Μνημόνιο υπέρ της δημόσιας Υγείας

Φωτογραφία

Την πρώτη μέρα του Απρίλη, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εξήγγειλε, επισκεπτόμενος το υπουργείο Υγείας, την κατάργηση των χαρατσιών και τις 4.500 προσλήψεις για το 2015.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Αυτές οι εξαγγελίες είναι σε σωστή κατεύθυνση και δίνουν τη δυνατότητα σε όλους μας, εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, χρήστες των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και ακόμη και στους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, να παλέψουμε ώστε αυτές να γίνουν πράξη και ταυτόχρονα να υπάρξει πίεση προς την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Η άμεση κατάργηση του 5ευρου πρέπει να συμπληρωθεί εξίσου άμεσα με την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή και την ίδρυση δημόσιου δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας ανοιχτού και δωρεάν για όλους.
Η οικονομική ασφυξία που έχουν επιβάλει οι δανειστές και η οποία επιδεινώθηκε από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη έφερε κακά μαντάτα. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία μειώθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,8 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2015, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα μάλιστα που οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τα 2.000.000, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η προσέλευση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. Η κατάργηση των χαρατσιών, οι 4.500 προσλήψεις και οι δομές δημόσιας υγείας απειλούνται από την έκβαση των «διαπραγματεύσεων» με τους «εταίρους». 
Την ίδια ώρα, οι μνημονιακές διοικήσεις, που δεν έχουν απομακρυνθεί, συνεχίζουν απτόητες τη «βρόμικη» δουλειά για την οποία είχαν τοποθετηθεί σε αυτά τα πόστα, ενώ κάθε λογής εργολάβοι λεηλατούν το δημόσιο σύστημα υγείας και καταπατούν βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών, των φυλάκων κ.ά. εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.
Είναι απαραίτητο οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει πράξη ένα νέο μνημόνιο υπέρ της δημόσιας υγείας.
Στα νοσοκομεία οι γιατροί διεκδίκησαν και διεκδικούν την καταβολή των απλήρωτων εφημεριών. Λεφτά υπάρχουν για να αποπληρωθούν πλήρως οι εφημερίες των γιατρών και να χρηματοδοτηθεί η δημόσια υγεία. Φορολογώντας τα τεράστια κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ή επανακρατικοποιώντας οργανισμούς όπως ο ΟΠΑΠ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικοί, οφείλουν από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να συμβάλουν, ενημερώνοντας τον κόσμο και με γενικές συνελεύσεις, στην προσπάθεια για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

 

Να ξηλωθούν οι μνημονιακές διοικήσεις - Το παράδειγμα του Αμαλία Φλέμιγκ

Ισχυρίζονται πολλοί ότι λόγω των χρημάτων που πρέπει να δοθούν ως αποζημίωση στους διοικητές των νοσοκομείων δεν είναι δυνατή προσωρινά η αλλαγή τους. Το παράδειγμα όμως του πώς δρα μια διοίκηση με μνημονιακή λογική, όπως του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι πολύ διδακτικό και δείχνει ότι η αλλαγή επείγει. 
Στα μέσα του Απρίλη, η διοίκηση του Αμαλία Φλέμιγκ έδωσε και πάλι εντολή να απομακρυνθεί εξοπλισμός από την πτέρυγα Μπόμπολα του νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη πτέρυγα, που το κλείσιμό της είχε αποφευχθεί με μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου και κατοίκων των γύρω από το νοσοκομείο περιοχών, λειτουργούν τώρα πια μόνο τα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια. Οι εξοπλισμένοι θάλαμοι παραμένουν άδειοι, ενώ τα χειρουργεία αραχνιάζουν.
Η διοίκηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σωματείου των εργαζομένων δεν προχώρησε σε φύλαξη του χώρου, δηλαδή της δημόσιας περιουσίας. Και με αφορμή την παραβίαση του κτιρίου και κάποιες λίγες καταστροφές που έγιναν, βρήκε την ευκαιρία να βάλει πάλι μπρος τη μνημονιακή επιταγή για σταδιακό κλείσιμο του νοσοκομείου. Στην αρχή έδωσε εντολή να διαφυλαχθούν τα μηχανήματα ξηλώνοντάς τα, με στόχο να τα μεταφέρει αλλού, κάτι που σταμάτησε με παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων. Αν ολοκληρωνόταν αυτή η διαδικασία, τότε η πτέρυγα δεν θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει όπως έχει δεσμευθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό, που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η αποψίλωση τεχνολογικού εξοπλισμού, υπήρξε στις 22 Απρίλη η προσπάθεια να αφαιρεθεί από την πτέρυγα Μπόμπολα εξοπλισμός πληροφορικής. Όσο το υπουργείο δεν προχωράει στην αντικατάσταση αυτών των διοικήσεων, τόσο θα εκτίθεται στα μάτια των εργαζομένων η κυβέρνηση.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να γίνουν πράξη οι πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα μνημόνιο υπέρ της δημόσιας υγείας ακόμη κι αν χρειαστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να μη δώσει ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούνται οι μνημονιακοί διοικητές.

 

Νίκη ενάντια στον εργολάβο

Την Τετάρτη 22 Απρίλη, οι απλήρωτες καθαρίστριες του νοσοκομείου Αττικόν που δουλεύουν για λογαριασμό της εταιρείας Αναδομική πέτυχαν μια σημαντική νίκη. Ύστερα από δύο μέρες απεργία, με τη συμπαράσταση των μόνιμων συναδέλφων τους στο νοσοκομείο, της ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού) και μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τις οργανώσεις της Δυτικής Αθήνας, υποχρέωσαν την εταιρεία να δεσμευθεί, κάτι που έγινε πράξη τελικά, για την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών που τους όφειλε.
Η εργολαβική εταιρεία εκβίασε ότι θα φτιάξει απεργοσπαστικό μηχανισμό, απείλησε έμμεσα με απολύσεις, επιτέθηκε φραστικά στους συμπαραστάτες, αλλά δεν λύγισε τις καθαρίστριες, που δούλεψαν και για...  λογαριασμό των συναδέλφων τους φυλάκων –ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και τη φύλαξη του νοσοκομείου– που ήταν επίσης απλήρωτοι για δύο μήνες.
Το σύγχρονο δουλεμπόριο (στο Αττικόν δουλεύουν 6ήμερο και 6.40 ώρες την ημέρα για 440 ευρώ) πρέπει να σταματήσει. Διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας αυτών των εργαζομένων με τη μετατροπή τους σε μόνιμου προσωπικού του νοσοκομείου και καταργώντας τις εργολαβίες. Τέτοιες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να γίνονται πλήρως αποδεκτές από την κοινωνία όταν καλύπτουν τέτοιες πληγές!

 

Ευρεία σύσκεψη για τα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική

Το Σάββατο 9 Μάη και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Παιανίας-Γλυκών Νερών (Ιωάννου Μεταξά 21 στην Παιανία) ευρεία σύσκεψη κομματικών μελών και στελεχών με αντικείμενο την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) των γύρω περιοχών. 
Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τις Οργανώσεις Μελών Παιανίας, Κορωπίου, Σπάτων και Μαρκόπουλου και αποτελεί συνέχεια στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει προεκλογικά με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων των ΚΥ, τα οποία δεν έχουν μειωθεί, και με στόχο να αναδειχθούν και να γίνουν κέντρο μιας συστηματικής δράσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των ΚΥ.
Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συμβάλουν ώστε να οργανωθεί και να στηριχθεί ένα πλατύ και μαζικό κίνημα που θα κάνει αγώνα για την υπεράσπιση των ΚΥ, που θα κάνει διεκδικητικά δική του υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της υγείας, ενάντια στα σχέδια των δανειστών και των καπιταλιστών που θεωρούν την υγεία εμπόρευμα και επιχειρηματικό προϊόν στην υπηρεσία της αύξησης των κερδών τους

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία