Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 συνεχίζουν τον αγώνα

Φωτογραφία

Βρισκόμαστε εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς να έχουμε αναστείλει ούτε μία από τις διαδικασίες αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας: επαναπρόσληψη όλων των απολυόμενων εργαζομένων και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ως πραγματικά δημόσιας και όχι κρατικής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μιχάλης Κωνσταντινίδης*

Βρισκόμαστε εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς να έχουμε αναστείλει ούτε μία από τις διαδικασίες αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας: επαναπρόσληψη όλων των απολυόμενων εργαζομένων και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ως πραγματικά δημόσιας και όχι κρατικής. 
Αγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τόσο τη σύνδεσή μας με τα άλλα κινήματα, όπως η συμμετοχή μας στη μεγάλη διαδήλωση για τις Σκουριές το Σάββατο 28/3, όσο και τη συμμετοχή μας στο Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης στις 3-6/4. Την παρουσία μας σε πανεπιστημιακά μαθήματα, όπως αυτό στο Ψυχολογικό του ΑΠΘ, όπου αναφέραμε τις πολλές πτυχές του πολύμηνου αγώνα μας, αλλά και το πλήθος επισκέψεων που δεχόμαστε στα κτίρια της ΕΡΤ3 (από σχολεία και συλλογικότητες από το εξωτερικό). Τις πολύμορφες εκδηλώσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και αφορούν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από βιβλιοπαρουσιάσεις μέχρι και καλλιτεχνικά δρώμενα. Τέλος, την 24ωρη εκπομπή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, με πλήθος ζωντανών εκπομπών, που αναφέρονται σε όλο το φάσμα των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. 
 Έχουμε κάνει ήδη την κριτική μας στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση, και περιμένουμε να παρέμβουμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο. 
Οι γενικές μας συνελεύσεις αποφασίζουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας και οι κάθε φορά εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας το παρουσιάζουν στις αρμόδιες αρχές (υπουργείο, Βουλή). Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε αδιαμεσολάβητα από συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και μόνιμους εκπροσώπους εργαζομένων, που διαβουλεύονται με τις αρχές ερήμην των εργαζομένων. 
Κριτική στο νομοσχέδιο
Τα κύρια σημεία όπου επικεντρώθηκε η κριτική μας στο επίμαχο νομοσχέδιο και τα οποία ελπίζουμε να αλλάξουν είναι:
• Η διαβεβαίωση –που δεν δίνεται στο ν/σ– ότι θα επιστρέψουν όλες οι δομές της ΕΡΤ, που είναι τα τρία τηλεοπτικά κανάλια, όλα τα ραδιόφωνα και όλες οι ΕΡΑ, ο ιντερνετικός χώρος, τα μουσικά σύνολα και η Ραδιοτηλεόραση.
• Η αυτοτέλεια και αυτοδυναμία της ΕΡΤ3, με εκπομπή πλήρους και άρτιου προγράμματος. Να έχει, δηλαδή, δική της Γενική Διεύθυνση και αναλογική οικονομική ενίσχυση (βάσει του δυναμικού της) από το ανταποδοτικό τέλος.
• Το διοικητικό μοντέλο που προτείνεται είναι έντονα συγκεντρωτικό και ιεραρχικό με προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Αντ’ αυτού, προτείνουμε οι εκπρόσωποι των επιμέρους δομών να εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, οι οποίες θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην όλη λειτουργία της ΕΡΤ. 
 Προτείνουμε επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών για τα εργασιακά. Διεκδικούμε ακόμα την ενσωμάτωση των αλληλέγγυων που συμμετείχαν ενεργά στην πολύμηνη λειτουργία του προγράμματος της Ελεύθερης ΕΡΤ, στο πλαίσιο του αυτοδιαχειριζόμενου αγώνα των αγωνιζόμενων εργαζομένων.
Προτείνουμε, επίσης, το ανταποδοτικό τέλος των 3€ να αφορά αποκλειστικά στη λειτουργία της ΕΡΤ (να μην αποπληρώνεται, δηλαδή, το χρέος από το ανταποδοτικό, όπως γίνεται τώρα με τη ΝΕΡΙΤ).
Επιπλέον κρίνουμε απαραίτητη τη διασφάλιση της αδιαμεσολάβητης, αυτοθεσμισμένης και απρόσκοπτης συμμετοχής της κοινωνίας και των κινημάτων στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου, στο πλαίσιο της ανάγκης για συνδιαμόρφωση της «γενικότερης φιλοσοφίας του εκπεμπόμενου προγράμματος» της ΕΡΤ. Τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου συγκροτούνται με καθολική ψηφοφορία σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας. 
Εκπρόσωποι εργαζομένων
Τέλος, διεκδικούμε οι εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΠΡΩΤΟ Δ.Σ. της εταιρείας να προέρχονται από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ και να εκλεγούν με πανελλαδική καθολική μυστική ψηφοφορία όλων των απολυμένων-εργαζομένων των ΕΡΤ, ΕΡΤ3 και ΕΡΑ που μετέχουν στο αυτοδιευθυνόμενο/αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα, με τη δέσμευση ο ένας να προέρχεται από την περιφέρεια.
Οι «φάροι» του αγώνα μας είναι τα κείμενα και τα ψηφίσματα των γενικών μας συνελεύσεων, η πείρα και η γνώση του πολύμηνου (κοντεύει δύο χρόνια) αυτοδιαχειριζόμενου αγώνα μας. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, η διεκδίκηση και ο αγώνας συνεχίζονται.

*Αγωνιζόμενος/απολυόμενος/εργαζόμενος  στην ΕΡΤ3

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία