«Γρανάζι», η αριστερή φοιτητική φωνή στη Σύρο

Μικρός σύλλογος (περίπου 500 άτομα), απουσία φοιτητικών παρατάξεων, συλλογικής συνείδησης και πολιτικής συζήτησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Όλα αυτά μπορούν να περιγράψουν επαρκώς την κατάσταση του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (τΜΣΠΣ) της Σύρου. Η σύνδεση του γνωστικού του αντικειμένου (design) με την «καινοτομία» και τη συνεπαγόμενη «κοινωνική αλλαγή» ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε τον φοιτητικό σύλλογο και περιόρισε σε σημαντικό βαθμό την πολιτικοποίησή του. Σε αυτό το τοπίο, λοιπόν, νομιμοποιήθηκε η αποστροφή στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση και ποινικοποιήθηκε η Αριστερά, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης, ενώ προτάσεις όπως η υποβάθμιση των ΓΣ μέσω της αξιοποίησης του Ίντερνετ θα μπορούσαν να γίνουν από φοιτητές που σκέφτονται «καινοτόμα» ως «ελεύθερα άτομα», και όχι από κάποιον ΔΑΠίτη.
Έτσι, η ύπαρξη της Αριστεράς ήταν πιο αναγκαία από ποτέ. Με συντρόφους του Κόκκινου Δικτύου και ανένταχτους δημιουργήσαμε φέτος το «Γρανάζι», το μοναδικό αριστερό σχήμα που παρεμβαίνει και επιχειρεί να ανοίξει στο σύλλογο πολιτικές συζητήσεις γύρω από ζητήματα που αφορούν άμεσα τους φοιτητές (ρυθμοί σπουδών, φοιτητική μέριμνα, εργασιακά δικαιώματα) και να κάνει σαφές πως τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, δεν προκαλούνται συγκυριακά από ορισμένα άτομα (και επομένως δεν αρκούν «έξυπνες» λύσεις από «ειδικούς»), αλλά προβλήματα που προκαλούνται από τη δομή του οικονομικού συστήματος, τις ελίτ που αυτό εξυπηρετεί, και τις πολιτικές που τις εκφράζουν.
Η διεξαγωγή, π.χ., του TEDx University Of Aegean, το οποίο διοργανώνεται κατά κύριο λόγο από φοιτητές του τΜΣΠΣ, επιχειρεί να «διαδώσει αξιόλογες ιδέες». Ωστόσο, οι ιδέες αυτές δεν περιλαμβάνουν ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες, ούτε καν ιδέες που αμφισβητούν έστω και λίγο την καθεστηκυία τάξη, και άρα αποτελούν ιδέες που δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των εθελοντών που το διοργανώνουν, το «event» αυτό γίνεται για να προπαγανδίσει τις ίδιες βαρετές ιδέες και αξίες που συμπυκνώνονται στο μότο «δούλεψε σκληρά και θα φτάσεις ψηλά».
Αξιολογώντας τα παραπάνω και επιχειρώντας να σπάσουμε τη λυκειακή παράδοση χρόνων του ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές, εμείς κατεβαίνουμε με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας τη συσπείρωση όλων όσων μέσα από τη συλλογική οργάνωση επιθυμούν να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο και να αγωνιστούν ενάντια στο ασφυκτικό πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ, με την απαίτηση να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην κοινωνία, χωρίς να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών.  

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία