Φύλλο Νο 333 (1 Απρίλη 2015)

Μία από τις «καταβολές» του λαϊκού ρεύματος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μεγάλη εκλογική νίκη και την κυβέρνηση ήταν το «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» –αυτό το προδρομικό σκίρτημα του «αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος» που επανασύνδεσε τη μαζική κινηματική πρωτοπορία, έστω θολά και αντιφατικά, με το αντικαπιταλιστικό πρόταγμα.

Μπαίνουμε ίσως στο πιο αποφασιστικό δεκαήμερο ύστερα από τις εκλογές. Η χρηματοδοτική ασφυξία του ελληνικού Δημοσίου έχει φτάσει στο οριακό σημείο όπου είναι αδύνατο πλέον να συνεχίσουν να πληρώνονται ταυτόχρονα μισθοί και συντάξεις αλλά και τοκοχρεολύσια του κρατικού χρέους, οπότε η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου αδειάζει. Είναι η ώρα που δεν μπορεί να «αγοραστεί» χρόνος και που τα διλήμματα γίνονται απόλυτα. Είναι η ώρα των μεγάλων και καθαρών αποφάσεων.

Η τακτική κατευνασμού του αντιπάλων, δηλαδή της ελληνικής άρχουσας τάξης και των μηχανισμών της από τη μια και των δανειστών από την άλλη, έφτασε στα όριά της. Αποδείχτηκε ότι ο αντίπαλος δεν κατευνάζεται και, αντίθετα, επιζητεί τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη συντριβή του προγράμματός του που ψήφισαν τα μέλη του αλλά και των εξαγγελιών της ΔΕΘ που ψήφισαν οι υποστηρικτές του.

Βρισκόμαστε εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χωρίς να έχουμε αναστείλει ούτε μία από τις διαδικασίες αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας: επαναπρόσληψη όλων των απολυόμενων εργαζομένων και επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ως πραγματικά δημόσιας και όχι κρατικής.

Για τους φιλήσυχους νοικοκυραίους, αλλά και για πολλούς εργαζόμενους που στηρίζουν την Αριστερά, δουλειά της αστυνομίας είναι να κυνηγά το έγκλημα. Όμως, τι είναι έγκλημα; Γιατί ποτέ δεν είναι στο στόχαστρο της αστυνομίας, π.χ., η παιδική εργασία και τα εργατικά ατυχήματα; Επειδή αυτά είναι εγκλήματα που διαπράττει «μονίμως και κατά συρροήν» η αστική τάξη. Γι’ αυτό, αστυνομία και δικαστήρια, δεν συνηθίζουν να τα αγγίζουν.

Άλλο ένα εργατικό «ατύχημα»:
Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 28 Μάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο άτυχος εργάτης από την Αλβανία, 39 χρονών και πατέρας ενός παιδιού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατεδάφισης μετά από πτώση.
Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία οικοδόμων, το συγκεκριμένο ατύχημα είναι ένα ακόμη έγκλημα των εργοδοτών. Στο εργοτάξιο που δούλευε ο άτυχος εργάτης δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας. Οι συνθήκες ασφαλείας στα εργοτάξια επιδεινώθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και έκτοτε οι εργοδότες αποθρασύνθηκαν τελείως.
Είναι απολύτως αναγκαίο να παρθούν όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες από την μεριά της κυβέρνησης, για την πρόσληψη του αναγκαίου ελεγκτικού προσωπικού, ώστε να πραγματοποιούνται καθημερινά οι έλεγχοι σε οικοδομές και εργοτάξια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού ήδη από τη δεκαετία του ’80 δεν ήταν παρά η αναζήτηση διεξόδου από την κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου.

Η υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας διά των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει απασχολήσει επαρκώς ως μείζον θέμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν σε απώλεια της εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας, σε κατάρρευση της παραγωγής και στην ανθρωπιστική κρίση μαζικών διαστάσεων. Και, όμως, καθορίζει καταλυτικά όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Το Σαββατοκύριακο 21-22 Μάρτη διεξήχθη το πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας. Η ΑΡΕΝ είναι το συνδικαλιστικό όχημα στο οποίο συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια. Το πανελλαδικό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τομή καθώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι έβαλε τις βάσεις για να αλλάξει η φυσιογνωμία της ΑΡΕΝ όπως μέχρι τώρα την ξέραμε.

Το 1954 ξέσπασε η επανάσταση στην Αλγερία. Οι ρίζες του Μάη του ’68 βρίσκονται, εν μέρει, στη δράση αλληλεγγύης προς την αλγερινή επανάσταση που αναπτύχθηκε μέσα στην αποικιοκρατική Γαλλία. Στη δράση αυτή πρωτοστάτησαν οι αγωνιστές του τροτσκιστικού-διεθνιστικού χώρου.
Το άρθρο αυτό του Αλέν Κριβίν –που συμμετείχε ο ίδιος στις «δύσκολες» αυτές δραστηριότητες– είναι μια ακόμα απάντηση στην τόσο προσφιλή, μέσα στην ελληνική Αριστερά, συκοφαντία ότι οι τροτσκιστές – τάχα– «μένουν αδιάφοροι» απέναντι στα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα…

Η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζόμενων τάξεων και σε βάρος του πλούτου της αστικής τάξης έγινε αντιληπτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν να καταλάβει την κυβερνητική εξουσία, ως ένα καθήκον κοινωνικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της δραματικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των υποτελών κοινωνικών τάξεων.

Λίγο πριν από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα στρατόπεδα των φασιστών και των αντιφασιστών παρατάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για την αναμέτρηση.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε σε συνεργασία με πλήθος τοπικών συλλογικοτήτων η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στου Ζωγράφου και στη Βούλα, με αφορμή την 21η Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Μέλη της συμμετείχαν σε πάνελ και αντίστοιχες συζητήσεις που διοργανώθηκαν στου Γκύζη, στους Αμπελοκήπους, στο Νέο Ηράκλειο, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και το Αγρίνιο.

Η χρονική σύμπτωση των πολέμων σε Ιράκ και Υεμένη με τις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάνει πολύ πιο εμφανή τη χαώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το κουβάρι στο οποίο έχει μπλεχτεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Κεμπέκ:
Το φοιτητικό κίνημα του Κεμπέκ, που συγκλόνισε με τη μεγαλειώδη απεργία του το 2012, είναι ξανά στους δρόμους. Τότε, στη φοιτητική απεργία συμμετείχαν 200.000 φοιτητές. Σήμερα, 50.000 φοιτητές από 40 σχολές βρίσκονται σε «ανανεούμενη γενική απεργία», αλλά η συμμετοχή αναμένεται να μεγαλώσει. Η διαδήλωση στις 2 Απρίλη θα είναι η μεγαλύτερη, με 95.000 φοιτητές να έχουν ήδη ψηφίσει να απεργήσουν εκείνη τη μέρα, ενώ άλλοι 100.000 θα ψηφίσουν αν θα μπουν στο κίνημα την επόμενη βδομάδα. Προς το παρόν, η αστυνομική αγριότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με σοκαριστικές εικόνες στα μίντια. Οι φοιτητές προσδοκούν να πυροδοτήσουν μια γενική απεργία, καθώς λήγουν οι συμβάσεις 500.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα διεκδικήσουν νέα σύμβαση.

Η κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναδεικνύει σε βασικούς κερδισμένους τη Δεξιά και την ακροδεξιά στη Γαλλία. Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, ο συσχετισμός που αποτυπώθηκε ήταν ζοφερός.