Επίσχεση εργασίας ναυτικών: Σε επίσχεση εργασίας από τις 27 Φλεβάρη έχουν προχωρήσει οι ναυτικοί στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ», της ναυτιλιακής εταιρείας VENTOURIS LINES. Η εταιρεία τους χρωστάει δεδουλευμένα που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τους 10 μήνες. Η επίσχεση εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να αποδρομολογηθεί το πλοίο από την άγονη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος, ενώ, όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, από τις 5/3/2015 διακόπηκε εντελώς η τροφοδοσία του πλοίου χωρίς λόγο και τις επόμενες μέρες τελειώνουν και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται στο πλήρωμα ρεύμα, νερό και θέρμανση. Ως απάντηση στις συνθήκες αυτές το πλήρωμα, σε συνεργασία με την Ένωση Ναυτών, ξεκίνησε τη διαδικασία περί εγκατάλειψης και τη σχετική προστασία που του παρέχει ο νόμος για τη μερική καταβολή των δεδουλευμένων από το ΝΑΤ! Η διαδικασία αυτή, για να ολοκληρωθεί, θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πιο κρατικοδίαιτος κλάδος από τους εφοπλιστές. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα δράση και να σταματήσει την ασυδοσία τους με αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος.
Συμβασιούχοι 3,5 μήνες απλήρωτοι
Τρεισήμισι μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι 65 συμβασιούχοι εργαζόμενοι των προγραμμάτων ΚΗΦΗ και Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και της Δημοτικής Επιχείρησης στο δήμο Αγίας Βαρβάρας. Στα μέσα του Μάρτη πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, ενώ τις προσεχείς ημέρες πραγματοποιούν συνέλευση όπου θα αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών αντί να αποθηκεύει χρήματα για να τα δώσει στο χωρίς πάτο βαρέλι του χρέους. Οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατοντάδων εργαζομένων και φτωχών συνταξιούχων στο δήμο Αγίας Βαρβάρας όπως και σε άλλους δήμους.
Η μη πληρωμή των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων τους οδηγεί σε απόλυτη «ομηρία» στα χέρια δημάρχων, όπως ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τους εμπαίζει παριστάνοντας τον αντιμνημονιακό, χωρίς όμως να παίρνει καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία στήριξής τους με κινητοποιήσεις και απλά ζητώντας με ανέξοδες ανακοινώσεις την καταβολή των μισθών τους.
Ταυτόχρονα, όσο δεν δίνονται τα χρήματα για τους μισθούς των εργαζομένων, τόσο θα ξεσαλώνουν οι ιδιώτες που επιβουλεύονται τους κλάδους αυτούς. Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και τα ιδιωτικά γηροκομεία θα γίνονται Νταχάου για τους εργαζόμενους σε αυτά, θα προσφέρουν λιγότερες υπηρεσίες στους χρήστες των δομών και θα απαιτούν υψηλότερη πληρωμή γι’ αυτές τις υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ιδιωτικού ιδρύματος «Παιδική Στέγη» που συνεχίζει να μην καταβάλλει έγκαιρα τη μισθοδοσία, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην έχουν πληρωθεί ως και τρεις μήνες, ενώ σε πολλούς γίνονται αυθαίρετα μειώσεις μισθών.
Νέα κινητοποίηση στην ELPHO
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε νέα κινητοποίηση στην ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ), το Σάββατο 14 Μάρτη. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε γιατί η εταιρεία αθέτησε τη δέσμευσή της να χορηγεί τις προβλεπόμενες άδειες, καθώς και τη μετατροπή των προσλήψεων σε κανονικές. Εώς τώρα οι εργαζόμενοι εργάζονται με μπλοκάκια και οι τεχνικοί της αμείβονται με 500 ευρώ.
Ταυτόχρονα στην εταιρεία συνεχίζεται να εφαρμόζεται 6ήμερη εργασία με βάρδιες, θέμα που μαζί με την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου και όλα τα παραπάνω, αποτέλεσε την αιτία της προηγούμενης κινητοποίησης του σωματείου, τον Φλεβάρη. Παρά την προκλητική στάση της εργοδοσίας να καλέσει την αστυνομία για να σταματήσει την κινητοποίηση, αυτή έγινε όπως είχε προγραμματιστεί από τις 7.30 το πρωί ως τις 3.30 το μεσημέρι. Την Πέμπτη 19 Μάρτη είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νέα Ιωνία.
Η ELPHO δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Έχει αναλάβει ένα μεγάλο τοπογραφικό έργο του υπουργείου Οικονομικών και προκειμένου να το ολοκληρώσει με το ελάχιστο δυνατό κόστος έχει εφαρμόσει όλο το παραπάνω μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας.
Γιατί επιτίθενται στη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ
Διεκδίκηση αυξήσεων και ΣΣΕ σε όλους τους κλάδουςΗ ανακοίνωση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δημιούργησε μια σειρά από υποκριτικές και μη επιθέσεις, με αφορμή την πρόβλεψη για «αυξήσεις» μέσω της καθιέρωσης τροφείων. Η επίθεση από τα δεξιά έγινε μέσω των μεγάλων ΜΜΕ, ενώ από τα αριστερά με δικαιολογία την ανθρωπιστική κρίση.
Καταρχήν δεν μπορεί κάποιος να κατηγορεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ότι δεν τους νοιάζει για την εξαθλίωση των συνανθρώπων τους, όταν στη μισθοδοσία τους προβλέπεται ειδική κράτηση, με τους κωδικούς 406, 411 και 493 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθούμε πού και πώς αξιοποιούνται αυτές οι κρατήσεις.
Η άλλη πλευρά της επίθεσης δεν έχει αγνές προθέσεις. Οι έλληνες καπιταλιστές δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθεί η αίσθηση σε όλους τους εργαζόμενους ότι μπορεί να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αυξήσεις. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει συμβάλει και η υποχώρηση της κυβέρνησης από την προεκλογική εξαγγελία της ΔΕΘ για άμεση νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Και οι καπιταλιστές δεν θέλουν ούτε τη νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, που έχουν καταργήσει τα μνημόνια. Και αφού η κυβέρνηση έκανε πίσω στους μισθούς, βρήκαν την ευκαιρία να την πιέσουν και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.
Τέλος, ήθελαν για μια ακόμη φορά να συμβάλουν στη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού ενάντια στο Δημόσιο, ώστε να συνεχίσουν τις πιέσεις τους να ξεπουληθούν τα φιλέτα της ΔΕΗ. Αποκαλυπτική είναι η επερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ στη Βουλή Κυριάκου Μητσοτάκη, μέλους της πολιτικής οικογένειας που κατά κόρον εκφράζει τη βούληση των καπιταλιστών, που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να διεκδικούν και να διαπραγματεύονται την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά χρειάζεται να καταλάβουν ότι η συμμετοχή ενός ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχει κερδηθεί και η ιδεολογική μάχη στη συνείδηση του κόσμου. Με άλλα λόγια, το κρίσιμο δίλημμα «με τους εργάτες ή με τους εργοδότες» δεν έχει απαντηθεί.
Δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος να αποσυνδεθεί από την υπογραφή της σύμβασης η κυβέρνηση, ώστε να μη χαλάσει το επικοινωνιακό της προφίλ ή να κατηγορούνται συνδικαλιστές, που αποδέχθηκαν τη σύμβαση, ότι λειτούργησαν για ίδιον όφελος. Το τελευταίο άλλωστε οφείλει, όταν υπάρχει κατηγορία, να αποδεικνύεται, γιατί αλλιώς το μόνο που καταφέρνεις είναι να συμβάλλεις με τον καλύτερο τρόπο στη μαύρη προπαγάνδα των «από πάνω», αφήνοντας έκθετους σε αυτή τους χιλιάδες εργαζόμενους στη ΔΕΗ, που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και για μια δημόσια ΔΕΗ που θα παρέχει ρεύμα φτηνό στο λαό.
Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές στις μάχες που έχουν μπροστά τους για να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, είναι χρήσιμο να διεκδικήσουν εκτός από αυξήσεις στους μισθούς –πραγματικές και όχι με επιδόματα και τροφεία– και τη μείωση των τιμολογίων δημοσίων αγαθών όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Μια διεκδίκηση που –μαζί με τη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ– μπορούσαν να αποτελούν τμήμα της υπογραφής μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στον οργανισμό.