Ο αγώνας για δημόσια ραδιοτηλεόραση συνεχίζεται

Φωτογραφία

Η ΕΡΤ ανοίγει ξανά, οι απολυμένοι ξαναπροσλαμβάνονται

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα επαναλειτουργήσει σε λιγότερο από ένα μήνα. Η κυβέρνηση αποφάσισε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί από τις πρώτες μέρες του αγώνα των εργαζόμενων της, να ανοίξει την ΕΡΤ προωθώντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτή την εβδομάδα περνάει το σχετικό νομοσχέδιο από τη βουλή. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι/ες της ΕΡΤ γυρίζουν στις δουλειές τους. Θα είναι οι πρώτοι/ες από τα θύματα του μνημονίου που θα αποκατασταθούν –μετά από έναν πρωτοφανή αγώνα από την 11η Ιουνίου 2013, όταν έπεσε το «μαύρο».
Με την ψήφιση του νόμου εκατοντάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, που κράτησαν ζωντανή την εικόνα και τη φωνή της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους. Στην Αθήνα θα ξαναμπούν στο Ραδιομέγαρο, που επί μήνες είχε γίνει κέντρο αγώνα, υποδειγματικής δημοσιογραφίας και καλλιτεχνικής δράσης, μέχρι που τα ΜΑΤ του Δένδια τους πέταξαν βίαια έξω τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013, για να στηθεί εκεί το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.
Χωρίς να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ (όπως ίσχυε για την ΝΕΡΙΤ), θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με τρία κανάλια εθνικής εμβέλειας, αποκατάσταση του δορυφορικού προγράμματος για όλο τον πλανήτη, και τα πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακά ραδιόφωνα, το διαδικτυακό ert.gr και τα μουσικά σύνολα. Για το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» δεν υπάρχει αναφορά. 
Έτσι, με βάση τα επιτεύγματα των εργαζομένων και των αλληλέγγυων με την αυτοδιαχείρισή τους όλους αυτούς τους μήνες (ποιότητα της ενημέρωσης, άνοιγμα στην κοινωνία, πολιτισμός, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ.), μένει ανοιχτή η δυνατότητα για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας «άλλης ποιότητας», ανεξάρτητης, ζωντανής, δημιουργικής, που θα ειναι μια ανάσα για τον κόσμο μας και ένα χτύπημα στο βόθρο των ιδιωτικών καναλιών, που μας βομβάρδιζαν με το μνημόνιο και εξακολουθουν –ανενόχλητα– να μας βομβαρδίζουν με τρομοκρατία και σκουπίδια, κι ας άλλαξε η κυβέρνηση.
Μια αρχή που θέλει συνέχεια…
Όμως η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται δεν περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελαν οι εργαζόμενοι/ες και είχαν εκφράσει μέσα από τις πανελλαδικές τους συνελεύσεις.
Δεν αναγνωρίζεται πουθενά ότι η πολύμηνη εμπειρία της αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ3 (Θεσσαλονίκη) και της ΕΡΤopen (Αθήνα) θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της ΕΡΤ.
Υπάρχουν ενστάσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την επιστροφή του προσωπικού, γιατί εξισώνει αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους και επέλεξαν να παλέψουν για το εγχείρημα της ανοικτής ΕΡΤ με αυτούς που έπιασαν δουλειά στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ.
Δεν ορίζεται με σαφήνεια ότι όσοι/ες θα εργάζονται από εδώ και πέρα στην ΕΡΤ θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι θα καταργηθεί το «βόλεμα» διάφορων –άφαντων– πολυθεσιτών, των οποίων τη δουλειά έκαναν οι συμβασιούχοι, που σήμερα δεν προσλαμβάνονται.
Τη διοίκηση θα έχει ένα προσωρινό επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα είναι μόνο δύο.
Όπως αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της «αποκλείονται οι 286 συμβασιούχοι που κάλυπταν πραγματικές ανάγκες στην ΕΡΤ πριν το “μαύρο” και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα». Επίσης, «όλα τα κρίσιμα θέματα ανατίθενται στον υπουργό και στο διευθύνοντα σύμβουλο, αναπαράγοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικό, με ηγετικά δίδυμα προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου που μέχρι πρόσφατα ζήσαμε με αρνητικά αποτελέσματα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση –κάτω από τους εκβιασμούς της δύσκολης συγκυρίας και της άκαμπτης στάσης των δανειστών– έχει αποδεχθεί ως βάση των ρυθμίσεών της για τη νέα ΕΡΤ τον… ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ! Αυτό έχει ως συνέπεια την εξαέρωση των δημοκρατικών και συλλογικών κατακτήσεων των 30 χρόνων της Μεταπολίτευσης, όπως
–έστω στρεβλά– αυτές είχαν περάσει στη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ.
Οι υπερεξουσίες του αρμόδιου υπουργού, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της (νέας) ΕΡΤ σήμερα μπορεί να εμφανίζονται ως «μικρό πρόβλημα», όμως αύριο μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικό λάθος. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμηθεί η υποβάθμιση των αρμοδιοτήτων και ρόλων της ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλ. της συλλογικής έκφρασης των εργαζομένων –πέρα των δημοσιογράφων–  στην ΕΡΤ. 
Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (τεχνικοί και δημοσιογράφοι μαζί) θα πρέπει να δώσουν την έμφαση στο να ξεπεραστούν αυτές οι «καθυστερήσεις» στο σχέδιο της κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί πραγματικά ο μεγάλος αγώνας που συσπείρωσε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία