Σκουριές:
Στην ανάκληση της θεώρησης της αρχιτεκτονικής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχωρά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο οι μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις. Μετά την ανάκληση, η «Ελληνικός Χρυσός», όπως αναμενόταν, προσέφυγε στο ΣτΕ, ενώ αντίθεση υπάρχει και από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της περιοχής. Ο ανυποχώρητος αγώνας κατοίκων και φορέων της Χαλκιδικής (που αντιμετώπισε άγρια καταστολή) με αίτημα να πάψει η ατιμωρησία των κρατικοδίαιτων «επενδυτών» και η καταστροφή του περιβάλλοντος φαίνεται πως μπαίνει στην οδό της δικαίωσης. Στο όνομα της κερδοφορίας εγχώριων και διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων, εδώ και χρόνια συντελείται ένα έγκλημα με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Χαλκιδικής. Παρά τη σφοδρή αντίδραση που θα υπάρξει, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ακυρώσει τις συμβάσεις για την εξόρυξη χρυσού, να προωθήσει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική και την αποκατάστασή της από τα βαριά πλήγματα που έχει ήδη υποστεί. Θέση που περιέχεται άλλωστε και στο ομόφωνο ψήφισμα του Πρώτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πάση θυσία στο ευρώ»;
Στο δημόσιο λόγο και όχι μόνο επαναλαμβάνεται πολύ συχνά το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε εντολή ρήξης από το λαό. Πρόκειται για μια «διασταλτική ερμηνεία» της λαϊκής εντολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για την ανατροπή της λιτότητας, για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εφαρμογή μιας δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, που περιγράφονταν στους προγραμματικούς άξονες της ΔΕΘ. Με την υπερβολική αισιοδοξία βέβαια ότι το παραπάνω πλαίσιο μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από μια «ορθολογική διευθέτηση» με τους δανειστές. Μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους «θεσμούς», η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων αναμένεται να συναντήσει σοβαρότατα εμπόδια από τη «δημοσιονομική πειθαρχία» και την «εποπτεία» του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, που δεν ανέχεται παρεκκλίσεις από τη στρατηγική της σκληρής λιτότητας και φλερτάρει ανοιχτά με την ιδέα ενός Grexit. Η εκπλήρωση των προσδοκιών του κόσμου κάνει τη ρήξη επιβεβλημένη. Είναι προφανές ότι ο ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία για τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας, η σοβαρή προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο και η λαϊκή κινητοποίηση επείγουν.
Ασφαλιστικό
Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μειώσεων στις κύριες ή τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ενδεχόμενες αυξήσεις των ορίων ηλικίας ο αναπλ. υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων. Για όλα αυτά όμως δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο «μέιλ Βαρουφάκη». Αντίθετα, στην περίφημη «λίστα μεταρρυθμίσεων» υπάρχουν διάφορες νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αναφορές: σύνδεση μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, περιορισμός των κινήτρων που αυξάνουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων. Αλλαγές που αποτελούν «αιτία πολέμου» για τα συνδικάτα και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων, ότι θα παραμείνει ο αναδιανεμητικός-κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και ότι όπου καταργηθούν κοινωνικοί πόροι θα αντικατασταθούν με έσοδα προς τα ταμεία από άλλες πηγές, προαναγγέλλουν την αναπόφευκτη σύγκρουση με τους δανειστές.
Βγήκαν τα μαχαίρια
Ο αναβρασμός συνεχίζεται στο εσωτερικό της ΝΔ, με διεργασίες που προετοιμάζουν την… εκπαραθύρωση του Σαμαρά, ειδικά μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαοτική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βαρόνοι, δελφίνοι και νεότερα στελέχη προχωρούν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και μετρούν δυνάμεις μπροστά στις κομματικές διαδικασίες (ΚΟ και Πολιτική Επιτροπή). «Καραμανλικοί» και Μητσοτακέικο αναμένεται να ζητήσουν έκτακτο συνέδριο, που αναπόφευκτα θα ανοίξει θέμα ηγεσίας, ενώ τον Σαμαρά στηρίζει πλέον μόνο η ακροδεξιά συνιστώσα. Τον Κ. Καραμανλή έσπευσε να συναντήσει ο Σαμαράς, για να διερευνήσει τις προθέσεις όσων ζητούν επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ και του χρεώνουν την εκλογική ήττα. Η ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση του κύριου πολιτικού εκφραστή της αστικής τάξης παραμένει ανοιχτή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία ή μη του «πειράματος ΣΥΡΙΖΑ».