Φύλλο Νο 335 (29 Απρίλη 2015)

Σ το κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής έγινε στις 21 Απρίλη η εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, το Τμήμα Δικαιωμάτων και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επεξεργασίες του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκαν στον τόμο «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο», προκαλούν σημαντικές ανατροπές στον ιδεολογικοπολιτικό πυρήνα που διαμόρφωσε τόσο τις μεταπολεμικές όσο και τις μεταπολιτευτικές «γενιές» των μελών και στελεχών ενός μεγάλου τμήματος του κομουνιστικού κινήματος: του ΚΚΕ (της εποχής του λεγόμενου «σοβιετικού μαρξισμού»), αλλά και του ευρωκομουνισμού ή του «σταλινογενούς» μαοϊσμού...

Στη Θεσσαλονίκη μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας ξάπλωσαν μέσα σε μαύρες σακούλες στην παραλία για να δώσουν ένα και μόνο μήνυμα: η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της για να μην υπάρξουν άλλοι πνιγμοί. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Αυτό έγινε στις 25 Απρίλη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην πολιτική της κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανάλογες δράσεις έγιναν και στην Αθήνα, τη Λάρισα, την Πρέβεζα και σε άλλες πόλεις.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι οι κτηνωδίες και τα μαζικά εγκλήματα των ναζί και των συμμάχων τους: το Ολοκαύτωμα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα καμένα χωριά σε αντίποινα για τους αντάρτες, η σβάστικα και η παρέλαση τρόμου των Ες-Ες.

Σε ρατσιστικές επιθέσεις που άρχισαν από τα τέλη Μάρτη και συνεχίστηκαν έως τα τέλη Απρίλη, κυρίως στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Ντέρμπαν, μαύροι Νοτιοαφρικανοί λιντσάρισαν επίσης μαύρους μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες. Δολοφονήθηκαν τουλάχιστον οκτώ μετανάστες, ενώ χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους για να γλιτώσουν. Είχαν προηγηθεί άλλες δολοφονικές επιθέσεις μαύρων εναντίον μαύρων τον Γενάρη στο Σοβέτο.

Στις αρχές Απρίλη, η αποτρόπαια δολοφονία 148 φοιτητών στην Κένυα έστρεψε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στη σομαλική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ. Η Αλ Σαμπάμπ είχε ξανααπασχολήσει τα ΜΜΕ με την επίθεση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Οι επιθέσεις της ενάντια σε αμάχους είναι συχνές, αλλά τα δύο περιστατικά απασχόλησαν τα ΜΜΕ γιατί τα θύματα ήταν είτε χριστιανοί (στο πρόσφατο μακελειό) είτε Ευρωπαίοι τουρίστες (στο Ναϊρόμπι).

Οι κάλπες που στήθηκαν για τις προεδρικές εκλογές στη βόρεια Κύπρο επιφύλασσαν μια έκπληξη. Με ποσοστό 60,5%, ο κεντροαριστερός Μουσταφά Ακιντζί επικράτησε οριστικά επί του δεξιού εθνικιστή Ντερβίς Έρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 26/4. Πού οφείλεται, όμως, η εκλογική ανατροπή;

Βέλγιο: Την Τετάρτη 22 Απρίλη, η μία από τις τρεις μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες του Βελγίου οργάνωσε απεργία στον δημόσιο τομέα. Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν ενώ πολλές υπηρεσίες έμειναν κλειστές. Τα συνδικάτα παλεύουν ενάντια στα μέτρα της δεξιάς κυβέρνησης, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το πάγωμα των μισθών, και η απεργία ξαναέπιασε το νήμα των διαδοχικών κινητοποιήσεων που είχαν οργανωθεί στα τέλη του 2014.

Η  9η διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (TTIP), που διεξήχθη στις 20-24 Απρίλη στη Νέα Υόρκη, περιβλήθηκε, όπως και οι προηγούμενες οκτώ, από πλήρη μυστικότητα, ώστε οι λαοί της ΕΕ και των ΗΠΑ να μην πληροφορηθούν για τα θέματα που συζητήθηκαν και για τις συνακόλουθες συνέπειες στις ζωές όλων.

Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μάη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει φέτος στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός). Η αυξανόμενη προσέλευση του κόσμου όλα τα προηγούμενα χρόνια στις Αντιρατσιστικές Γιορτές καθώς και οι αυξημένες πολιτικές και πολιτιστικές ανάγκες της φετινής Γιορτής οδήγησαν τους διοργανωτές στην επιλογή του φιλόξενου χώρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για πρώτη φορά.

Την πρώτη μέρα του Απρίλη, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξήγγειλε, επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας, την κατάργηση των χαρατσιών και τις 4.500 προσλήψεις για το 2015.

Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ: Την ώρα που η εφημερίδα μας έμπαινε για εκτύπωση στο τυπογραφείο αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης είναι πολύ σημαντικό γεγονός για το κίνημα. Το νομοσχέδιο, παρά τα όποια κενά, είναι σε θετική κατεύθυνση και ανοίγει το δρόμο για να υπάρξει μια πραγματικά δημόσια ΕΡΤ.
Ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να αποκατασταθεί πλήρως το μαύρο που είχε πέσει στην ΕΡΤ είναι η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που δούλευαν στην ΕΡΤ όταν έκλεισε και οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο απλά θα μοριοδοτηθούν όταν γίνουν προσλήψεις στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Από τον σχετικό διάλογο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φαίνεται ότι στα θετικά είναι και η πλήρης επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ, των τριών τηλεοπτικών καναλιών, όλων των ραδιοφώνων και όλων των ΕΡΑ, του ιντερνετικού χώρου, των μουσικών συνόλων και της Ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται πλήρως το αίτημα των εργαζομένων της ΕΡΤ 3 για πλήρη αυτοτέλεια και αυτοδυναμία του καναλιού.

Η μετανάστευση είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Σε όλη τη διάρκεια της προϊστορίας οι πληθυσμοί μετακινούνταν διαρκώς, με κίνητρο την αναζήτηση τροφής –δηλαδή την επιβίωση.

Έτυχε μεγάλης αναπαραγωγής άρθρο του Mark Gilbert στο Bloomberg που, ξεκινώντας από ένα απόφθεγμα του Βιτγκενστάιν, υπογραμμίζει την αβεβαιότητα της διεθνούς ελίτ των αγορών απέναντι στην τελευταία φάση της ελληνικής κρίσης: «Η Ελλάδα δεν είναι κάτι, αλλά δεν είναι και τίποτα», είναι ο τίτλος που συμπυκνώνει το συμπέρασμά του. Ο ίδιος ο Βιτγκενστάιν έλεγε ότι «το να προσπαθήσεις να συζητήσεις για προσωπικά βιώματα όπως ο πόνος δεν είναι κάτι, αλλά ούτε και τίποτα».

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
Ενισχύεται η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το αυταρχικό καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο. Ο Αιγύπτιος δικτάτορας που εξοντώνει αγωνιστές και ξεριζώνει τις κατακτήσεις της αραβικής επανάστασης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Π. Καμμένο και τον Π. Παυλόπουλο στο Κάιρο. Ο καθορισμός της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών επαφών, όπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Οι συζητήσεις κατέληξαν στη σύσταση επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα «άμυνας» και επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής τέθηκαν οι υπουργοί Εθνικής «Άμυνας» των δύο χωρών, οι δε εργασίες της θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η όξυνση των ανταγωνισμών στην Α. Μεσόγειο και το κυνήγι μεταναστών και «τζιχαντιστών», συνεπάγονται «στρατιωτική ετοιμότητα». Στις 29/4 προγραμματιζόταν να γίνει στη Λευκωσία νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με τα ζητήματα της ΑΟΖ και των θαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο να εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αναλογίζονται στην κυβέρνηση το πού μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι με τη φωτιά στην περιοχή, με την ενίσχυση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, που καταλήγει πάντα στην υποστήριξη των συμφερόντων του δυτικού ιμπεριαλισμού; Αυτό εννοούν με τον όρο «ανεξάρτητη, πολυδιάστατη-φιλειρηνική εξωτερική πολιτική»;

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η εντύπωση ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Το καθεστώς της ίδιας της διαπραγμάτευσης, πέρα από διαρροές, σκοπιμότητες, δηλώσεις και μιντιακή διαχείριση, παραμένει στάσιμο ως προς τη μη εκταμίευση χρημάτων από την τρόικα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για την πληρωμή μισθών, συντάξεων αλλά και των δανειστών. Η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να στραγγίξει τα διαθέσιμα του Δημοσίου, φτάνοντας γι’ αυτό ακόμη και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το –ομολογημένο επισήμως πλέον– λάθος της κυβέρνησης να μη διασφαλίσει έστω χρηματοδότηση υπογράφοντας τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αποδείχτηκε τρομερά αποτελεσματικό όπλο εκβιασμού στα χέρια των δανειστών.

«Αν το σχέδιο ήταν να απομονωθεί η Γερμανία, το αποτέλεσμα είναι ότι απομονώθηκε η Ελλάδα». Τέτοιες δηλώσεις εκφράζουν πλέον το κλίμα αυτοπεποίθησης που αναδίδεται από τη γερμανική καγκελαρία. Και πράγματι, οι δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, ποτέ δεν ήταν πιο «συντονισμένοι» στη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η στάση των δανειστών –αξιοποιώντας την «παράδοση» της καταστροφικής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και τα μεγάλα λάθη της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη– οδηγεί την κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» σε μια θανάσιμη παγίδα:
Να οφείλει να πληρώνει «στο ακέραιο και εγκαίρως» κολοσσιαίες διαδοχικές δόσεις τοκοχρεολυσίων κρατικού χρέους, αλλά και τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την κοινωνία, αποκλειστικά με «εσωτερικούς» πόρους και μάλιστα με δρακόντειους περιορισμούς στον εσωτερικό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα που «ανακεφαλαιοποιήθηκε» με δεκάδες δισ. ευρώ που χρεώθηκαν στο δημόσιο χρέος, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στο στήσιμο της στραγγαλιστικής μηχανής που σήμερα μας απειλεί.