηγούν τη στάση τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Καταψηφίζουμε σήμερα την πρόταση του υπουργού οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, επειδή εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη στις τράπεζες και να συνεχίσει την ίδια καταστροφική πολιτική των περικοπών. Ο Σόιμπλε και η Τρόικα είναι οι κύριοι υπαίτιοι του τελικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και όχι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν στραμμένη με την πλάτη της στον τοίχο.
Η Τρόικα εκμεταλλεύθηκε τη δυσχερή θέση του ελληνικού λαού για να περιορίσει στο έπακρο με εκβιαστικές μεθόδους το χώρο στον οποίο θα μπορεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Δεν είναι διατεθειμένη η Τρόικα να σεβαστεί τη δημοκρατική ετυμηγορία των Ελληνίδων και Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι στις 25 Ιανουαρίου απέρριψαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.
1. Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο έναντι των σκληρών όρων που υπαγορεύει η Τρόικα του ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Η αξιολόγηση των όποιων μέτρων «υπάγεται στους θεσμούς», όπως έχει μετονομαστεί η Τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.
2. Η ΕΕ εξαναγκάζει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους στις ευρωπαϊκές τράπεζες αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για πάταξη της ανθρωπιστικής και κοινωνικής καταστροφής στη χώρα. Τα χρήματα από τα προηγούμενα «πακέτα διάσωσης» έχουν κατά 96% εισρεύσει πίσω στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όλα τα πλεονάσματα στα έσοδα του κράτους –ακόμα και αυτά τα οποία θα επέλθουν από τη φορολόγηση των πλουσίων– θα πάνε αυτόματα στην αποπληρωμή του χρέους.
3. Όλα τα μέτρα άμβλυνσης της ανθρωπιστικής καταστροφής υπόκεινται στην τελική έγκριση της Τρόικας, όπως επίσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι κυνικό εκ μέρους της ΕΕ να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ότι η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, π.χ. μέσω κουπονιών τροφίμων, «να μην αποτελεί δημοσιονομική επιβάρυνση».
4. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί να μη σταματήσει τρέχουσες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και να φροντίσει «να μην αυξηθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα». ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν ήδη ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες για διαπραγμάτευση «ανοίγματος» του κρατικού τομέα για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
Η πολιτική της Τρόικας έχει ήδη οδηγήσει στην ανθρωπιστική καταστροφή. Κάτω από την πίεσή της έπρεπε να κλείσει το 40% των ελληνικών νοσοκομείων.
Η αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του σημαίνει για μας την αύξηση της πίεσης στο δρόμο, αλλά και μέσα από το κοινοβούλιο ενάντια στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Με το ΟΧΙ μας στην υπό ψήφιση πρόταση του Σόιμπλε και τον εκβιασμό από την ΕΕ επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, καθώς και την αντίσταση ενάντια στις περικοπές στην Ελλάδα και αλλού.
Μια πραγματική ανάσα για τον ελληνικό λαό θα ήταν η διαγραφή του χρέους και η οικονομική βοήθεια χωρίς νεοφιλελεύθερους όρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με τη νίκη του να δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να δουν ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας, καθώς και κοινωνικές βελτιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το έναυσμα στη συζήτηση για μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό το στόχο εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί. Μαζί αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να αλλάξουμε το κοινωνικό ισοζύγιο δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ήδη το Νοέμβριο του 2012 απορρίψαμε το πακέτο για την Ελλάδα. Για τους ίδιους λόγους καταψηφίζουμε σήμερα ξανά τους όρους γύρω από τους οποίους εστιάζεται η παράταση του δανείου.

Βερολίνο, 
27 Φεβρουαρίου 2015
Κριστίνε Μπούχολτς
‘Ιγκε Χέγκερ
Όυλα Γιέλπκε

Μετάφραση από τα γερμανικά: 
Λέανδρος Φίσερ

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία