Φύλλο Νο 336 (13 Μάη 2015)

Ο επίμονα αδίστακτος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι δανειστές και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους απέναντι στην κυβέρνηση που εξελέγη μόλις πριν από λίγους μήνες, επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα.

Υπήρξαμε πολλοί που δεν συμμεριζόμασταν την «ευκολία» της προεκλογικής αφήγησης, που διευκόλυνε μεν το δρόμο προς την κάλπη, αλλά μας έθετε μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα: είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αντιλιτότητας μέσα στο πλαίσιο ανοχής της ευρωζώνης και διά της διαπραγματευτικής μεθόδου με τους «θεσμούς» της;

«Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι είναι έτοιμος να ξανασυζητήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Το μήνυμα είναι πλέον σαφές: η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι πια όμηρος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε τη βασική ανησυχία του Eurogroup».
Από το κύριο άρθρο της γαλλικής «La Tribune», Τρίτη 12 Μαΐου

Δύο κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις των προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν ότι η σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» και όσους το εκπροσωπούν, δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα, η προσχώρηση στην καταστροφική λογική της «συνέχειας του κράτους» και των «ειδικών», αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανατροπής της λιτότητας και των κοινωνικών συσχετισμών.

Είναι διεθνής πατέντα του συστήματος να καταφέρεται κατά των δημοσίων υπαλλήλων με κλισέ εκφράσεις: βολεμένοι, υψηλόμισθοι, υπεράριθμοι. Ασφαλώς πρόκειται για ψεύδη που εντάσσονται στην προσπάθεια συνολικής συκοφάντησης του δημόσιου τομέα, προκειμένου να μεταφερθούν όλο και περισσότερες λειτουργίες, και συνακόλουθα να παραχθούν όλο και περισσότερα κέρδη, στον ιδιωτικό τομέα.

Νέες απολύσεις στη «Μακεδονία»: Σε προειδοποιητικές απολύσεις 4 δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν νέες τριετείς ατομικές συμβάσεις προχώρησε αυθαίρετα και εκδικητικά η επιχείρηση του Ι. Ρήγα «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» (που εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) και που εκδίδει την εφημερίδα «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί άλλες 13 απολύσεις για τον ίδιο λόγο. Κι όλα αυτά παρότι η εταιρεία επιδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση.
Χρήματα που προορίζονταν για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε Δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους αλλά τα αρπακτικά της εταιρείας αντί για αυτό έθεσαν σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια ώρα η εταιρεία έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα, που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο».
Αφού πρώτα εξανάγκασε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να συγκατατεθούν στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς και να ζητήσουν το ίδιο και από το ασφαλιστικό τους ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, απαίτησε στη συνέχεια την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Βούπουρας μιλά στην «ΕΑ» για την ταινία του «7 Θυμοί», που θα κάνει πρεμιέρα στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή, καθώς και για τα ζητήματα των μεταναστών, και ο Πέτρος Ζερβός γράφει για την πολιτική γελοιογραφία, με αφορμή την έκθεση που θα υπάρχει στο χώρο της Γιορτής.

Σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τις «κόκκινες» διαπραγματευτικές γραμμές της κυβέρνησης δημιούργησε το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» στις 8/5/15. Γιατί, αν ισχύει ο κεντρικός τίτλος «αλώβητα τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τότε απλά οι κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό κινδυνεύουν σοβαρά. Γιατί, αν αυτό είναι που μας επιτρέπουν οι δανειστές, αν αυτό είναι που συμφώνησε ή έστω συζητά η αντιπροσωπεία μας στα διάφορα κλιμάκια των «θεσμών», τότε το Ασφαλιστικό Σύστημα και τα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζόμενων θα δεχτούν ένα ακόμα χτύπημα.

Υπάρχει μια πλούσια μαρξιστική παράδοση που αναφέρεται στους παραγωγικούς μετασχηματισμούς του καπιταλισμού, είτε στην κλίμακα της επιχείρησης είτε στην κλίμακα της συνολικής οικονομίας.

Δάσκαλοι και μαθητές του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών συμμετείχαμε στην 3η Γιορτή των Οικογενειών. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με ανθρώπους που υφίστανται ρατσισμό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και να προβληματιστούμε για τα αίτια για τα οποία καλλιεργείται ο ρατσισμός σήμερα. Και σίγουρα βγάλαμε ένα συμπέρασμα: ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε το τέρας!

Γερμανία: Ολοκληρώθηκε η 7ήμερη απεργία των οδηγών τρένων στην εταιρεία Deutsche Bahn στη Γερμανία. Το συνδικάτο GDL διεκδικεί αυξήσεις 5%, μείωση του εργάσιμου χρόνου από 39 ώρες την εβδομάδα σε 37, αλλά και τη δυνατότητα να εκπροσωπεί και τους 17.000 εργαζόμενους στα τρένα που δεν είναι μηχανοδηγοί. Ήταν η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Deutsche Bahn και ο τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος ήταν επίδειξη δύναμης των εργαζομένων. Αν και η εταιρεία προσέφερε αύξηση 4,7% και καταβολή εφάπαξ 1.000 ευρώ, το συνδικάτο επιμένει στα δικά του αιτήματα, με κεντρικό την εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων. Η λήξη της απεργίας παρουσιάζεται ως «ανάπαυλα» και νέα κινητοποίηση είναι πιθανή όσο δεν καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις.

Το κεντρικό άρθρο του σάιτ της οργάνωσης International Socialist Organization (ΗΠΑ) για την εξέγερση στη Βαλτιμόρη. Ολόκληρο στο Rproject.gr