Συναγερμός για να σωθούν τα δημόσια νοσοκομεία

Φωτογραφία

Παρά τις παλινωδίες του υπουργού Υγείας

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Αντώνης Καραβάς

Οι επιλογές του υπουργού Υγείας που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είτε πρόκειται για καθυστερήσεις και άστοχες πολιτικές πρωτοβουλίες είτε για διορισμούς υπηρεσιακών παραγόντων που υπηρέτησαν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές, είναι συνδεδεμένες με το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η συμφωνία στο Eurogroup.

Η κατάργηση του 5ευρω και του 1 ευρώ στη συνταγή, δηλ. δεσμεύσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν προχωράνε μέχρι να βρεθούν τα «ισοδύναμα μέτρα». Ακόμη και για τη λειτουργία των νοσοκομείων που υπάρχουν τώρα –πολύ περισσότερο για να επαναλειτουργήσουν όσα είχαν κλείσει– χρειάζονται άμεσα μαζικές προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών-τριών, αλλά και γιατρών. Αντίθετα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποτάσσεται στο σχέδιο για 1.000 το πολύ προσλήψεις, αφού από τις 15.000, που προέβλεπε για όλο το Δημόσιο ο προϋπολογισμός του Σαμαρά, αφαιρούνται οι προς επαναπρόσληψη απολυμένοι και διαθέσιμοι.

Αρνητικό περιβάλλον
Η πιστή υποταγή στη λίστα Βαρουφάκη δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις, όπως τη μισθολογική καθήλωση και την αναβολή της οικονομικής ανακούφισης από τα χαράτσια και τους φόρους και η καθυστέρηση αποπληρωμής εφημεριών και υπερωριών που οφείλονται σε γιατρούς. Αλλά και την μη επανάκτηση των υποστηρικτικών λειτουργιών (φύλαξη, καθαριότητα κ.ά.) και την παραμονή των εργολάβων στα νοσοκομεία. 
Όλα τα παραπάνω είναι επιλογές που έχουν με σαφήνεια διαμορφώσει  αρνητικό περιβάλλον ως προς τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως προς τα αιτήματα των συνδικάτων.
Στη βάση αυτή βρίσκονται και οι μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις στο υπουργείο Υγείας. Ο Παν. Κουρουμπλής επέλεξε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανεξάρτητου από τον έλεγχο του κόμματος και των οργανώσεών του. Διόρισε σε καίριες θέσεις μνημονιακούς υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως στη Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας, στις βασικές Υγειονομικές Περιφέρειες και στους οργανισμούς.
Έχει επίσης διατηρήσει στη θέση τους τις διοικήσεις των νοσοκομείων που, σαν να μην τρέχει τίποτα, προβαίνουν σε διορισμούς προϊσταμένων, σε μετακινήσεις, σε ανανεώσεις συμβάσεων κ.λπ. Διατηρεί αγαστές σχέσεις με γραφειοκρατικά συνδικάτα (ΕΝΕ, ΠΑΣΥΝΟ κ.λπ.) και με τους γαλαζοπράσινους συνδικαλιστές που μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο «σαν στο σπίτι τους», ενώ αντίθετα υπάρχει δυσχέρεια στο να γίνουν συναντήσεις με τις οργανώσεις του κόμματος και τα συνδικάτα.
Πραγματοποίησε σοσιαλφιλελεύθερες εξαγγελίες για τη διατήρηση της ΕΣΑΝ, για τους ειδικευόμενους νοσηλευτές, για τη συμμετοχή στα φάρμακα ανάλογα με το εισόδημα. Αποφάσισε, σε αντίθεση με τα σωματεία και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει η παραχώρηση του Σπηλιοπούλειου κτιρίου του νοσοκομείου «Σωτηρία» στο πανεπιστήμιο μέσω της αρχιεπισκοπής. Αναγνώρισε χρέος ύψους 12,5 εκατ. ευρώ του υπουργείου Υγείας προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για το Ντινάν, ενώ, μετά από αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ από τους συνδικαλιστές της υγείας, πήρε πίσω την αρχική του πρόθεση για τομεοποίηση της ψυχικής υγείας με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Οι παρατάξεις
Η κατάσταση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας και την ανοχή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής στην πράξη της αντίληψης της πολιτικής των συμμαχιών «εθνικής-κοινωνικής σωτηρίας για να σώσουμε το ΕΣΥ» σε αντίθεση με την πολιτική ρήξης και ανατροπής με το μνημονιακό κατεστημένο και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εάν δεν αλλάξει άμεσα γραμμή πλεύσης o υπουργός Υγείας με βάση τις εξαγγελίες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση με τα συνδικάτα, αλλά και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναπόφευκτη. 
Στα συνδικάτα η γραμμή της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είναι ευθυγραμμισμένη με το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου για «αριστερή παρένθεση», με παράλληλο εσωτερικό χτύπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή τους είναι η κοινή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «εξαπάτηση του λαού», για «συνέχεια των μνημονίων» και απαιτώντας «λύση εδώ και τώρα όλων των αιτημάτων», ενώ κατηγορούν το ΜΕΤΑ για  «κυβερνητικό συνδικαλισμό». Το ΠΑΜΕ έχει επίσης μια παρόμοια στάση, καθώς με «αριστερό φλας» καταλήγει σε συμπόρευση με το συνδικαλιστικό μπλοκ των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, ούτε έχει χαθεί. Όλα είναι ανοιχτά και μπροστά μας. Ο κόσμος στα νοσοκομεία στηρίζει την κυβέρνηση απέναντι στις επιθέσεις των δανειστών και της ΕΕ και δίνει πίστωση χρόνου, αλλά απαιτεί να δει και αλλαγές στη ζωή του. Η δράση της πολιτικής και συνδικαλιστικής ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν πρέπει να είναι της αναμονής και της ανοχής, αλλά ούτε να επιδιώκει να αποδεικνύει διαρκώς ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί».
Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή επίθεση από «τα δεξιά και από τα πάνω», οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βάση του κόμματος και των συνδικάτων οφείλουν να τοποθετηθούν από «τα αριστερά και από τα κάτω» στηρίζοντας κάθε φιλεργατικό μέτρο, πιέζοντας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, όταν υπάρχουν υποχωρήσεις, και να μη διστάζουν να στέκονται αγωνιστικά απέναντι σε πρόσωπα και πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχτούν σαν άμεσες προτεραιότητες είναι η ρήξη με το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό και ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης και επιλογής προϊσταμένων, με αποφασιστική συμμετοχή και ρόλο των εργαζομένων.
Αιτήματα
Χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν σε πρώτη φάση οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το ΕΚΑΒ και τα τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο. Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία τουλάχιστον στο επίπεδο του 2014. Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και άμεση και τακτική καταβολή των δεδουλευμένων. Κρατικός συγκεντρωτικός έλεγχος στις προμήθειες, «απέλαση» των εργολάβων και προκήρυξη μόνιμων θέσεων για όλες τις υποστηρικτικές λειτουργίες και κυρίως ελεύθερη πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πληρωμή, με άμεση κατάργηση του 5ευρω  και του 1 ευρώ ανά συνταγή, όπως και μεγάλη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.
Πιστεύουμε ότι ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» στους εργασιακούς χώρους θα πρέπει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Η απόφαση του ΓΣ του ΜΕΤΑ, καθώς και τα αιτήματα, το πρόγραμμα δράσης (με γύρο πανελλαδικών γενικών συνελεύσεων, τοπικές δράσεις των σωματείων ενάντια σε κλεισίματα τμημάτων) για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ και τοπικές πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων για τη συγκρότηση μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας –με κύριο αίτημα την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων– καθώς και οι οργανωτικές και καταστατικές προτάσεις του ΜΕΤΑ υγειονομικών στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία