Στη Γεωπονική Σχολή η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή

Φωτογραφία

Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μάη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει φέτος στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός). Η αυξανόμενη προσέλευση του κόσμου όλα τα προηγούμενα χρόνια στις Αντιρατσιστικές Γιορτές καθώς και οι αυξημένες πολιτικές και πολιτιστικές ανάγκες της φετινής Γιορτής οδήγησαν τους διοργανωτές στην επιλογή του φιλόξενου χώρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για πρώτη φορά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή γίνεται την ώρα που η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά και νέα πολεμικά μέτρα από την ηγεσία της ΕΕ, ενώ επανέρχεται δριμύτερη η ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα από τα μεγάλα εγχώρια ΜΜΕ, τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και τους νεοναζί. Την ίδια στιγμή, η απελευθέρωση μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η δηλωμένη πρόθεση δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων από τη νέα κυβέρνηση και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, δημιουργούν προσδοκίες και ελπίδες σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκαν ως «λαθρομετανάστες» που έπρεπε να υποστούν τα πάνδεινα στα σύνορα και στην ενδοχώρα. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τα μέτρα εξανθρωπισμού και αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος, μαζί με εξαγγελίες ρυθμίσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, επαναφέρουν τη δημόσια συζήτηση για τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων με όρους στοιχειώδους λογικής και δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης των νεοναζί με την παραδειγματική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της φασιστικής συμμορίας, συνεπικουρούντος του αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς. Όλα αυτά θα αποτελέσουν θέματα των συζητήσεων στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή.
Αναβαθμισμένο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης. Θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα όπως η Μάρθα Φριντζήλα και οι Kubara Project, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Ηλίας Βαμβακούσης, οι Sazman Orchestar που θα εμφανιστούν το Σάββατο 30 Μάη, ενώ οι Illegal Operation, οι Majic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, οι «Σπυριδούλα» και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική Latin μπάντα της θα τραγουδήσουν μαζί μας την Κυριακή 31 Μάη. 
Στο χώρο των προβολών οι επισκέπτες της 9ης Γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε πρώτη πανελλαδική προβολή τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί», που σύμφωνα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκεται μέσα στην ομάδα ταινιών που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο της Ακαδημίας. 
Το πολιτιστικό τμήμα της Γιορτής συμπληρώνεται από εκθέσεις γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων, έκθεση φωτογραφίας από Έλληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από τον κόσμο. 
Η φετινή Γιορτή διοργανώνεται με την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του ραδιοσταθμού 105,5 στο Κόκκινο και θα έχει σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η ΕΡΤopen.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία