«ΟΜΟΡΦΕΣ» ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ: Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, υπογράφηκε στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2015, μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Οι σχέσεις με την αιμοσταγή στρατιωτική χούντα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση Μόρσι, συνέλαβε, εκτέλεσε, βασάνισε και φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ανάμεσά τους πολλούς αριστερούς αγωνιστές) και ξήλωσε όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις της αραβικής άνοιξης, συνεχίζονται κανονικά. Πάντα για το καλό των «ελληνικών συμφερόντων» φυσικά. Λέτε να δούμε καμία εξόρμηση ελληνικών στρατευμάτων ή πολεμικών πλοίων στη Λιβύη, ως στήριγμα των επιχειρήσεων του Σίσι κατά του εξτρεμιστικού «τζιχαντισμού»;
ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Συνεχίζει τον κοινοβουλευτικό του έλεγχο το Ποτάμι, με ερωτήσεις που αφορούν τα συμφέροντα του Μπόμπολα. Μετά τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σειρά πήραν οι Σκουριές. Το νέο ερώτημα για το μέλλον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στα μεταλλεία Χαλκιδικής κατατέθηκε από τους βουλευτές του Ποταμιού Γ. Αμυρά, Χ. Ταχιάου και Γ. Ψαριανό. Από κοντά και ο βουλευτής Ι. Φωτήλας, που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρας-Πύργου, στην κατασκευή του οποίου εμπλέκεται και ο εθνικός εργολάβος.
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ
Από τις 2 Μαρτίου δεκάδες κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας ενάντια στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» που εκφράζεται με το ειδικό κατασταλτικό-νομικό πλαίσιο που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια (φυλακές τύπου Γ, κουκουλονόμος). Τελευταίο κρούσμα ήταν οι προφυλακίσεις συγγενών των φυλακισμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αδελφών Τσάκαλου, που τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπόθαλψη εγκληματία και συμμετοχή στην οργάνωση, μετά τη σύλληψη της νεαρής Α. Σπυροπούλου. Η τρομοκράτηση συγγενών και φίλων όσων αντιστέκονται, οι ποινικές διώξεις και ο διασυρμός τους από τα ΜΜΕ ήταν πάντα στο οπλοστάσιο των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Μέθοδοι καταστολής και «ψυχολογικής πίεσης» που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εποχές και κατά της Αριστεράς, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση με «κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» να μείνει πιστή στη θέση «καταργούμε όλες τις ρυθμίσεις και κρατικές δομές έκτακτης ανάγκης» και να συμμαζέψει τον «χυδαίο χαφιεδισμό» των καθεστωτικών μίντια.
«ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ»
Την έκδοση και διανομή φυλλαδίων στα σχολεία για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων από επιτελεία του στρατού, εξετάζει το υπουργείο «Άμυνας», σύμφωνα με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ, Σ. Ξουλίδου. Όπως είπε η ίδια σε τηλεοπτική εκπομπή, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι εκδόσεις του στρατού, όπως π.χ. τα συγγράμματα για τη Μακεδονία, καθώς το υπουργείο Παιδείας «επί 35 χρόνια κατακρεουργεί την ιστορία της χώρας». Η Ξουλίδου κι ο Καμμένος μάλλον ονειρεύονται τις ένδοξες εποχές της χούντας της 21ης Απριλίου, την Εθνική Διαπαιδαγώγηση και τα Κατηχητικά. Βάζουμε στοίχημα ότι και εκείνες οι αλήστου μνήμης εκδόσεις περί «συμμοριτοπόλεμου» και «κομουνιστικού κινδύνου» της μετεμφυλιακής περιόδου δεν θα τους χάλαγαν καθόλου για μαθητικό ανάγνωσμα. Ας τους μαζέψει κάποιος εκεί στην κυβέρνηση.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟ ΔΝΤ – ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το ποσό των 3 δισ. ευρώ –που ήταν το συνολικό ύψος των οφειλόμενων ποσών του Δημοσίου σε τρίτους τον Δεκέμβριο του 2014– αυξήθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου 2015. Το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να πληρώσει τις προγραμματισμένες δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), αυξάνοντας όμως τα φέσια του Δημοσίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο οφειλόμενο ποσό είναι αυτό προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο τον Ιανουάριο άγγιξε το 1,815 δισ. ευρώ (1,773 τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν τα χρέη προς τους ΟΤΑ (259 εκατ. ευρώ – 280 εκατ. τον Δεκέμβριο) και προς τα νομικά πρόσωπα (189 εκατ. ευρώ – 190 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο). Το δημόσιο χρέος βέβαια, αυξήθηκε στα 324 δισ. από τα 321 δισ. ευρώ. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη Γιάνη μου, αυτά φέρνουν…