Εγκληματική οργάνωση η ΧΑ, λέει η πολιτική αγωγή

Φωτογραφία

Πάλι προσκόμματα από την υπεράσπιση των νεοναζί

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έφη Γαρίδη

Η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τις δύο διακοπές συνεχίστηκε στις 12 Μάη. Πάγιο αίτημα της πολιτικής αγωγής παραμένει η μεταφορά του χώρου διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από την πλευρά των χρυσαυγιτών να καθυστερούν οι διαδικασίες. 
Όσον αφορά στο αίτημα μεταφοράς, απ’ ό,τι φαίνεται θα ικανοποιηθεί αλλά... από Σεπτέμβρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με δήλωσή του ενημέρωσε ότι είναι υπό κατασκευή νέα αίθουσα στο Εφετείο με σκοπό τη διεξαγωγή της δίκης εκεί, αλλά η ολοκλήρωσή της αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβρη. Δηλώνει επίσης διατεθειμένος να αναζητήσει προσωρινή λύση για το μεσοδιάστημα. Ωστόσο οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής επισήμαναν στο δικαστήριο ότι ο υπουργός δεν μπορεί αυτοβούλως να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής και ότι πρέπει να προηγηθεί αίτημα του δικαστηρίου. Ωστόσο η πρόεδρος απάντησε πως το δικαστήριο θα μεταφερθεί αμέσως μόλις είναι έτοιμη η αίθουσα, όμως «δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι οι δικαστές για να καταθέτουν αιτήματα». Η μεταφορά της δίκης στο Εφετείο ήταν από την πρώτη στιγμή αίτημα τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και του αντιφασιστικού κινήματος, καθώς η αίθουσα λόγω μεγέθους και κακής ακουστικής δεν βοηθάει να έχει η δίκη δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα. Επίσης η μη κεντρική τοποθεσία δυσκολεύει την παρουσία κόσμου στις συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο, που για πολλούς λόγους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Εγκληματική οργάνωση
Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην παράστασή τους επιχειρηματολόγησαν υπέρ του να γίνει δεκτό το άρθρο περί ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Οι επιμέρους εγκληματικές πράξεις δεν είναι αυτόνομες και δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η οργάνωση. Επομένως, κεντρικό ζητούμενο είναι όχι μόνο η δίκη και η καταδίκη των χρυσαυγιτών που έχουν επιτελέσει αξιόποινες πράξεις, αλλά και η καταδίκη της ηγεσίας τους. Οι νεοναζί δεν είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα σαν όλα τα άλλα, είναι μια εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια πρέπει να καταδικαστεί. 
Οι χρυσαυγίτες συνεχίζουν από τη μια να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της δίκης με τη μη παρουσία πρωτοκλασάτων βουλευτών, και από την άλλη επιχειρούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο. Ενώ η δίκη διακόπηκε για 15 Μάη, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν μεταγενέστερη ημερομηνία για να προλάβουν να ενημερωθούν καλύτερα επί της δικογραφίας (πάλι!), αίτημα που απέρριψε η εισαγγελέας. Οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών υπέβαλαν αιτήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων με ανούσιες δικαιολογίες, όπως ο δικηγόρος της Ζαρούλια που ζήτησε άρση του κατ’ οίκον περιορισμού γιατί δυσκολεύεται να συναντηθεί μαζί της καθώς μένει στην Πεύκη (!) και ο δικηγόρος του Γρέγου που ζήτησε άρση του όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα γιατί είναι σε επιτροπή της Βουλής και πρέπει να ταξιδεύει στο εξωτερικό. 
Αριστερά
Για την Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα η δίκη αυτή είναι τεράστιας σημασίας. Η συντριβή των φασιστών και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου θα είναι μεγάλη νίκη για την Αριστερά και το κίνημα, η συμβολή των οποίων ήταν αποφασιστική ώστε να πάψουν να χαίρουν οι φασίστες πολιτικής ασυλίας και να οδηγηθούν επιτέλους στη δικαιοσύνη. Εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία και να είναι η δίκη στο προσκήνιο για όσο καιρό συνεχίζεται. Και επειδή αναμένεται η διαδικασία να είναι μακρά (τουλάχιστον έναν χρόνο εκτός απροόπτου υπολογίζουν οι δικηγόροι) χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθειες να μένει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Έχει γίνει πολύ καλή αρχή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει συμμετοχή βουλευτών και μελών στις συγκεντρώσεις και να διοργανώνει εκδηλώσεις, την υπόλοιπη Αριστερά να έχει επίσης το θέμα ψηλά, καθώς και με επαρκή αρθρογραφία από τα μέσα της Αριστεράς. Χρειάζεται αυτό να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της δίκης, να απλωθεί σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργατικό χώρο, ώστε να υπάρχει η πίεση του κόσμου της Αριστεράς και του κινήματος έως την καταδίκη των νεοναζί και της ηγεσίας τους. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία