Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Στη Θεσσαλονίκη μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας ξάπλωσαν μέσα σε μαύρες σακούλες στην παραλία για να δώσουν ένα και μόνο μήνυμα: η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της για να μην υπάρξουν άλλοι πνιγμοί. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Αυτό έγινε στις 25 Απρίλη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην πολιτική της κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανάλογες δράσεις έγιναν και στην Αθήνα, τη Λάρισα, την Πρέβεζα και σε άλλες πόλεις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που ήρθαν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα από τη Συρία, εντοπίστηκαν και μερικοί, οι οποίοι μιλούν ελληνικά. Πρόκειται για Έλληνες που, μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, δεν τα κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα και πήγαν στη Συρία. Τώρα, κυνηγημένοι πάλι, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Μικρές ανθρώπινες ιστορίες που υπερβαίνουν τα παραδοσιακά στεγανά και προκαλούν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες στους εθνικιστές απ’ όπου κι αν προέρχονται.

***

«Μην ξεγελιέστε, αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες. Μπορεί να μοιάζουν κάπως με Αιθιοπία του Μπομπ Γκέλντολφ εν έτει 1984, όμως είναι φτιαγμένοι έτσι που να επιβιώνουν και από πυρηνική έκρηξη». Αυτά γράφτηκαν στην αγγλική εφημερίδα «Sun». Όσο θα βαθαίνει η κρίση, τόσο θα χρησιμοποιούνται οι μετανάστες ως εξιλαστήρια θύματα. Το έχουμε μάθει το παραμύθι...

***

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας μετανάστης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στα τέλη Απρίλη στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο για Ιταλία. Ο άτυχος άντρας κρύφτηκε στο κάτω μέρος ενός λεωφορείου και συγκεκριμένα στα αξόνιά του. Όταν, όμως, το όχημα έβαλε μπροστά ο μετανάστης εγκλωβίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Γιατί οι μετανάστες δεν πεθαίνουν μόνο κατά την είσοδό τους στη χώρα, αλλά και στην προσπάθειά τους να φύγουν...

***

Η αλήθεια έλαμψε για τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αλλά 79 χρόνια μετά το έγκλημα. Στο φως βγήκε για πρώτη φορά το έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο μεγάλος ποιητής δολοφονήθηκε με επίσημη εντολή από το καθεστώς της ισπανικής χούντας, έναν μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου το καλοκαίρι του 1936.

***

Επίθεση με μαρμελάδα δέχτηκε ο επικεφαλής της Frontex Κλάους Ρέσλερ, από διαδηλωτές έξω από το σημείο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του οργανισμού. Οι διαδηλωτές, διαμαρτύρονταν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο θάλασσα σε υγρό τάφο μεταναστών. Πώς το λέει το σύνθημα; Frontex σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία